1515
Annons

En dålig vecka för bredden på börsen

Att Swedish Match blir amerikansk är en tråkig nyhet för Stockholmsbörsen. 

Men vi kan i alla fall vara glada att vi inte har bitcoin som valuta.

Det är några av insikterna från veckan som gick.

Foto:Pressbild; TT

Pierce e-handelsvurpa
För drygt ett år sedan börsnoterades Pierce på Stockholmsbörsen, en e-handlare inom motorcykelsport och tillhörande kläder. I samband med noteringen tog bolaget in 350 miljoner kronor i externt kapital. Nu, ett drygt år senare, äskar bolaget nya 350 Mkr. Detta efter att kassaflödet de senaste kvartalen försvagats kraftigt till följd av svag försäljning och ökat varulager, vilket tillsammans med hög skuldsättning är en giftig kombination. Aktien har i år tappat 70 procent och nyemissionskursen lär snarare hamna på 15 kronor än de 68 kronor som aktierna senast tecknades till vid börsnoteringen. Aj.

Instabil valuta
Kryptovalutorna har haft några mycket jobbiga dagar. Den mest välkända, bitcoin, har de senaste tio dagarna tappat nästan 20 procent av sitt värde och handlas nu kring 308.000 kronor jämfört med 580.000 kronor när hajpen var som störst i november i fjol. De som såg kryptovalutor som ett tänkbart alternativ till pengar ska vara glada att det inte hann infrias. Dagens höga inflationstakt på vanliga pengar är en västanfläkt jämfört med hur inflationsstatistiken hade utvecklats med bitcoin som underliggande betalningsmedel. 

Swedish Match blir US Snuff
Torsten Kreugers gamla tändsticksbolag ser ut att bli amerikanskt genom veckans 160-miljardersbud från tobaksjätten Philip Morris International. Det har genom årens skrivits många analyser och artiklar om att Philip Morris är en trolig köpare av Swedish Match, även om de allra mest intensiva spekulationerna avtog när bolaget avslutade samarbetet på den asiatiska marknaden för några år sedan. Affären är begriplig eftersom det inte är lätt att hitta bolag i tobakssektorn som visar den tillväxt Swedish Match har i USA med Zyn, som uppfann marknaden för nikotinsnus utan tobak. För börsen är det dåligt för bredden att ännu ett stabilt och konjunkturokänsligt storbolag med gott kassaflöde försvinner efter att Ica också blev uppköpt ifjol. 

Inget Natolyft för Saab
I veckan stod det alltmer klart att Sverige i närtid, kanske redan på måndag, kommer att ansöka om medlemskap i Nato efter att Finland slutgiltigt bestämt sig och försvarsutskottet presenterat sin försvarsanalys. För årets stora kursvinnare, försvarskoncernen Saab, skapade inte nyhetsflödet några nya kursframgångar. Saabaktien tillhörde den minoritet aktier som i stället backade i veckan. På längre sikt är det troliga Natomedlemskapet dock mycket positivt för Saab, även om det gäller att inte ha för stora kortsiktiga förväntningar. Försvarsinköp av nya leverantörer inte är något som sker över en natt. 


Innehåll från EKNAnnons

Hjälpen som många banker missar: ”Med EKN kan de se bredare på exportbegreppet”

Många tror att företag måste exportera för att ta del av olika exportstöd. Men faktum är att till exempel EKN, Exportkreditnämnden, räknar in alla bolag som bidrar till svensk export – och det inkluderar även underleverantörer till exportföretag. Så här kan bankerna möjliggöra fler affärer.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

EKN hjälper varje år hundratals svenska exportföretag till säkrare och bättre exportaffärer. Myndigheten gör det till exempel genom att dela bankens risk när företag behöver låna pengar, men också genom att utfärda olika typer av motgarantier. Och företagsrådgivarna på bankerna är bra på att inkludera EKN i sina kundrelationer – utom på ett område.

– Det är många som har missat att vi på EKN även finns till för underleverantörerna. Den lilla mekaniska verkstaden som säljer till ett exportföretag kan alltså också få en EKN-garanti, förklarar Håkan Bäckström, regionansvarig på EKN.

Tänk bredare och gör fler och bättre affärer

För banken finns det en klar fördel att använda EKN:s garantier – de kan helt enkelt säga ja till fler kunders finansieringsbehov.

– Med EKN kan banken se bredare på exportbegreppet och på så sätt göra fler och bättre affärer. Och alternativet är ju kanske att din kund måste säga nej till en stor affär, eller att de rent ut av går till en annan bank.

Men vad räknas då egentligen som en underleverantör till exportindustrin? Håkan Bäckström säger att man inte ska stirra sig blind på siffror eller procent, utan i stället titta på verksamheten.

Bidrar affären till export?

– När ett företag vill ha en utökad kredit eller en bankgaranti för en specifik affär så är det ju lätt att ta reda på om den affären i nästa led är en exportaffär. Och gäller det en löpande rörelsekredit så får man titta på vilka företagets kunder är och hur de i sin tur exporterar. Den viktiga frågan att ställa sig är om affären eller företaget i stort bidrar till svensk export, förklarar Håkan Bäckström.

Om du är företagare – eller företagsrådgivare på en bank – och känner dig osäker på vad som krävs för att får ta del av EKN:s exporthjälp, så tipsar Håkan Bäckström om att kontakta EKN med sin fråga.

– Vi svarar på de här frågorna varje dag. Så ring oss och kolla läget, vi hjälper er hela vägen fram.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?