1515
Annons

Experten: ”Kan bli väldigt dyrt att kliva av för tidigt”

Alla faktorer finns på plats som historiskt har funnits där när bubblor har uppstått. Det säger Johan Javeus i Di-podden Makrorådet. Svårigheten är att avgöra när en bubbla spricker.

Makrorådet i poddstudion 2018 - Annika Winsth och Johan Javeus
Makrorådet i poddstudion 2018 - Annika Winsth och Johan JaveusFoto:Jesper Frisk

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Isabel Schnabel är mest känd som ledamot i ECB:s exekutivkommitté. Men under sin karriär som forskare studerade hon med en kollega bland annat finansbubblor. SEB:s chefsstrateg Johan Javeus har läst in sig på resultaten.

”De har undersökt hur finansiella bubblor uppstått 400 år tillbaka i tiden och hittat ett antal gemensamma omständigheter: expansiv penningpolitik, hög utlåningstillväxt , stora kapitalinflöden till marknaderna och gärna också avregleringar eller finansiell innovation”, säger han i Di-podden Makrorådet.

Det är med andra ord bara att bocka av för den som tittar på marknaderna 2021. Johan Javeus lägger också till ett slags kvalitativ faktor i form av stämningen i samhället.

”Mentaliteten är att det nu är väldigt lätt att tjäna stora pengar snabbt och utan någon större ansträngning. Jag följer en framgångsrik youtuber som hade som nyårslöfte att han skulle dubbla sin nettoförmögenhet under 2021”, säger han.

Även om det mesta talar för att vi har att göra med någon typ av bubbla är det inte helt lätt att veta hur man bör agera.

”Det är väldigt svårt att veta när de ska spricka. Det kan bli väldigt dyrt att kliva av för tidigt. Men jag tycker att det här verkligen är något att hålla ögonen på.”

Nordeas chefsekonom Annika Winsth konstaterar att ”vi badar i pengar”. 

”Det är extrema stimulanser som vi aldrig har sett motstycke till. Historiskt har vi aldrig kunnat hantera eller lösa problem genom att bara trycka pengar.”

Men hon är inte säker på att något ras är nära förestående.

”Jag tycker ändå att det finns saker som talar för att det inte ska spricka nu. Räntorna är fortfarande för låga för att man ska flytta runt. Det finns också en risk att centralbankerna inte vågar släppa upp räntorna så mycket att börsen faller.”

Innehåll från Advokatfirman MORE EvenderAnnons

Bristande finansiell regelefterlevnad kan bli mycket kostsam

Det blir allt svårare för företag att säkra sin finansiella regelefterlevnad med de snabba förändringar som sker i en alltmer komplex regulatorisk miljö. Det gör att det har blivit allt viktigare att välja en juridisk partner som har spetskompetens inom området när du exempelvis ska säkra din löpande verksamhet, lansera nya produkter eller är intresserad av företagsförvärv inom finanssektorn.

– Den snabba utvecklingen har gjort att det är betydligt mer riskfyllt att driva företag inom den finansiella sektorn idag och mycket svårare för företag att ensamt säkra sin regelefterlevnad, menar Martin Orehag, advokat och delägare på MORE Evander. 

Det har under de senaste åren varit en otroligt snabb utveckling av det finansiella regelverk som företag inom den finansiella sektorn måste följa, där de nya reglerna tas fram på EU-nivå. Att inte följa regelverket kan leda till bland annat varning och mycket kännbara böter, och i sista hand att de tillstånd som företag har hos Finansinspektionen dras tillbaka.

– Ofta leder tillsynsprocesser av Finansinspektionen även till en stor negativ medial påverkan. Därför är det viktigt att få juridisk experthjälp i de här frågorna så att man gör rätt från början och undviker dyra misstag, berättar Martin Orehag. 

Stor fokus på den finansiella sektorn

Advokatbyrån MORE Evander hjälper idag bland annat värdepappersbolag, fondbolag, betalinstitut och finansiella institut med både enstaka projekt eller löpande compliance- och riskuppdrag. Byrån bistår också med juridisk expertis och projektledning vid ansökningsprocesser och företagsförvärv. MORE Evander har under de senaste åren haft ett stort fokus på IT och den finansiella sektorn och byggt upp en spetskompetens inom dessa sektorer. 

– Vi har lång erfarenhet av att arbeta med både IT och regelefterlevnadsfrågor inom finanssektorn. Därför ligger vi idag i framkant inom området och förstår den snabba digitala utveckling och den verklighet som många av våra kunder verkar i. Det är en förutsättning för att vi ska kunna hjälpa våra klienter med kvalitativ expertis kring de alltmer komplexa frågeställningar som dyker upp.  

Som en relativt liten advokatbyrå, med 11 anställda, har MORE Evander alla fördelar en liten byrå kan ha när det gäller att bygga upp ett nära, personligt kundsamarbete. Samtidigt har byrån, tack vare sitt medlemskap i ADVOC, tillgång till global expertis från mer än 5 500 jurister och de advokatbyråer de arbetar för och kan stötta sina kunder både i Sverige och internationellt. Med ett nära kundfokus blir också digitaliseringsutvecklingen på den egna byrån en allt viktigare fråga.  

– Vi behöver verkligen inom advokatbranschen göra det enklare för våra klienter och komplettera våra traditionella konsulterbjudanden med digitala. Vi håller just nu på att ta fram olika digitala lösningar och först ut så sjösätter vi en digital avtalsplattform som bygger på det juridiska hantverket och de frågor vi stöter på. En lösning som vi tycker har saknats på marknaden och som många av våra klienter har efterfrågat, avslutar Martin Orehag.

Om MORE Evander 

MORE Evander är mer än bara en advokatbyrå. Kombinationen av den branschkunskap – särskilt inom IT och finansmarknaden - och vår juridiska kunskap gör oss till en juridisk och affärsmässig partner. Med syftet att bygga långsiktiga relationer kan vi förstå klienters verksamhet och visioner, vilket tillsammans med vår erfarenhet och internationella anknytning ger våra klienter den bästa rådgivningen. 

Läs mer här!   

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman MORE Evender och ej en artikel av Dagens industri

”Risk att Riksbanken går för snabbt fram”

Dyrtiderna knäcker efterfrågan vilket tillsammans med lagerrea drar ned inflationen till 2 procent om ett år. Därför gör Riksbanken och ECB fel som höjer räntan. Det säger Andreas Wallström i Makrorådet. Kristin Magnusson Bernard håller inte med. Alls.

Foto:Robin Benigh

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera