1515
Annons

Di:s expert om jättesmällen: ”Man har höjt risknivån överallt”

Snabba aktieförsäljningar, tunga kursras och vinstvarningar – mitt i börshaussen. Archegos kollaps har satt press på flera internationella prestigebanker och är en varningssignal enligt Di:s Ulf Petersson.

”Man har höjt risknivån överallt”, säger han i Analyspodden.

Den redan tidigare skandalomsusade Bill Hwang (till höger) och Archegos Capital har skakat om hela Wall Street
Den redan tidigare skandalomsusade Bill Hwang (till höger) och Archegos Capital har skakat om hela Wall StreetFoto:AP/Bloomberg

 

Den redan tidigare skandalomsusade Bill Hwang – mannen bakom amerikanska Archegos Capital – har skakat om hela Wall Street. Med skyhögt belånade och riskfyllda aktieupplägg räckte det med ganska blygsamma kursfall i några enskilda aktier för att hela bygget skulle rämna. 

Fallet innebar enorma kreditförluster för en rad kända storbanker, som schweiziska Credit Suisse och japanska Nomura. Och många frågor kring bankernas riskhantering med tanke på att Bill Hwang alltså varit i blåsväder förr. Den onda spiralen förstärktes av att alla inblandade samtidigt ville rädda sitt skinn och paniksålde de aktier som låg till grund för spekulationen.

”Med en ordnad reträtt hade det kanske inte märkts så mycket. När det nu blev oordnat så blev det en stor smäll”, konstaterar Di:s Ulf Petersson i Analyspodden.

Han pekar på att det delvis är en effekt av en lång period med extrema stimulanser från centralbankerna.

”Det är en problematik man kanske inte tänkt på. Folk nöjer sig inte med noll eller en procent i avkastning. Och när det är svårt att få avkastning på vanliga instrument som obligationer så söker man sig mot allt mer exotiska produkter och då kan det bli så här.”

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper de industriföretag att hitta hållbara lösningar

Maria Rylander Masoumi, projektledare för Liften.
Maria Rylander Masoumi, projektledare för Liften.

Södertälje Science Park utökar satsningen på företagsstöd till små och medelstora producerande företag i Stockholmsregionen. I det kostnadsfria affärsutvecklingsprogrammet Liften hjälper de företag att hitta hållbara lösningar på utmaningar i sina verksamheter.

– Man kan säga att vi skapar ett Gnosjö i Stockholm, säger Maria Rylander Masoumi, projektledare för Liften.

Mötesplatsen för hållbar produktion – läs mer här.

Södertälje Science Park kallar sig för en mötesplats för hållbar produktion. De erbjuder flera olika program och aktiviteter som stärker och utvecklar företag inom hållbar produktion, eller med industrinära tjänster. Ett av erbjudandena är affärsutvecklingsprogrammet Liften, som riktar sig mot producerande industriföretag i Stockholmsregionen. Det långsiktiga målet är att stärka regionens innovationskraft och skapa starkare nätverk mellan regionens producerande företag.

– Stockholm är känt för tech, IT, finans och life science, men industriföretagen brukar inte lyftas fram på samma sätt trots att den tillverkande industrin är enormt viktig för regionen, säger Maria Rylander Masoumi, projektledare för Liften på Södertälje Science Park och betonar att det finns en stor lucka att fylla.

– Det saknas en stark sammanhållande regional spelare för produktion och industri i Stockholm, vilket gör att tillverkande företag i stor utsträckning saknar nätverk och samarbeten. Här spelar Liften en stor roll, säger Maria Rylander Masoumi.

Erbjuds ett nätverk

Deltagarna i Liften får bland annat lära sig mer om hur man arbetar med hållbar innovation i företaget, bland annat genom affärskultur, designprocesser och omvärldsspaning.

– Efter avslutat program erbjuder vi dem ett nätverk där de kan utbyta lärdomar och erfarenheter med andra företag, säger hon.

