Di:s expert om jättesmällen: ”Man har höjt risknivån överallt”

Snabba aktieförsäljningar, tunga kursras och vinstvarningar – mitt i börshaussen. Archegos kollaps har satt press på flera internationella prestigebanker och är en varningssignal enligt Di:s Ulf Petersson.

”Man har höjt risknivån överallt”, säger han i Analyspodden.

Den redan tidigare skandalomsusade Bill Hwang (till höger) och Archegos Capital har skakat om hela Wall Street
Den redan tidigare skandalomsusade Bill Hwang (till höger) och Archegos Capital har skakat om hela Wall StreetFoto:AP/Bloomberg

 

Den redan tidigare skandalomsusade Bill Hwang – mannen bakom amerikanska Archegos Capital – har skakat om hela Wall Street. Med skyhögt belånade och riskfyllda aktieupplägg räckte det med ganska blygsamma kursfall i några enskilda aktier för att hela bygget skulle rämna. 

Fallet innebar enorma kreditförluster för en rad kända storbanker, som schweiziska Credit Suisse och japanska Nomura. Och många frågor kring bankernas riskhantering med tanke på att Bill Hwang alltså varit i blåsväder förr. Den onda spiralen förstärktes av att alla inblandade samtidigt ville rädda sitt skinn och paniksålde de aktier som låg till grund för spekulationen.

”Med en ordnad reträtt hade det kanske inte märkts så mycket. När det nu blev oordnat så blev det en stor smäll”, konstaterar Di:s Ulf Petersson i Analyspodden.

Han pekar på att det delvis är en effekt av en lång period med extrema stimulanser från centralbankerna.

”Det är en problematik man kanske inte tänkt på. Folk nöjer sig inte med noll eller en procent i avkastning. Och när det är svårt att få avkastning på vanliga instrument som obligationer så söker man sig mot allt mer exotiska produkter och då kan det bli så här.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?