Annons

Essity är åter på efterkälken

Lyckan blev kort för Essity. Efter en halvårsrapport där bolaget lyckades slingra sig ur den värsta pressen och bryta den negativa trend som plågat bolaget i nästan två år bar det åter utför under det tredje kvartalet.

Placerarna gav tummen ned.

Essitys vd Magnus Groth.
Essitys vd Magnus Groth.Foto:Jonas Eng

Essity ESSITY B +0,15% Dagens utveckling s volymer backar. Och de högsta prishöjningseffekterna i den här cykeln lyckas inte kompensera för rekordhöga massapriser, högre kostnader på olja, el och transporter. Så lät det igen när bolagets justerade rörelseresultat, ebita på nästan exakt 3 miljarder kronor landade 400 Mkr söder om fjolårets och 9 procent under vad analytikerna hade räknat.

Placerarna gjorde tummen ned, men de kan varken gnälla på aktiviteten eller hygien- och hälsoproduktkoncernens vd Magnus Groths framtidstro. Så här lät det:

*Volymerna faller. Totalt växte omsättningen bara med 1,6 procent organiskt när volymerna backade med 1 procent och priserna och förändrad mix bidrog med 2,6 procent. Volymerna inom mjukpapper för konsument föll med hela 4,1 procent men inte heller de två andra affärsområdena personliga hygien- och hälsovårdsprodukter och professionella hygienprodukter nådde målet om 3 procents organisk tillväxt. Men Magnus Groth är inte orolig. ”Vi är inte långt ifrån med tanke på hur besvärligt det är och att vi själva omstrukturerar”, säger han.

*Fortsatta prishöjningar. Bolaget är inne i den andra vågen av prishöjningar inom mjukpapper för konsumenter. Full effekt förväntas under andra kvartalet. Det blir en tredje och fjärde våg också.

”Vi kommer att behöva fortsätta höja priserna inom överskådlig framtid inom alla kategorier för att inte bara återställa de marginaler vi hade i början av 2017 utan även jobba mot avkastningsmålet på 15 procent”, säger Essitys vd.

*De kontinuerliga besparingarna biter sämre än tidigare. De senaste kvartalen har kostnadssänkningarna för sålda varor legat på 250–350 Mkr. Nu blev det bara 180 Mkr. En förklaring är höga jämförelsetal. En annan att Essity har haft annat göra med att stänga och flytta anläggningar, pappersmaskiner och konverteringslinjer. Och det kommer att hålla i sig.

”Man ska inte förvänta sig alltför höga besparingar under fjärde kvartalet”, säger Magnus Groth.

*Utökat nytt sparprogram. Essity höjde sparbetinget från de 800 Mkr som kommunicerades för en månad sedan till 900 Mkr. Runt 1000 anställda, mest tjänstemän ska bort när bolaget väljer bort saker och digitaliserar. Därför blir det också relativt dyrt, 700 Mkr. Magnus Groth vill inte säga vad det betyder för den svenska verksamheten, huvudkontoret i Stockholm, kontoret i Mölndal och de tre produktionsanläggningarna i Mölnlycke, Falkenberg och Lilla Edet där drygt 2000 arbetar. Men besparingschanserna finns i alla delar av bolaget.

Ny organisation. Essity slår samman två produktionsorganisationer och skapar en ny enhet för it, global distribution, inköp och logistik.

”Vi tror att vi ska kunna jobba effektivare med effektiviseringar”, motiverar Magnus Groth.

*Avlägsnade sig från avkastningsmålet. Under kvartalet var avkastning på sysselsatt kapital 11 procent jämfört med målet 15 procent. Magnus Groth är helt övertygad om att han ska nå målet.

”På kort sikt är det prishöjningar genom både innovation och för att kompensera för råvaruprishöjningar. Sedan kommer kostnadseffektiviseringarna ge en positiv effekt på resultat. Vi går också in i en period med lägre investeringstakt.”

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.
Innehåll från FolksamAnnons

Tryggare alternativ i stökiga börstider – ”Finns goda investeringsmöjligheter även i en kris”

2022 var ett svajigt börsår. Den som är orolig över sitt pensionssparande kan börja det nya året med att gå igenom några av de lite mer trygga alternativ som finns för att se vad som passar bäst.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir stökigt på börsen, säger Folksams rådgivningschef Fredrik Nyberg.

Få hjälp av en erfaren privatrådgivare i ett digitalt möte – läs mer här. 

– I oroliga börstider är det många som ringer sina pensionsrådgivare. Ofta hinner vi knappt lägga ned telefonen och äta lunch. Det är inte konstigt att man blir orolig, utan det är en helt normal reaktion, säger Fredrik Nyberg.

Hans tips är att försöka göra en ekonomisk plan med sin rådgivare, inte fatta några överilade beslut och att vid behov ha en löpande dialog.

– Ett annat tips är att välja placeringar och sparande som per automatik balanserar risken. Om du inte gillar minustecken är traditionell förvaltning eller en defensiv portfölj bra. Du får mindre när börsen går upp, men behåller mer när den går ned.

Folksam är ett av en knapp handfull kundägda bolag som erbjuder en traditionell förvaltning med en lång och framgångsrik historik. Traditionell förvaltning kan vara en tacksam sparform när börsen svajar och ekonomin viker nedåt.

– Med vår rådgivning situationsanpassar vi lösningarna kundens önskemål och behov, men även utifrån hållbarhetsaspekter. Vi förhåller oss och tar hänsyn till hur långt man har kvar till sitt mål, hur mycket pengar man redan har eller sparar per månad. Sedan är vår uppgift att välja rätt förvaltning som passar kundens unika behov.

Hur hjälper traditionell förvaltning i skakiga tider?

– Vill man minska tajmingskänsligheten är traditionell förvaltning ett bra sätt då den syftar till en stabil löpande avkastning. Det uppnår vi genom att arbeta med en mix av i huvudsak tre ingredienser. Den första är aktier. Den andra är fastigheter som vi själva äger. Den tredje är räntor och obligationer.

– Det här mildrar och jämnar ut svängningar.

Fredrik Nyberg understryker vikten av att sprida sina risker genom att använda sig av olika tillgångsslag i sitt sparande.

– Själv sparar jag både genom fonder och genom traditionell förvaltning. Det ger en bra balansering av min risk. Den eviga frågan om huruvida fonder eller traditionell förvaltning är bäst beror på livssituationen. Istället för att spela ut dem mot varandra kan man låta dem komplettera varandra.

Inget vet när börskriser ska slå till – eller hur långa de blir. Men med en plan, ett medvetet risktagande och löpande kontakt med sina rådgivare ger man sig själv bättre förutsättningar för goda resultat, menar Fredrik Nyberg.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir svajigt på börsen. Pensionssparande och förvaltning av pengar är långsiktigt och det är svårt att tajma rätt. Om man sparar på månadsbasis kommer att man att investera både när börsen står högt och när den står lågt. Det kan vara mindre kul, men är effektivt över tid.

Man ska heller inte glömma att det finns goda investeringsmöjligheter även i en kris, påminner Folksams rådgivningschef.

– Om börsen har gått ned, kommer du in på marknaden till lägre priser än tidigare.

Boka placeringsterapi – personlig rådgivning för dig och ditt kapital

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera