1515
Annons

Di:s expert varnar för vaccinoptimismen: ”Ser osäkerhetsmoment”

Stockholmsbörsen har inlett det nya året med glatt humör. Och Di:s börsexpert Agnetha Jönsson räknar med att uppgångarna kan fortsätta ett tag till.

Men Di:s makroexpert Felicia Åkerman varnar för att vaccinoptimismen kan ha gått för långt: ”Jag ser ett osäkerhetsmoment här”, säger hon i Analyspodden. 

 

Trots de våldsamma Trumpsupportrarnas intrång i Kapitolium och allvarlig smittspridning i både Europa och USA är köplusten på topp på börserna. 

”Det är en väldigt stark börsöppning på detta år, vi är upp 3 procent redan”, konstaterar Di:s Agnetha Jönsson i Analyspodden.

Att Demokraterna efter slutomgången i Georgia nu har en majoritet – om än minsta möjliga – i kongressens båda kamrar är en viktig faktor bakom lytet.

”Jag tror att optimismen i om att Demokraterna nu lättare får igenom sin politik och att det då blir mer stimulanser är det viktiga just nu. Risken för räntehöjningar i närtid är ju ganska obefintlig med tanke på läget i ekonomin under pandemin”, säger Agneta Jönsson.

Di:s makroexpert Felicia Åkerman varnar dock för att optimismen kring vaccinationerna kan ha gått lite väl långt med tanke på att distributionen så här långt har gått knackigt och en stor uppgift väntar när hela kontinenter ska vaccineras. 

”Jag ser ett osäkerhetsmoment här. Man vill ju tro att vi alla snart är tillbaka, men så här långt går det knackigt”, säger hon. 

”Jag vill ju inte låta som en dystergök. Jag tror att den reala ekonomin kan klara en knackig vaccindistribution. Men kanske värderingarna på börsen inte klarar det.” 

Agnetha Jönsson ser också vissa risker och pekar på den kraftiga uppvärderingen av börsens nätmäklare.

”När Nordnet köptes bort från börsen i januari 2017 var det värt 6,6 miljarder kronor och Avanza 12 miljarder. I dag är Nordnet värt 33 miljarder och Avanza nästan 39. Så det har varit en extremt stark utveckling. Det ligger i förväntningarna att 2021 blir en bra börs också eftersom det krävs för att hålla uppe aktiviteten på de här nivåerna. Det är jag lite tveksam till”, säger hon.

”Det är ingen hejd på det som går bra. Men någonstans hamnar vi på lite för höga värderingar.”


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?