1515
Annons

Dubbelhöjning och en succé-vd som lämnar – här är veckans viktigaste nyheter

Nordic Capital vill köpa tillbaka Cary Group, Riksbanken höjde styrräntan med 50 punkter till 0,75 procent, Ola Rollén vd-posten för Hexagon och halvåret fick ett dystert börsfacit.

Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter.

Foto:Jack Mikrut
Foto:Joey Abrait

Nordic Capitals kovändning

Anders Jensen, vd för Cary Group.
Anders Jensen, vd för Cary Group.Foto:Jesper Frisk

Nordic Capital vill lyfta ut Cary Group från börsen, bara nio månader efter att riskkapitalbolaget noterade bolaget som i Sverige är mest känt för Ryds Bilglas. Erbjudandet, som sker tillsammans med riskkapitalkollegan CVC, är 7 procent lägre än vad Nordic Capital sålde aktierna för vid noteringen.

Detta är långtifrån första gången som det finns anledning att rikta kritik mot Nordic Capitals introduktioner. Storägaren AMF, som tecknade både i samband med denna och andra Nordic Capital-introduktioner, sa omedelbart nej till erbjudandet.

Noteras kan också att rådgivaren Carnegie både var med vid noteringen och nu vid erbjudandet om avnotering.

Dubbelhöjning från Riksbanken

Foto:Joey Abrait

Precis som Di:s skuggdirektion föreslog tidigare i veckan höjde Riksbanken styrräntan med 50 punkter till 0,75 procent. Vandringen bort från den långvariga nollräntan tas därmed med stora kliv. 

Riksbanken aviserar också ytterligare höjningar så att styrräntan enligt prognosen landar på cirka 2 procent i början av nästa år. Många bedömare räknar med ytterligare två dubbelhöjningar under hösten.

Den avgående riksbankschefen Stefan Ingves, som höll fast vid nollräntan betydligt längre än många utanför centralbanken önskade, kommenterade beskedet med att ”Inflationen i Sverige är för hög och det är dags för Riksbanken att agera”.

Succé-vd byter fokus

Successionen i mätteknikbolaget Hexagon följer skolboken. Därmed inte sagt att det inte kan bli bekymmer när Ola Rollén – en av Stockholmsbörsens i särklass mest framgångsrika vd:ar – ska byta till ordföranderollen.  

När Ola Rollén tillträdde som vd för Hexagon för 22 år sedan så var det ett litet verkstadskonglomerat med ett börsvärde på cirka 1,5 miljarder kronor. Sedan dess har Hexagon blivit ledande inom mätteknik och vuxit till ett börsvärde på knappt 300 miljarder kronor, mer än telekomveteranen Ericsson.

Ola Rollén ska dessutom ägna en hel del tid åt sina andra investeringar, där han nu också börjar tala om en tänkbar börsintroduktion av ägarbolaget Greenbridge. Ola Rollén har i flera år stadigt minskat sitt tidigare omfattande aktieinnehav i Hexagon, och i stället satsat allt mer på sin privata aktieportfölj. 

Dystert halvår på börsen

Fredagen bjöd visserligen på en svag börsuppgång, men när det första halvåret tog slut på torsdagen så var det med ett riktigt dystert börsfacit. Index handlades under dagen periodvis på årslägsta, totalt föll Stockholmsbörsens breda index med nära 30 procent under halvåret.

Till de stora förlorarna hörde bland annat fastighetsbolagen och de serieförvärvare som ett tag var väldigt populära. Placerarna skyr i allmänhet bolag med stor skuldsättning när räntorna nu stiger, och förväntansbolag där tänkta vinster ligger långt in i framtiden. 

Till de få vinnarna hör bland annat försvarsrelaterade aktier, med Saab i spetsen.

Inflationssiffror gav hopp – här är veckans viktigaste nyheter

Två aktielegendarer har gått ur tiden i veckan, Sven-Ivan Sundqvist och László Szombatfalvy. På börsen har amerikanska inflationssiffror för juli gett hopp om att toppen är här. Fastighetsaktierna på Stockholmsbörsen rekylerade men bostadspriserna föll. Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter.

Två aktielegendarer ur tiden

I veckan har både Sven-Ivan Sundqvist och László Szombatfalvy avlidit. Bägge kom att betyda mycket för analys av aktiemarknaden i Sverige. Sven-Ivan Sundqvist var en pionjär inom svensk ekonomijournalistik. Han låg också bakom finansmarknadens bibel ”Ägarna och Makten”. 

László Szombatfalvy kom till Sverige 29 år gammal i samband med Ungernrevolten 1956. Han blev en pionjär i Sverige att räkna på fundamentalt på aktier och byggde omfattande modeller för att hitta undervärderade aktier. Genom framgångsrika aktieaffärer blev några sparade tusenlappar på 60-talet till miljardbelopp för László Szombatfalvy. Han drog sig tillbaka men gjorde ett inhopp i Castellum på 90-talet som en av de största ägarna. László Szombatfalvy blev 94 år gammal. 

Inflationssignaler ger hopp

Det blev ett rejält glädjeskutt på världens börser på onsdagen efter att amerikansk inflation var klart lägre än väntat i juli. Priserna steg med 8,5 procent, visserligen en kraftig ökning, men lägre än väntat och en nedgång från juni. Det fick bedömare att tro att inflationen har toppat och att den amerikanska centralbanken Federal Reserve inte behöver gå lika aggressivt fram med räntehöjningar som man tidigare räknat med. 

Den viktiga kärninflationen som Fed bevakar noga låg kvar på 5,9 procent från juni-siffran. Även i Sverige var inflationen i juli lägre än väntat på 8,0 procent. Det var första gången sedan januari som inflationstakten sjönk men den var ändå högre än Riksbankens prognos. 

Fastighetsaktier rusade ...

Fastighetsaktierna tillhörde vinnarna på Stockholmsbörsen i veckan efter att inflationssiffrorna var lägre än väntat i USA och Sverige. Fastighetsindex har gått upp cirka 8 procent i veckan och är nu upp 22 procent på en månad. Det har alltså varit en kraftig rekyl efter det sällsynt svaga första halvåret när fastighetsindex stort sett halverades i värde. 

Flera bostadsägare tillhör de bästa fastighetsaktierna i veckan. Det var också de som pressades mest under första halvåret när förväntningar om kraftiga ränteökningar var som störst. De har ofta låg avkastning i sina bestånd och är känsliga för ränteförändringar. K2A har rusat 35 procent i veckan och Klarabo är upp cirka 18 procent. Även John Mattson, SBB och Balder med stora bostadsbestånd var upp tvåsiffrigt i veckan. 

... men bostadspriser föll

Bostadspriserna fortsatte ned i juli, det visade Svensk Mäklarstatistik på onsdagen. I juli föll bostadsrättspriserna med 4 procent och villapriserna med 1 procent i genomsnitt i riket. Störst var nedgången i Stockholm där bostadsrättspriserna föll fem procent och villapriserna med 2 procent. På tre månader har nu bostadsrättspriserna fallit med hela 10 procent och villapriserna med 6 procent i Stockholm medan övriga landet klarat sig lite bättre. 

Det görs dock lite affärer i juli och det viktiga blir utvecklingen till hösten när det sker mycket fler transaktioner. Konsumenterna pressas av hög inflation och högre räntor vilket slår direkt mot plånboken, men samtidigt är arbetsmarknaden väldigt stark. Det finns nu tecken på att inflationen har toppat och börsen har vänt upp vilket är en ledande indikator. Det är upplagt för en spännande höst på bostadsmarknaden. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera