ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Analyspodden

Di:s analytiker: Här är banken som städar bäst

  • Nordeas vd Frank Vang-Jensen, Handelsbankens vd Carina Åkerström och Swedbanks ordförande Göran Persson. Foto: Petter Cohen/Jesper Frisk/Joey Abrait

Den pressade banksektorn har bytt ut vd:arna och nu börjar de nya kaptenerna ta krafttag för att få ordning på lönsamheten. I Di:s Analyspodden pekar Agnetha Jönsson ut greppen hon gillar mest.

En högintensiv rapportvecka toppade på fredagen med två tunga vd-besked: Tidigare Tele2-vd:n Allison Kirkby tar över konkurrenten Telia och Assas vice vd Stefan Widing tar över verkstadsjätten Sandvik.

I banksektorn har tre av fyra direktörer bytts ut i år och nu börjar det hända saker, kan Di:s analytiker Agnetha Jönsson konstatera efter veckans kvartalsrapporter.

”Bankerna har haft det jättemotigt, framför allt på grund av minusräntorna. Det som har varit speciellt är att det händer väldigt mycket nu”, säger hon i Di:s Analyspodden.

Carina Åkerström som tog över Handelsbanken i mars har hunnit längst.

”De håller på med en omstrukturering, de har plågats av att kostnaderna växer mer än intäkterna”, säger Agnetha Jönsson.

”Och de kommer för första gången i modern tid minska antalet anställda”, fortsätter hon.

”Handelsbanken gör rätt saker, det tror jag marknaden kommer att gilla.”

Nordea var ensam bank om att minska intäkterna och färske vd:n Frank Vang-Jensen tar nu krafttag för att få ordning på lönsamheten. 

”Nordea är ett hopkok av fyra banker som man inte riktigt fått till”, säger Agnetha Jönsson.

För likaledes färska Swedbankchefen Jens Henriksson gäller det att städa efter penningtvättskandalen. Han presenterade ett program på 130 punkter på hur banken ska förbättra arbetet mot penningtvätt. 

”Men som utomstående undrar man vad de i så fall gjort tidigare”, säger Agnetha Jönsson.

Medan börsen stigit 12 dagar i rad och verkstadsrapporterna kommit in över förväntan ser de så kallat mjuka indikatorerna – som företags- och hushållenkäter - fortfarande dystra ut enligt Di:s makroexpert Felicia Åkerman.

”Dagens KI-barometer var inte så glad som kvartalsrapporterna. Index för tjänstesektorn var på ovanligt låga nivåer. Företagen verkar känna av att det är nu det vänder ned. Sedan om det faktiskt gör det får vi se, överlag blir det ju sällan så bra eller så dåligt som det ser ut att bli, men det är ändå oroväckande. Det mesta pekar ändå nedåt nu”, konstaterar hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer