1515
Annons

Di:s experter tar börsfallet med ro: ”Det var upplagt för rekyl”

Stockholmsbörsen faller tungt på fredagen efter larm om en ny coronavariant. 

Men en korrigering låg i korten säger Di:s börsexperter Magnus Dagel och Agnetha Jönsson i Analyspodden.

Foto:TT

 

Placerarna trycker ivrigt på säljknappen under fredagen. Coronaoron har åter blossat upp efter varningar om en helt ny, eventuellt mer smittsam variant av covid-19 spårats i Sydafrika. 

Men Di:s experter tror att placerarna letat efter skäl att få sälja.

”Hade det inte varit det här hade det varit något annat”, säger Magnus Dagel i Analyspodden och får medhåll av Agnetha Jönsson.

”Det var upplagt för rekyl. Det har varit lite svagt en period. Vi har sett att marknaden är lite nervös och benägen att sälja. Börsen är ändå upp väldigt mycket i år”, säger hon men slår också fast att vi knappast står inför samma typ av börskaos som under våren 2020.

”Jag är inte jättebekymrad. Du har ett väldigt bra tekniska stöd och händer det inget dramatiskt så tror jag vi tar oss igenom det här”, säger hon.

Samtidigt finns det vissa oroande likheter med hur det såg ut på börsen vid millennieskiftet, enligt Magnus Dagel.

”Likheterna är att många aktier går väldigt kraftigt och det drivs inte riktigt av fundamenta. Det finns fastighetsbolag som är upp långt över 100 procent i år. Och det är förvärvsbolag som får en skyhög värdering. En kompis sa att man ska blunda och köpa och inte räkna just nu”, säger han.

”Jag tror att det kommer att skifta tillbaka, det är helt orimligt att förvärvare kan köpa bolag för 6-7 gånger vinsten och sedan själva bli värderade till p/e 30, förr eller senare ser marknaden igenom det där.” 

Agnetha Jönsson passar också på att tipsa om en tidigare aktiefavorit som blivit lockande billig nu.

”Den sätter vi köp på”, säger hon.


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?