Affärsutvecklingsprogrammet Liften har arrangerats i flera omgångar. En av deltagarna i den senaste omgången var Kontaktpressning som tillverkar specialanpassade industrikablage. Bolaget grundades 1965 och i dag levererar de produkter över hela världen. Deras kunder finns inom de flesta industrisegment som till exempel telekom, infrastruktur, medicin, maskinbyggnation, militär, flyg, kraft och belysning.

– Vi vill växa som företag och ett sätt att göra det är genom att lära sig av andra. Vi ville även utmana oss själva. Det handlar till exempel om ny teknik som vi inte helt behärskar. Jag kände också att vi var i behov av stöd och råd för att våga tänka framåt, säger Paula Falk, vd på Kontaktpressning.

Paula Falk, vd på Kontaktpressning.
Paula Falk, vd på Kontaktpressning.

Hon är mycket nöjd med programmet som bland annat har gett bolaget ett kvitto på att de är på rätt väg framåt.

– Vi gick in på djupet och vågade ifrågasätta vårt arbete och framtid. Det var mycket lärorikt. Ni kommer vi att kunna fortsätta utvecklas tack vare den kunskap som vi har fått med oss från Liften, säger Paula Falk.

”Viktigt lära sig av varandra”

Kontaktpressning befinner sig i slutfasen av det tolv veckor långa programmet. Efter avslutat program kommer de bli en del av Södertälje Science Parks industrinätverk.

– Det är viktigt att lära sig av varandra. Södertälje Science Park sitter på en enorm kunskap, de är hjälpsamma och brinner för att hjälpa oss. De är även lyhörda inför våra behov, säger Paula Falk.

Hon rekommenderar andra företag att gå programmet.

– Vi är en liten organisation som har begränsat med tid, men det har varit värt varenda minut. Jag har även växt och utvecklats i min roll som vd, säger Paula Falk.

Är ni ett producerande företag som vill utveckla era affärer? Läs mer om Liften.

 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Di:s analytiker: Risk för rekyl – köp defensivt på rea

Stockholmsbörsen fick ny fart i veckan sedan inflationen i både USA och Sverige blivit lägre än förväntat. Men Di:s experter befarar att det är tillfälligt och slår ett slag för några defensiva aktier.

Foto:Jesper Frisk

 

”Börsen har gått starkt under sommaren stödd av att marknadsräntorna har gått ned sedan i juni. Nu tycker jag det är läge att vara lite försiktigt med särskilt svenska aktier igen”, säger Di:s Agnetha Jönsson i Analyspodden. 

”Sverige ligger efter omvärlden både vad gäller räntehöjning och inflationstrend och därför kan de svenska räntorna komma att stiga mer än i omvärlden kommande månaderna, vilket kan sätta Stockholmsbörsen under extra press”, fortsätter hon.  

Di:s Ulf Petersson är inne på samma spår och befarar en börssättning framöver.

”Efter sommarrallyt är det inte lika lätt att hitta billiga bolag längre och dessutom går börsen just nu in i en börssäsong som brukar vara svag. Det gör att jag som veckans börscase i Analyspodden vill slå ett slag för ett par defensiva aktier som inte har stigit och därmed bör kunna gå bättre än börsen vid eventuellt sämre tider”, säger han.

Ulf Peterssons första aktietips är Ericsson.

”Aktien värderas till cirka 11 gånger vinsten. Företaget bör dessutom vara mindre påverkat av stundande lågkonjunktur än de flesta företag eftersom telekommarknaden följer sin egen konjunkturcykel”, säger han och tipsar även om Attendo. 

”Vårdbolaget är precis som Ericsson lågt värderat och är också mindre konjunkturberoende än Stockholmsbörsen generellt”, säger Ulf Petersson. 

Agnetha Jönsson ger i sin tur tips om den finska försäkringskoncernen Sampo.

”Det är en passande aktie för en stökig börshöst med en mycket stabil verksamhet och en aktieutdelning som motsvarar en direktavkastning på 4 procent”, säger Agnetha Jönsson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera