Annons

Di:s expert varnar för börsoptimismen: ”Tar ut för mycket i förskott”

Flera bolag som seglat igenom coronakrisen som vinnare har rapporterat i veckan. Aktierna har i flera fall fortsatt rusa – men Di:s Agnetha Jönsson befarar att euforin gått för långt.

”Frågan är om man inte tagit ut lite för mycket i förskott här”, säger hon i Analyspodden. 

Optimismen är i överkant varnar Di:s Agnetha Jönsson i Analyspodden.
Optimismen är i överkant varnar Di:s Agnetha Jönsson i Analyspodden.

 

Dator- och mobilspelsbolag som Embracer, Stillfront Paradox och G5, liksom ljudboksföretaget Storytel har haft goda tider när många tvingats hålla sig hemma mer och kanske även permitterats under våren. I veckan rapporterade allihop och Embracer och G5 rusade vidare på börsen trots att aktiekurserna redan tidigare dubblats sedan årsskiftet.

Men optimismen är i överkant varnar Agnetha Jönsson i Di:s Analyspodden – det krävs fortsatt hög tillväxt för att motivera kurslyften. Och vårens situation var tillfällig.

”Det går ju så småningom tillbaka till ett normalläge”, säger hon.

En sektor som kan bli mer i ropet under hösten är bankerna, som åtminstone efter årsskiftet bör ha möjlighet att dela ut pengar igen.

”Det är inte omöjligt att man får se en del extrautdelningar under våren, eller att bankerna startar återköp. Nordea har ju mer eller mindre sagt att man avser att göra det så fort man får tillåtelse. Där tror jag att man kan få se ett intresse under hösten, när man ser hur mycket de kan dela ut om inte kreditförlusterna drar iväg för mycket”, säger Agnetha Jönsson, som samtidigt konstaterar att i synnerhet bankerna på kontinenten plågas av de extremlåga räntorna.

”Många ser över sina verksamheter nu. Sedan kommer det nog att bli en del bankkonsolideringar, inte minst i Tyskland där det finns hur många småbanker som helst”.

Och låga räntor lär bestå länge, konstaterar Di:s makroexpert Viktor Munkhammar. 

”Nu var i och för sig inflationen högre än väntat i juli, 0,5 procent. Men det är inte någon hög prisökningstakt. Och nu är kronan är starkare än den varit på 2,5 år och arbetsmarknaden ser dyster ut. Det lär inte finnas anledning för centralbanker att börja strama åt på länge”, säger han.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?