1515
Annons

Di:s expert: ”Vågat att köpa aktier nu”

Stockholmsbörsen har stigit varje dag under påsklovsveckan och Di:s Richard Bråse tycker att det ser dyrt ut.

”Det är nog en ganska vågad sak att ge sig på att köpa aktier nu om man är en långsiktig investerare”, säger han i Analyspodden.

Foto:AP

 

Med en uppgång på drygt 17 procent hittills i år har placerarna redan i början av april fått en riktigt bra årsavkastning. Di:s Richard Bråse är inte köpsugen i rådande klimat.

”Bättre köplägen lär nog komma senare”, säger han i Di:s Analyspodden.

Den förnyade farten på börsen kan åtminstone delvis tillskrivas en minskad ränteoro, enligt Di:s makroexpert Viktor Munkhammar. Och det har vi den amerikanska centralbanken att tacka för.

”Vi fick lite lugnande besked – åtminstone för en fulltankad aktieinvesterare: Fed-chefen Jerome Powell och hans kollega James Bullard har inga åtstramningar i sikte, Bullard sa i veckan att det är för tidigt att ens börja prata om det. Och uppgången i den amerikanska tioårsräntan har planat ut lite nu. Möjligen börjar ränteoron lägga sig lite, investerarna lyssnar lite på vad Fed signalerar”, säger Viktor Munkhammar.

Inte tycks det heller ha skapat någon större börsfrossa av den amerikanska Biden-administrationens planer på höjda skatter. Finansministern Janet Yellen vill försöka få med sig fler länder på att höja bolagsskatten. Men i Sverige har det snarare handlat om en annan skatt – fastighetsskatten. Och den har Viktor Munkhammar slagit ett slag för.

”Vi behöver skatter och då följer att vi bör ta in dem på ett så skonsamt som möjligt, med så små samhällsekonomiska förluster som möjligt. Då är fastighetsskatt bättre än skatt på arbete”. 

Men Richard Bråse är skeptisk.

”Mitt problem är att när alla skolade ekonomer och sossar är överens, då blir jag nervös.”

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Di:s expert: Små positiva överraskningar kan lyfta börsen

Stockholmsbörsen har hämtat igen en del av första halvårets kraftiga nedgång. Frågan är hur hållbar förstärkningen är. Di:s experter spår i Analyspodden att vissa bolag har potential att klara sig bra.

Foto:Mostphotos; Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera