Stockholmsbörsen visar inga tecken på att tappa kraft trots att året redan bjudit på en rejäl uppgång – och nu är en av de bästa börserna i världen.
”Vad man än tittar på är det superhett – antalet nynoteringar på börsen, medlemmar hos Aktiespararna, twitterinlägg om börsen, Avanzas omvända vinstvarning”, säger Ulf Petersson i Di:s Analyspodden.
Drivkraften är den förväntat goda ekonomiska utvecklingen i kombination med fortsatt låga räntor.
”Nu är vinsterna på väg upp och då brukar börserna gå bra”, säger Ulf Petersson.
I vår väntas inflationen stiga en hel del, men bara tillfälligt. Skulle det ändå sätta sig på räntorna kan det dock bli problem på börserna.
”Marknaden blev nervös när den amerikanska tioåringen steg till över 1,70 procent, nu är den under 1,60 igen. Det som kan få börsen att falla är om långräntorna stiger eller när vinstökningstakten avtar eller till och med börjar falla. Det kan ju bli om ett år när jämförelsetalen blir svårare”.
Samtidigt trycker staterna på med fortsatta stimulanser. Efter 18 extrabudgetar och en ordinarie höstbudget var det i veckan dags för vårbudget. Finansminister Magdalena Andersson talade med stolthet om de bländade starka statsfinanserna, men Di:s makroexpert Nils Åkesson konstaterar att oppositionen har en poäng när den lyfter fram den höga arbetslösheten.
”Den väntas envist hänga kvar över 8 procent i år och en bra bit in i nästa år, det är ju allt annat än imponerande i ett europeiskt perspektiv”, säger han.