1515
Annons

En jävsax av stål och inflationsspöken – här är veckans viktigaste nyheter

Fed-chefen skakade marknaden, jäv-diskussioner i nya regeringen och marknadsoptimism för vaccinbolag. Dessutom vandrar ett inflationsspöke genom Europa.
Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter.

Ett inflationsspöke går genom Europa

Inflationen i euroområdet steg i november till 4,9 procent. Det meddelade Eurostat i veckan. Noteringen var högre än väntat och den högsta sedan 1991. I notoriskt inflationsskeptiska Tyskland var novembersiffran ännu högre: 5,2 procent. Den europeiska centralbanken manar dock till lugn. Chefen Christine Lagarde upprepade på fredagen att inflationspuckeln ses som just en puckel och sa att hon är säker på att inflationen kommer att sjunka under 2022.

ECB-chefen Christine Lagarde.
ECB-chefen Christine Lagarde.Foto:Michael Probst

Marknadsoptimism för vaccinbolag

Läkemedelsbolaget Modernas vd varnade i början av veckan för att bolagets befintliga covidvaccin inte kommer att vara lika effektivt mot den nya omikron-varianten och att det kan dröja åtskilliga månader innan en storskalig produktion av ett nytt vaccin kan börja. Pfizers styrelseledamot Scott Gottlieb, tidigare FDA-chef, har dock varit mer optimistisk och bland annat pekat mot att vaccinen lär ge ett fortsatt gott skydd mot allvarlig sjukdom. Klart är att bolagens investerare handlat upp aktierna på optimism kring framtida vaccinbeställningar – Modernas aktie har stigit drygt 16 procent medan Pfizer-aktien stigit drygt 6 procent den senaste veckan.

Foto:Johan Nilsson/TT

Feds nya spelplan

Jerome Powell skakade i veckan om marknaderna när han talade i kongressen. Den amerikanska centralbankschefen sa att det är dags att sluta se den höga inflationen som övergående och signalerade att Fed kommer att snabba på nedtrappningen av räntepappersköpen. Den processen väntas nu vara avslutad i mars-april, vilket öppnar för att räntan sedan kan höjas. Terminspriserna indikerar nu omkring tre höjningar nästa år. Marknaden reagerade med att platta till räntekurvan, det vill säga skillnaden mellan långa och korta räntor minskade.

Fed-chefen Jerome Powell
Fed-chefen Jerome PowellFoto:Graeme Jenning

Anderssonskans Kålle i en jävsax av stål?

Magdalena Andersson valdes för andra veckan i rad till statsminister av riksdagen och till skillnad från förra veckan kunde hon också tillträda. Bland nykomlingarna i den nu helt renodlade S-regeringen fanns den tidigare LO-basen Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson i rollen som näringsminister. Men det sker innan han fått sin sista lön från SSAB där han agerat rådgivare och statsrådet kunde själv inte omedelbart säga om han var att betrakta som jävig i frågor som rör det för klimatomställningen så aktuella stålbolaget. Men Magdalena Andersson gav i alla fall grönt ljus.

Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson
Karl-Petter ”Kålle” ThorwaldssonFoto:Cornelia Jönsson

 


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Sänkta elkostnader för industrin – med digital lösning

Ökade elpriser, rekordstora prisskillnader och en alltmer oförutsägbar elmarknad gör att elinköpet i dag är ett av de allra viktigaste inköpen att hålla koll på – och regelbundet se över för industri och offentlig sektor.

– Nu finns det en ny modern och digitaliserad lösning för att hantera situationen. Vinnaren, eller kanske minst smärtsamt, blir det för den som kan hantera kort- och långsiktiga strategier samtidigt, säger Magnus Kjellin, vd på Energy Sourcing Technology som har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning av elinköp.

