Annons

Di:s experter: Börsfall stundar – marknaden räknar med hjälpande hand

Börsen närmar sig bubbelnivåer, drivet av allt lägre räntor och allt större skuldberg.

Samtidigt räknar många med att staten och centralbankerna kliver in som räddande änglar i fall det går snett.

Tron att marknaden kan lösa prissättning och risk på egen hand är historia, konstaterar Di:s analytikerduo i veckans avsnitt av Analyspodden.

Foto:börs graf teknisk analys

 

Di:s analytiker Richard Bråse varnade på torsdagen för att börsfall står för dörren. I veckans avsnitt av Analyspodden utvecklar han sitt resonemang och han pekar bland annat på investerarnas girighet och avmätta inställning till risk i kombination med en brantare räntekurva samt ett högt börsvärde i förhållande till BNP.

Även om många investerare inte tycks fundera så mycket över risk verkar många räkna med att centralbankerna och staten kommer till undsättning om alltför stora börsfall äger rum – något som de också gjort när börsen skakat till, till exempel i våras.

”Har vi gett upp idén om att marknaderna klarar av att söka jämviktslägen på egen hand?”, frågar sig Di:s analytiker Richard Bråse.

”Ja, det har vi till viss del. Det började redan med 'The Greenspan Put', det vill säga att det hela tiden finns en implicit säljoption täckt av Federal Reserve”, säger Di:s makroanalytiker Viktor Munkhammar i Analyspodden.

Dessutom diskuteras de senaste arbetslöshetssiffrorna för Sverige. På torsdagen publicerade SCB siffror som visade att arbetslösheten, säsongsrensat och utjämnat, uppgick till 8,9 procent i oktober – högre än förhandsförväntningarna vilket är goda nyheter.

”Samtidigt missar den här arbetslöshetssiffran den ökade smittspridningen och de skärpta restriktionerna som vi har sett de gångna veckorna”, säger Viktor Munkhammar.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?