1515
Annons

Di:s experter: Börsfall stundar – marknaden räknar med hjälpande hand

Börsen närmar sig bubbelnivåer, drivet av allt lägre räntor och allt större skuldberg.

Samtidigt räknar många med att staten och centralbankerna kliver in som räddande änglar i fall det går snett.

Tron att marknaden kan lösa prissättning och risk på egen hand är historia, konstaterar Di:s analytikerduo i veckans avsnitt av Analyspodden.

Foto:börs graf teknisk analys

 

Di:s analytiker Richard Bråse varnade på torsdagen för att börsfall står för dörren. I veckans avsnitt av Analyspodden utvecklar han sitt resonemang och han pekar bland annat på investerarnas girighet och avmätta inställning till risk i kombination med en brantare räntekurva samt ett högt börsvärde i förhållande till BNP.

Även om många investerare inte tycks fundera så mycket över risk verkar många räkna med att centralbankerna och staten kommer till undsättning om alltför stora börsfall äger rum – något som de också gjort när börsen skakat till, till exempel i våras.

”Har vi gett upp idén om att marknaderna klarar av att söka jämviktslägen på egen hand?”, frågar sig Di:s analytiker Richard Bråse.

”Ja, det har vi till viss del. Det började redan med 'The Greenspan Put', det vill säga att det hela tiden finns en implicit säljoption täckt av Federal Reserve”, säger Di:s makroanalytiker Viktor Munkhammar i Analyspodden.

Dessutom diskuteras de senaste arbetslöshetssiffrorna för Sverige. På torsdagen publicerade SCB siffror som visade att arbetslösheten, säsongsrensat och utjämnat, uppgick till 8,9 procent i oktober – högre än förhandsförväntningarna vilket är goda nyheter.

”Samtidigt missar den här arbetslöshetssiffran den ökade smittspridningen och de skärpta restriktionerna som vi har sett de gångna veckorna”, säger Viktor Munkhammar.


Innehåll från South PoleAnnons

Klimatkompensation är inte att köpa sig fri från sitt klimatansvar

Klimatkompensation är en del i utvecklingen mot hållbara lösningar för framtiden. Med hjälp av finansieringen som klimatkompensering innebär kan nya klimatprojekt utvecklas för att minska klimatpåverkan. Jens Olejak, VD för South Pole Sweden och Head Climate Solutions Nordics, menar på vikten av att inte se klimatkompensation som en pappersprodukt utan som vad det är – ett medel för att finansiera projekt för att minska eller binda koldioxid.

– Det finns en felaktig uppfattning om att klimatkompensation betyder att man köper sig fri från sitt klimatansvar. Men det kunde inte vara längre från sanningen, säger Jens. Rätterna som köps vid klimatkompensation möjliggör utvecklingen av klimatprojekt för att öka omställningen mot ett koldioxidsnålt samhälle.

För att nå NettoNoll som företag är det viktigt att ha med klimatkompensation som en del av sin klimatstrategi. Oavsett vilken verksamhet man verkar inom kommer företagens utsläppsreduktioner inte vara tillräckliga för att nå NettoNoll i linje med SBT och Parisavtalet. 

– Våra kunder har väldigt ambitiösa målsättningar kopplade till sin klimatstrategi. För att nå sina mål behöver de även klimatkompensera. Oavsett verksamhet kommer ett visst utsläpp att ske, även om man är duktig på att minska dessa. Men målsättningen är såklart att behovet av klimatkompensering ska minska över tid.

Tack vare klimatkompensering kan utvecklingsländer vara med på resan mot ett koldioxidsnålt samhälle och bidra till klimatomställningen. South Pole har utvecklat över 800 projekt sedan starten 2006, där projekt kopplade till bindning av koldioxid via naturbaserade lösningar, men även tekniska innovationer, just nu har stort fokus. Det är även viktigt att undvika framtida utsläpp genom exempelvis projekt för förnybar energi, i vilket South Pole har spelat en stor roll de senaste 15 åren.

Som den enda aktiva projektutvecklaren i Norden har South Pole möjlighet att ta ett helhetsgrepp åt sina kunder i deras klimatstrategiarbete. Med kompetens inom både strategiskt stöd och utveckling av hållbara projekt som gör skillnad för klimatet och projektets närområde ger South Pole tydliga resultat för sina kunder.

– Vi ser att efterfrågan på våra tjänster ständigt ökar, för att möta marknadens behov utökar vi nu därför organisationen med nya kompetenser. Klimat och hållbarhet är en av de viktigaste frågorna vi har framför oss, och vi har betydligt mindre tid på oss än vi räknat med för att göra de klimatförbättringar som krävs för att nå målen i Parisavtalet. Det är dags att agera!

South Poles uppdrag
South Pole effektiviserar och driver på omställningen till ett klimatsmart samhälle. Med ett globalt team, med över 800 sociala entreprenörer, utvecklas innovativa skräddarsydda lösningar för att möta organisationers och samhällsstrukturens behov. South Pole är experter inom den snabbt föränderliga klimatpolitiken och dess regelverk. 

Till South Pole Swedens erbjudande

Mer från South Pole

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med South Pole och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?