Ny veckotrend på börsen
Stockholmsbörsens OMXSPI-index steg med 4,5 procent i veckan. Och för ovanlighets skull under 2022 verkade placerarna inte ta det säkra för det osäkra och sälja för att slippa bli sittande med tillgångarna över helgen och risken för nya obehagligheter. Kurserna steg på fredagen. Ett nytt test kommer på måndag då kurserna sammanlagt backat med 7,1 procent i år. Tisdagarna har i snitt varit runt nollan. Sedan kommer börsens bästa veckodag onsdag då kurserna i år totalt stigit med 7,7 procent. På torsdagarna brukar det bli pannkaka, kurserna har fallit med 8,6 procent i år. Sedan är det fredag igen. Där kurserna efter denna fredag har fallit med 6,9 procent.
ECB i hökarnas klor
Oron för högre inflation vägde tyngre än den för lägre tillväxt när ECB i veckan blev första stora centralbank att formellt reagera på kriget i Ukraina. Efter att ha skrivit upp prognosen för årets inflation till 5,1 från 3,2 procent meddelade ECB att köpen av räntepapper ska trappas ned i en snabbare takt och att en räntehöjning kan ske ”någon gång efter” att de avslutats. Många bedömare räknar med att det blir i slutet av året. Chefen Christine Lagardes språk på presskonferensen var dock mjukare än det i bankens pressmeddelande. Hon underströk flera gånger att alla dörrar står öppna. Men marknadsreaktionen blev starkare euro och stigande räntor i exempelvis Italien.
Alla gillar Saabaktien – utom de anställda
Försvarskoncernen Saab hade ännu en stark börsvecka med ett kurslyft på 15 procent och har därmed sedan årsskiftet rusat med över 50 procent i värde. I veckan fick flygplans- och krigsmaterieltillverkaren ytterligare lyftkraft av statsminister Magdalena Anderssons presskonferens där hon sa att Sverige ska öka försvarsbudget till 2 procent av BNP, vilket skulle motsvara en ökning av de årliga försvarsanslagen med över 40 miljarder kronor. Tidigare börsveckor har Saabaktien stigit på krigsutbrottet och att den tidigare så ratade försvarsindustriaktien nu lockar investerare som fram till Ukrainakriget valde bort Saab av etiska skäl. Plötsligt verkar alla gilla Saabaktien, förutom bolagets personalchef och chefsjurist som i veckan passade på att sälja Saabaktier för över 2 miljoner kronor vardera.
Flaskhalsar dras åt – igen
Hoppet om början till slutet på störda globala leverantörskedjor grusas av flera skäl. Prisnedgången från höstens rekord för containerfrakter går trögt och planar ut på hög nivå. Asiens halvledarindustri var inte nära en lösning på bristsituationen ens innan beskedet om en ny covidvåg i Kina som sedan februari trasslar till distributörsledet ytterligare. Sedan kom Ukrainakriget som visat sig skapa nya falskhalsproblem, ovanpå de gamla. Ukraina är storleverantör av elkablar till fordonsindustrin. Landet är också en betydande exportör av processgaserna neon och krypton, som används i halvledarproduktionen.