Annons

Doldis med klimatstämpel på väg från börsen

Den amerikanska dollarn vände upp samtidigt som fönstret för en uppgörelse om ett nytt stimulanspaket håller på att stängas.

Dessutom är en doldis på väg att lämna börsen och banksektorn hade en tuff vecka. Di guidar dig till veckans viktigaste händelser.

Foto:TT

Tillfällig dollarstyrka
Den amerikanska dollarn har varit på väg ned under i stort sett hela sommaren men vände upp igen i början när riskaptiten retirerade igen. I slutet av veckan parkerade sig dollarn runt 9,1 kronor – den högsta nivån sedan mitten av juli. 

Hur mycket styrka som egentligen finns bakom uppgången är svårt att sia om. Men dollarn gynnas i tider av oro, bland annat tack vare sin höga likviditet och sin status som reservvaluta. Mot det står centralbanken Federal Reserves mycket expansiva penningpolitik och löften om att hålla räntan låg under mycket lång tid

Hoppet falnar om räddning från kongressen
Det amerikanska valet ger inte bara högre osäkerhet under hösten. Fönstret för en uppgörelse om ett nytt stimulanspaket håller också på att stängas.

I veckan kapade de amerikanska storbankerna JP Morgan och Goldman Sachs sina tillväxtprognoser för i år med hänvisning till att sannolikheten för nya finanspolitiska åtgärder nu är mycket låg. Det betyder bland annat att den tillfälliga höjningen av utbetalningar till arbetslösa som nu löper ut ser ut att bli den sista för året vilket kan slå mot hushållskonsumtionen.

Doldis med klimatstämpel på väg från börsen
Fem och ett halvt år efter att Munksjö gjorde comeback som börsbolag och tre och ett halvt år efter fusionen med finska Ahlstrom ser pappers- och fiberkoncernen Ahlstrom-Munksjö ut att vara på väg från börsen. I veckan lade ett konsortium som inkluderade flera storägare ett rekommenderat bud på bolaget. Aktien har sedan dess parkerat sig strax söder om budnivån på 18,1 euro eller drygt 192 kronor.

Alla är inte nöjda. Storägaren Odin Fonder har motsatt sig budet och analytiker har flaggat för att nivån är för låg med tanke på att många av bolagets nischer är både klimatvänliga och har tillväxtpotential. Ändå har bolaget inte lyckats dra till sig särskilt mycket uppmärksamhet under sina år på börsen.

Tuff vecka efter bankläcka
Veckan kunde ha börjat muntrare för den globala banksektorn. Nya uppgifter om misstänkta transaktioner för 17.000 miljarder kronor i en färsk penningtvättsläcka via det internationella journalistnätverket ICIJ presenterades och satte press på aktiekurserna.

Både SEB och Nordea pekades ut i läckan som bestod av anmälningar till den amerikanska finanspolisen Fincen. I veckan skickade den danska motsvarigheten till Finansinspektionen också ut direktiv till Handelsbankens danska filial med åtgärder i syfte att förhindra penningtvätt, även det en påminnelse om det arbete bankerna fortfarande har att göra för att stoppa tvivelaktiga transaktioner.

Alla de svenska storbankerna föll cirka 2-6 procent men klarade sig ändå lindrigare undan än den europeiska banksektorn som backade närmare 8 procent under veckan.


Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?