Di:s expert varnar för vaccinoptimismen: ”Ser osäkerhetsmoment”

Stockholmsbörsen har inlett det nya året med glatt humör. Och Di:s börsexpert Agnetha Jönsson räknar med att uppgångarna kan fortsätta ett tag till.

Men Di:s makroexpert Felicia Åkerman varnar för att vaccinoptimismen kan ha gått för långt: ”Jag ser ett osäkerhetsmoment här”, säger hon i Analyspodden. 

 

Trots de våldsamma Trumpsupportrarnas intrång i Kapitolium och allvarlig smittspridning i både Europa och USA är köplusten på topp på börserna. 

”Det är en väldigt stark börsöppning på detta år, vi är upp 3 procent redan”, konstaterar Di:s Agnetha Jönsson i Analyspodden.

Att Demokraterna efter slutomgången i Georgia nu har en majoritet – om än minsta möjliga – i kongressens båda kamrar är en viktig faktor bakom lytet.

”Jag tror att optimismen i om att Demokraterna nu lättare får igenom sin politik och att det då blir mer stimulanser är det viktiga just nu. Risken för räntehöjningar i närtid är ju ganska obefintlig med tanke på läget i ekonomin under pandemin”, säger Agneta Jönsson.

Di:s makroexpert Felicia Åkerman varnar dock för att optimismen kring vaccinationerna kan ha gått lite väl långt med tanke på att distributionen så här långt har gått knackigt och en stor uppgift väntar när hela kontinenter ska vaccineras. 

”Jag ser ett osäkerhetsmoment här. Man vill ju tro att vi alla snart är tillbaka, men så här långt går det knackigt”, säger hon. 

”Jag vill ju inte låta som en dystergök. Jag tror att den reala ekonomin kan klara en knackig vaccindistribution. Men kanske värderingarna på börsen inte klarar det.” 

Agnetha Jönsson ser också vissa risker och pekar på den kraftiga uppvärderingen av börsens nätmäklare.

”När Nordnet köptes bort från börsen i januari 2017 var det värt 6,6 miljarder kronor och Avanza 12 miljarder. I dag är Nordnet värt 33 miljarder och Avanza nästan 39. Så det har varit en extremt stark utveckling. Det ligger i förväntningarna att 2021 blir en bra börs också eftersom det krävs för att hålla uppe aktiviteten på de här nivåerna. Det är jag lite tveksam till”, säger hon.

”Det är ingen hejd på det som går bra. Men någonstans hamnar vi på lite för höga värderingar.”


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?