Experten: ”Kan bli väldigt dyrt att kliva av för tidigt”

Alla faktorer finns på plats som historiskt har funnits där när bubblor har uppstått. Det säger Johan Javeus i Di-podden Makrorådet. Svårigheten är att avgöra när en bubbla spricker.

Makrorådet i poddstudion 2018 - Annika Winsth och Johan Javeus
Makrorådet i poddstudion 2018 - Annika Winsth och Johan JaveusFoto:Jesper Frisk

 

Isabel Schnabel är mest känd som ledamot i ECB:s exekutivkommitté. Men under sin karriär som forskare studerade hon med en kollega bland annat finansbubblor. SEB:s chefsstrateg Johan Javeus har läst in sig på resultaten.

”De har undersökt hur finansiella bubblor uppstått 400 år tillbaka i tiden och hittat ett antal gemensamma omständigheter: expansiv penningpolitik, hög utlåningstillväxt , stora kapitalinflöden till marknaderna och gärna också avregleringar eller finansiell innovation”, säger han i Di-podden Makrorådet.

Det är med andra ord bara att bocka av för den som tittar på marknaderna 2021. Johan Javeus lägger också till ett slags kvalitativ faktor i form av stämningen i samhället.

”Mentaliteten är att det nu är väldigt lätt att tjäna stora pengar snabbt och utan någon större ansträngning. Jag följer en framgångsrik youtuber som hade som nyårslöfte att han skulle dubbla sin nettoförmögenhet under 2021”, säger han.

Även om det mesta talar för att vi har att göra med någon typ av bubbla är det inte helt lätt att veta hur man bör agera.

”Det är väldigt svårt att veta när de ska spricka. Det kan bli väldigt dyrt att kliva av för tidigt. Men jag tycker att det här verkligen är något att hålla ögonen på.”

Nordeas chefsekonom Annika Winsth konstaterar att ”vi badar i pengar”. 

”Det är extrema stimulanser som vi aldrig har sett motstycke till. Historiskt har vi aldrig kunnat hantera eller lösa problem genom att bara trycka pengar.”

Men hon är inte säker på att något ras är nära förestående.

”Jag tycker ändå att det finns saker som talar för att det inte ska spricka nu. Räntorna är fortfarande för låga för att man ska flytta runt. Det finns också en risk att centralbankerna inte vågar släppa upp räntorna så mycket att börsen faller.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?