Ta kontroll över din elaffär

Samhället står inför en av sina största förändringar inom energiområdet sedan elektrifieringens intåg för mer än hundra år sedan. Förnyelsebarhetsresan i samhället kanaliseras till att den befintliga elproduktionsapparaten delvis behöver ställas om, och att elproduktionen behöver dubbleras. Utöver det ska elnät förstärkas och helt nya tekniska lösningar uppfinnas, testas och kommersialiseras.

– Det är ingen liten utmaning eller omställning vi står inför, säger Magnus Kjellin.

Detta innebär att elinköpare måste kunna hantera både kortsiktiga strategier för inköp och riskhantering samt långsiktiga strategier för hur man vill vara med och påverka samhällets utveckling. Förutom påverkan handlar det också om olika typer av investeringar i exempelvis vindkraft, solceller eller annan teknik.

Tekniken hittar en miljard

I dag arbetar Energy Sourcing Technology med sin SaaS-lösning mot industri och offentlig sektor, där elinköp är en stor del av affären. Men fungerar elmarknaden i dag optimalt för att alla Sveriges elinköpare ska kunna hantera sitt elinköp på ett kostnadseffektivt och tryggt sätt? Enligt Magnus Kjellin är svaret nästan.

– Det finns en både fungerande börsmarknad och en OTC-marknad för elkontrakt och gröna certifikat. Det är kanske den viktigaste förutsättningen. De handlade volymerna hade gärna fått vara större men den viktigaste förutsättningen är ändå att marknadsplatsen finns, säger han och fortsätter:

– Genom att prissäkra lite av sitt framtida elbehov successivt undviker elköpare att exponera sig fullt ut mot det rörliga kontraktspriset. Det viktigaste är att göra ett medvetet och genomtänkt val. Det vi kan göra nu med hjälp av tekniken som ger helt nya insikter och affärsmöjligheter, säger han.

Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.

Industri och offentlig sektor, som kommuner, landsting och statliga myndigheter förbrukar el, för uppskattningsvis 15-25 miljarder kronor varje år. Magnus Kjellin förklarar att tidigare avsaknaden av professionella verktyg för att hantera styrning och uppföljning av elinköpet  har inneburit att kostnaderna varit 5-10 procent för höga för elinköparna. Det motsvarar någon miljard per år.

– Som elköpare måste man engagera sig i styrning av elinköpet och i avtalstecknandet. Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare. Det handlar exempelvis om hur prissättningen av elkontrakt sker och det handlar om helt obalanserade bestämmelser kring skyldigheter och rättigheter, säger han.

– Dels så rapporteras ofta genomförda prissäkringar en gång i månaden vilket gör det väldigt svårt och tidsödande att kontrollera i efterhand, dels är avtalen formulerade på ett sätt som ger elleverantören i princip helt fria händer att sätta vilket pris som helst, säger han.

Omställningen en stor utmaning för alla som handlar med el

Leif Borgstedt är ansvarig för elhandeln på Scania, vars mål är att vara helt fossilfria till år 2025. Han konstaterar att omställningen till ett hållbart samhälle med fossilfria produkter är en stor utmaning för alla som handlar med el.

– Att kunna hantera flera olika typer av gröna energiprodukter, finansiella lösningar i kombination med hög rörlighet på priserna kommer att bli vardag för de energiansvariga. Det kräver en bredare kompetens i hanteringen av energiaffären och ställer även högre krav på ett flexibelt och bra systemstöd, säger han.

Det har inte funnits någon enkel lösning på problemet tidigare, varken för offentlig eller privat sektor. Men med hjälp av Energy Sourcing Technology’s IT-verktyg kan en stor del av handeln automatiseras och det är enkelt att hålla koll på att villkor och avtal följs och säkerställa att det inte finns några dolda marginaler i priset. Men framför allt har det inneburit en tidsvinst i det dagliga arbetet.

– Jag har fått en extra halvtid som jag kan lägga på att jobba med elinköps- och hållbarhetsfrågorna, säger han.

Hitta kostnadsbesparingar för era elinköp – läs mer om Energy Sourcing Technology 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?