Annons

Dometic styr bort från husbilarna – hoppar på take away-tåget

Dometic ska utnyttja nya mattrender och vårt ökade intresse för friluftsliv genom utveckling av nya produkter. Samtidigt ska bolaget bli mindre beroende av husbilsmarknaden. Det säger vd Juan Vargues, som också ger sin bild av läget i bolaget efter det kraftiga försäljningsfallet under våren i samband med coronapandemins utbrott.

Dometics vd Juan Vargues i samtal med Di:s reporter.
Dometics vd Juan Vargues i samtal med Di:s reporter.Foto:Jack MIkrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.

Dagens industri är en del av Bonnier News.

Innehåll från KnowitAnnons

”Använd AI med försiktighet – men börja använda det nu”

Urban Jonsson, affärsutvecklare på Knowit i Linköping, och Henrik Olofsson, data scientist på Knowit i Linköping.
Urban Jonsson, affärsutvecklare på Knowit i Linköping, och Henrik Olofsson, data scientist på Knowit i Linköping.

Att släppa kontrollen över en viss affärsprocess till artificiell intelligens är inte riskfritt. Samtidigt är det minst lika farligt att inte börja använda AI-teknik nu. Det menar Henrik Olofsson, data scientist på Knowit.

– Vi förespråkar att man tar sig an AI med ett strukturerat och samtidigt experimentellt arbetssätt. Identifiera ett mindre problem som skulle kunna lösas med hjälp av AI och ta in den data och kompetens som behövs för att försöka, säger Henrik Olofsson, data scientist hos digitaliseringskonsulten Knowit i Linköping. 

Affärsutvecklaren Urban Jonsson lyfter fram ett exempel där Knowit själva anammat det här arbetssättet. 

– Förfrågningarna från våra offentliga ramavtalskunder, avropen, hade blivit en flaskhals. Vi skapade en lösning som extraherar information från de långa textdokumenten till korta sammanfattningar, som enklare kan matchas med rätt team eller konsult. Då riskerar vi inte att missa affärsmöjligheter och kan agera snabbare, säger han.

Mänskliga ögonen behövs

Denna kombination av AI och RPA, Robotic Process Automation, skulle kunna implementeras hos andra som fattar beslut baserat på textunderlag. 

– Lösningen kan snabba upp trögrörliga processer, beslut om bygglov till exempel. De mänskliga ögonen behövs för att bevilja eller avslå, men AI förbereder inför beslutet, säger Henrik Olofsson.

Att släppa en del av kontrollen till AI är dock inte riskfritt. Knowitkollegorna lyfter fram de etiska utmaningarna. Vem är ansvarig för beslutsprocessen när AI har varit involverad? Och hur är det med transparensen, går det att förklara ett särskilt utfall? 

– Det är viktigt att man förstår vad man gör när en AI-lösning ska börja användas. Samtidigt är det helt avgörande att börja nu. Ignorerar man möjligheterna med AI är risken att man inte har någon affärsverksamhet kvar inom en snar framtid. Vi på Knowit kan hjälpa till att identifiera behoven och bygga hållbara lösningar, säger Urban Jonsson. 

Vill ni komma i gång med AI? Läs mer här.

Om Knowit
Knowit stöttar företag och organisationer i den digitala transformationen. Med en unik kombination av kompetens inom it, design, kommunikation och management utvecklar Knowit innovativa lösningar som bidrar till ett högt affärsvärde för kunderna.

Mer från Knowit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Knowit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera