Hoppa till innehållet

Annons

Di:s experter: ”En våg av osäkerhet”

Stockholmsbörsen går mot en tung avslutning på veckan och 2022 har så här långt varit tufft för spararna. Nu blir det upp till bolagen att vända humöret i rapportperioden.

”Det är en våg av osäkerhet därute”, säger Di:s Ulf Petersson i Analyspodden.

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Pristrycket sprider sig snabbt och världens centralbankirer blir alltmer stressade, konstaterar Di:s experter i Analyspodden.

”USA har 7 procents inflation, 3,9 procents arbetslöshet och samtidigt 0 procents ränta, så det är inte konstigt att centralbanken Fed känner att det är dags att strama åt”, säger Di:s makroexpert Nils Åkesson.

Med räntehöjningar och framför allt inbromsade tillgångsköp blir läget snabbt kärvare för börsen, konstaterar Ulf Petersson.

”Inflödena sinar nu”, säger han.

”De har bidragit till att upprätthålla BNP klart över förväntan under pandemin, men också till ett stort sug efter aktier och obligationer. Det ska vi inte glömma.” 

När mycket handel nu styrts av vart den amerikanska långräntan är på väg kan det bli annat ljud i skällan när kvartalsrapporterna trillar in.

”Sandvik på torsdag blir en höjdpunkt, det blir en ohyggligt intressant rapport”, säger Ulf Petersson och konstaterar att det anrika verkstadsbolaget har gjort 13 förvärv under 2021 och därmed kan ha fått fart på tillväxten. 

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera