Annons

Di:s expert: ”Vi har fått en ny vapenarsenal”

Coronakrisen har mötts med enorma stimulanser från stater och centralbanker. Men oron växer för konsekvenserna i längden.

”Nu har vi fått en ny vapenarsenal bara för att det är undantagstillstånd. Det känns lite läskigt”, säger Di:s Felicia Åkerman i Analyspodden.

USA:s centralbankschef Jerome Powell och hans svenska kollega Stefan Ingves.
USA:s centralbankschef Jerome Powell och hans svenska kollega Stefan Ingves.Foto:Jacquelyn Martin, Henrik Montgomery/TT

 

Trots att många snabba indikatorer visar på att världsekonomin tinar upp från det bottenfrysta läget i april kom IMF i veckan med en oväntat dyster prognos för världsekonomin.

”De ser en sämre utveckling i år och en långsammare återhämtning. Jag tycker att det är lite oroande, alla länders potentiella tillväxt har sänkts av krisen. Den långsiktiga potentialen för den reala ekonomin har sänkts och någonstans måste det komma ett slut på alla de här stimulansprogrammen från finans- och penningpolitik. Ekonomin kommer inte att växa så bra som tidigare, och trenden var inte ens särskilt bra tidigare heller”, säger Felicia Åkerman i Di:s Analyspodden. 

I grunden är realekonomin i ett svårt läge även om finansmarknaderna har piggnat till den senaste tiden.

”Jag är lite orolig för att man förväxlar en bra börs med en fin ekonomi i grunden. Vi går mot att det inte finns några budgetunderskott som är för stora och att det går att trycka pengar in absurdum.” 

Di:s Richard Bråse är inne på samma linje och noterar vad investeraroraklet Warren Buffett sa vid bolagsstämman för hans Berkshire Hathaway härom månaden.

”Han sa att om det nu är så enkelt, varför har det tagit flera tusen år för människan att förstå att man kan ha hur stora budgetunderskott som helst och sedan låna det hos centralbanken. Det har skett något med rädslan för inflation. Men när den sista skeptikern byter fot kanske det börjar hända saker”, säger han. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?