1515
Annons

Doldis med klimatstämpel på väg från börsen

Den amerikanska dollarn vände upp samtidigt som fönstret för en uppgörelse om ett nytt stimulanspaket håller på att stängas.

Dessutom är en doldis på väg att lämna börsen och banksektorn hade en tuff vecka. Di guidar dig till veckans viktigaste händelser.

Foto:TT

Tillfällig dollarstyrka
Den amerikanska dollarn har varit på väg ned under i stort sett hela sommaren men vände upp igen i början när riskaptiten retirerade igen. I slutet av veckan parkerade sig dollarn runt 9,1 kronor – den högsta nivån sedan mitten av juli. 

Hur mycket styrka som egentligen finns bakom uppgången är svårt att sia om. Men dollarn gynnas i tider av oro, bland annat tack vare sin höga likviditet och sin status som reservvaluta. Mot det står centralbanken Federal Reserves mycket expansiva penningpolitik och löften om att hålla räntan låg under mycket lång tid

Hoppet falnar om räddning från kongressen
Det amerikanska valet ger inte bara högre osäkerhet under hösten. Fönstret för en uppgörelse om ett nytt stimulanspaket håller också på att stängas.

I veckan kapade de amerikanska storbankerna JP Morgan och Goldman Sachs sina tillväxtprognoser för i år med hänvisning till att sannolikheten för nya finanspolitiska åtgärder nu är mycket låg. Det betyder bland annat att den tillfälliga höjningen av utbetalningar till arbetslösa som nu löper ut ser ut att bli den sista för året vilket kan slå mot hushållskonsumtionen.

Doldis med klimatstämpel på väg från börsen
Fem och ett halvt år efter att Munksjö gjorde comeback som börsbolag och tre och ett halvt år efter fusionen med finska Ahlstrom ser pappers- och fiberkoncernen Ahlstrom-Munksjö ut att vara på väg från börsen. I veckan lade ett konsortium som inkluderade flera storägare ett rekommenderat bud på bolaget. Aktien har sedan dess parkerat sig strax söder om budnivån på 18,1 euro eller drygt 192 kronor.

Alla är inte nöjda. Storägaren Odin Fonder har motsatt sig budet och analytiker har flaggat för att nivån är för låg med tanke på att många av bolagets nischer är både klimatvänliga och har tillväxtpotential. Ändå har bolaget inte lyckats dra till sig särskilt mycket uppmärksamhet under sina år på börsen.

Tuff vecka efter bankläcka
Veckan kunde ha börjat muntrare för den globala banksektorn. Nya uppgifter om misstänkta transaktioner för 17.000 miljarder kronor i en färsk penningtvättsläcka via det internationella journalistnätverket ICIJ presenterades och satte press på aktiekurserna.

Både SEB och Nordea pekades ut i läckan som bestod av anmälningar till den amerikanska finanspolisen Fincen. I veckan skickade den danska motsvarigheten till Finansinspektionen också ut direktiv till Handelsbankens danska filial med åtgärder i syfte att förhindra penningtvätt, även det en påminnelse om det arbete bankerna fortfarande har att göra för att stoppa tvivelaktiga transaktioner.

Alla de svenska storbankerna föll cirka 2-6 procent men klarade sig ändå lindrigare undan än den europeiska banksektorn som backade närmare 8 procent under veckan.


En dålig vecka för bredden på börsen

Att Swedish Match blir amerikansk är en tråkig nyhet för Stockholmsbörsen. 

Men vi kan i alla fall vara glada att vi inte har bitcoin som valuta.

Det är några av insikterna från veckan som gick.

Foto:Pressbild; TT

Pierce e-handelsvurpa
För drygt ett år sedan börsnoterades Pierce på Stockholmsbörsen, en e-handlare inom motorcykelsport och tillhörande kläder. I samband med noteringen tog bolaget in 350 miljoner kronor i externt kapital. Nu, ett drygt år senare, äskar bolaget nya 350 Mkr. Detta efter att kassaflödet de senaste kvartalen försvagats kraftigt till följd av svag försäljning och ökat varulager, vilket tillsammans med hög skuldsättning är en giftig kombination. Aktien har i år tappat 70 procent och nyemissionskursen lär snarare hamna på 15 kronor än de 68 kronor som aktierna senast tecknades till vid börsnoteringen. Aj.

Instabil valuta
Kryptovalutorna har haft några mycket jobbiga dagar. Den mest välkända, bitcoin, har de senaste tio dagarna tappat nästan 20 procent av sitt värde och handlas nu kring 308.000 kronor jämfört med 580.000 kronor när hajpen var som störst i november i fjol. De som såg kryptovalutor som ett tänkbart alternativ till pengar ska vara glada att det inte hann infrias. Dagens höga inflationstakt på vanliga pengar är en västanfläkt jämfört med hur inflationsstatistiken hade utvecklats med bitcoin som underliggande betalningsmedel. 

Swedish Match blir US Snuff
Torsten Kreugers gamla tändsticksbolag ser ut att bli amerikanskt genom veckans 160-miljardersbud från tobaksjätten Philip Morris International. Det har genom årens skrivits många analyser och artiklar om att Philip Morris är en trolig köpare av Swedish Match, även om de allra mest intensiva spekulationerna avtog när bolaget avslutade samarbetet på den asiatiska marknaden för några år sedan. Affären är begriplig eftersom det inte är lätt att hitta bolag i tobakssektorn som visar den tillväxt Swedish Match har i USA med Zyn, som uppfann marknaden för nikotinsnus utan tobak. För börsen är det dåligt för bredden att ännu ett stabilt och konjunkturokänsligt storbolag med gott kassaflöde försvinner efter att Ica också blev uppköpt ifjol. 

Inget Natolyft för Saab
I veckan stod det alltmer klart att Sverige i närtid, kanske redan på måndag, kommer att ansöka om medlemskap i Nato efter att Finland slutgiltigt bestämt sig och försvarsutskottet presenterat sin försvarsanalys. För årets stora kursvinnare, försvarskoncernen Saab, skapade inte nyhetsflödet några nya kursframgångar. Saabaktien tillhörde den minoritet aktier som i stället backade i veckan. På längre sikt är det troliga Natomedlemskapet dock mycket positivt för Saab, även om det gäller att inte ha för stora kortsiktiga förväntningar. Försvarsinköp av nya leverantörer inte är något som sker över en natt. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?