1515
Annons

ECB i hökarnas klor och ny trend på börsen – veckans viktigaste nyheter

En ny veckotrend börjar urskönjas på Stockholmsbörsen. ECB blev i veckan första stora centralbank att formellt reagera på kriget i Ukraina. Dessutom rusar Saab på börsen, och flaskhasarna i de globala leverantörskedjorna har fått ytterligare orosmoln.

Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter.

Foto:Mostphotos, Daniel Roland, Seth Wenig

Ny veckotrend på börsen

Stockholmsbörsens OMXSPI-index steg med 4,5 procent i veckan. Och för ovanlighets skull under 2022 verkade placerarna inte ta det säkra för det osäkra och sälja för att slippa bli sittande med tillgångarna över helgen och risken för nya obehagligheter. Kurserna steg på fredagen. Ett nytt test kommer på måndag då kurserna sammanlagt backat med 7,1 procent i år. Tisdagarna har i snitt varit runt nollan. Sedan kommer börsens bästa veckodag onsdag då kurserna i år totalt stigit med 7,7 procent. På torsdagarna brukar det bli pannkaka, kurserna har fallit med 8,6 procent i år. Sedan är det fredag igen. Där kurserna efter denna fredag har fallit med 6,9 procent.

ECB i hökarnas klor

Oron för högre inflation vägde tyngre än den för lägre tillväxt när ECB i veckan blev första stora centralbank att formellt reagera på kriget i Ukraina. Efter att ha skrivit upp prognosen för årets inflation till 5,1 från 3,2 procent meddelade ECB att köpen av räntepapper ska trappas ned i en snabbare takt och att en räntehöjning kan ske ”någon gång efter” att de avslutats. Många bedömare räknar med att det blir i slutet av året. Chefen Christine Lagardes språk på presskonferensen var dock mjukare än det i bankens pressmeddelande. Hon underströk flera gånger att alla dörrar står öppna. Men marknadsreaktionen blev starkare euro och stigande räntor i exempelvis Italien.

Alla gillar Saabaktien – utom de anställda

Försvarskoncernen Saab hade ännu en stark börsvecka med ett kurslyft på 15 procent och har därmed sedan årsskiftet rusat med över 50 procent i värde. I veckan fick flygplans- och krigsmaterieltillverkaren ytterligare lyftkraft av statsminister Magdalena Anderssons presskonferens där hon sa att Sverige ska öka försvarsbudget till 2 procent av BNP, vilket skulle motsvara en ökning av de årliga försvarsanslagen med över 40 miljarder kronor. Tidigare börsveckor har Saabaktien stigit på krigsutbrottet och att den tidigare så ratade försvarsindustriaktien nu lockar investerare som fram till Ukrainakriget valde bort Saab av etiska skäl. Plötsligt verkar alla gilla Saabaktien, förutom bolagets personalchef och chefsjurist som i veckan passade på att sälja Saabaktier för över 2 miljoner kronor vardera.  

Flaskhalsar dras åt – igen

Hoppet om början till slutet på störda globala leverantörskedjor grusas av flera skäl. Prisnedgången från höstens rekord för containerfrakter går trögt och planar ut på hög nivå. Asiens halvledarindustri var inte nära en lösning på bristsituationen ens innan beskedet om en ny covidvåg i Kina som sedan februari trasslar till distributörsledet ytterligare. Sedan kom Ukrainakriget som visat sig skapa nya falskhalsproblem, ovanpå de gamla. Ukraina är storleverantör av elkablar till fordonsindustrin. Landet är också en betydande exportör av processgaserna neon och krypton, som används i halvledarproduktionen.


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?