1515

Di:s expert om kreditsmällen: ”Det var en liten chock”

Oväntat stora kreditförlustreserveringar från de amerikanska bankjättarna skakade börserna i veckan och värre kan det bli när arbetslösheten klättrar mot depressionsnivåer.

”Det vi och alla hoppas på är att det ska bli bättre under andra halvåret”, säger Di:s Agnetha Jönsson i Analyspodden.

Foto:Peter Foley

 

Världens börser har åter haft en skakig vecka, där usla siffror över ekonomin och omskakande bankrapporter har vägt åt det negativa hållet medan hoppet kring både coronamediciner och minskad smittspridning i flera länder har väckt hopp. 

”JP Morgan Chase gjorde 8,3 miljarder dollar i reserveringar för kreditförluster totalt. Det var en liten chock att de tog i så mycket. För helåret tror de på 22 miljarder dollar”, säger Di:s börsexpert Agnetha Jönsson i Analyspodden.

”Många amerikaner lever på kredit, man handlar på sina kreditkort och betalar i slutet av månaden. Men där är det ju en jättestor osäkerhet kring inkomsterna nu. Det är lite bekymmersamt”. 

Med veckans nya notering på ytterligare 5 miljoner arbetslösa efter flera veckor med ökningar i samma storlek ser arbetslösheten i USA ut att snabbt gå mot 15 procent.  

”Det skulle vara den högsta nivån sedan depressionen på 30-talet”, konstaterar Di:s makroexpert Felicia Åkerman.

”Men att det ska bli bättre under andra halvåret är ändå ett ledande tema i alltihop, det är det vi och alla hoppas på”, säger Agnetha Jönsson.

Även i Sverige rusar arbetslösheten och det kommer också oroväckande signaler från bostadsmarknaden. Men Agnetha Jönsson tror inte att det behöver bli så illa där. 

”Även de som blivit av med jobben kommer att klara det här, fler omfattas av a-kassa och nu slipper du amorteringarna. De flesta väntar ut situationen. Får de inte vad de vill ha för bostaden så minskar utbudet i stället. Så länge krisen inte blir jättelångvarig tror jag inte att det syns i kreditförlusterna för svenska banker.” 


Innehåll från Odin FonderAnnons

Därför ska vi inte oroa oss för kontorsdöden

Nils Hast, förvaltare av ODIN Fastighet.
Nils Hast, förvaltare av ODIN Fastighet.

Begreppet Working from home (WFH) har blivit vardag för många under pandemin. Det har skapat en oro för fastighetsbolag med exponering mot kontorssegmentet. 

– Vi människor är experter på att observera en företeelse och sedan extrapolera den in i framtiden. Men det blir nästan aldrig utfallet, eftersom det alltid finns föränderliga variabler som anpassar sig till den ”nya verkligheten”, säger Nils Hast, förvaltare av ODIN Fastighet. 

Attraktiv kontorsyta

Att säga att vi behöver 20 procent mindre kontorsyta om vi arbetar hemifrån ytterligare en dag i veckan blir helt fel. Det förutsätter att all kontorsyta är flexibel, och att alla anställda aldrig är på kontoret samtidigt, vilket inte stämmer. 

– Det förutsätter också att fastighetsbolagen inte skulle anpassa sig och hitta åtgärder som verkar i motsatt riktning. Redan idag är bolagen väl medvetna om WFH-trenden. Flera av dem har attityden att de måste göra kontorsytan ännu mer attraktiv, då den ska locka de anställda att vilja komma in på kontoret, säger Nils Hast. 

Se Nils Hast och Diös vd Knut Rost om framtidsutsikterna i fastighetssegmentet här.

De flesta unga vill arbeta från kontoret

Att arbeta hemifrån kan vara fantastiskt om man har tidskrävande pendling till kontoret och bor i ett stort hus med inrett arbetsrum, men inte lika stor fördel om man bor centralt nära sin arbetsplats och arbetar från köksbordet i en trång etta. Enligt en undersökning gjord av Axiom Insight om ”Framtidens arbetsliv” vill 78 procent av Sveriges unga vuxna (18-25 år) ha ett kontor att gå till efter pandemin och mer än hälften vill jobba heltid på kontoret. 

– Flexibilitet kommer vara ett ledord och vi kommer säkert använda kontoret mer som en mötesplats efter pandemin, säger Nils Hast. 

Påverkar efterfrågan

WFH-trenden kan komma att påverka efterfrågan på kontorsyta, men antagligen inte så drastiskt som många verkar tro. Företagen är bra på att anpassa sig och även om antalet timmar på kontoret minskar rapporterar företagen att det inte nödvändigtvis betyder mindre kontorsyta.

– Hemarbete betyder inte automatiskt mindre intäkter för företagen inom kontorssegmentet. Det ser ut som aktiemarknaden har tagit i lite för mycket när man oroar sig för kontorsdöden, säger Nils Hast. 

Läs Nils Hasts förvaltarkommentar ODIN Fastighet för augusti månad här.

Om ODIN Fastighet:

ODIN Fastighet investerar i börsnoterade nordiska fastighetsbolag inom alla fastighetssegment. Vi föredrar bolag som över tid uppvisat god tillväxt och avkastning på kapital i kombination med låg finansiell risk och med framtida god tillväxtpotential. ODIN försöker hitta bolag till ett attraktiv pris och komponera dem till en portfölj som balanserar risk och ger god avkastning över tid. 

Förvaltare: Nils Hast

Avkastning: 41,9% i år (1 jan-31 aug 2021) och 18,29% årligen sedan starten 24 augusti 2000

Vill du veta mer? Se Nils Hast presentera ODIN Fastighet på 3 minuter. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Odin Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?