1515

Di:s experter: ”Perfekt storm för inflation”

Allt tyder på att det blåser upp till rejäl inflationsstorm i sommar – men blir det ett problem?

I veckans avsnitt av Analyspodden diskuterar Di:s analytikerduo Viktor Munkhammar och Ulf Petersson huruvida man borde vara orolig.

Foto:TT

 

Lättade restriktioner, allt fler vaccinerade och komponentbrist i kombination med finans- och penningpolitiska stimulanser pekar på att inflationen kommer att bli hög i sommar.

”Vi har en sorts perfekt storm för inflation. Men kommer det att sätta sig och bli en mer varaktig inflation? Tittar man på marknadsprissättningen finns det ingen som helst oro för det”, säger Di:s analytiker Viktor Munkhammar som också pekar på att centralbankerna än så länge inte tycks vara oroade.

Men eftersom ingen är särskilt orolig för inflationen på lite längre sikt är långsiktigt högre inflation, även om det är osannolikt, något som skulle kunna skaka om tillgångspriser, till exempel börsen. Den kanske viktigaste nyckeln bakom varaktigt högre inflation är högre löneökningar jämfört med vad som varit fallet de senaste åren.

”Det finns vissa tecken i USA som tyder på högre löneökningar men inte i Sverige. Man ska också komma ihåg att det finns väldigt mycket lediga resurser på arbetsmarknaden”, säger Viktor Munkhammar.

Dessutom diskuteras det heta börsklimatet då storbolagsindexet OMXS30 satte nytt rekord i veckan. Det är också ett allt större aktieintresse i Sverige och många av de nytillkomna spararna befinner sig längre ut på riskskalan, vilket generellt sett innebär att många spardebutanter tjänat mycket pengar, påpekar Di:s Ulf Petersson.

”Börsen kan mycket väl fortsätta uppåt men min känsla är att den kommer att stå och stampa lite nu under sommaren som brukar vara en svag period”, säger Ulf Petersson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?