1515
Annons

Di:s expert om haussen: ”Vad man än tittar på är det superhett”

En stark rapportperiod är i antågande och placerarna har kört upp Stockholmsbörsen 20 procent sedan årsskiftet.

”Allt som har med börsen att göra är superhett”, konstaterar Di:s Ulf Petersson i Analyspodden.

 

Stockholmsbörsen visar inga tecken på att tappa kraft trots att året redan bjudit på en rejäl uppgång – och nu är en av de bästa börserna i världen. 

”Vad man än tittar på är det superhett – antalet nynoteringar på börsen, medlemmar hos Aktiespararna, twitterinlägg om börsen, Avanzas omvända vinstvarning”, säger Ulf Petersson i Di:s Analyspodden.

Drivkraften är den förväntat goda ekonomiska utvecklingen i kombination med fortsatt låga räntor.

”Nu är vinsterna på väg upp och då brukar börserna gå bra”, säger Ulf Petersson.

I vår väntas inflationen stiga en hel del, men bara tillfälligt. Skulle det ändå sätta sig på räntorna kan det dock bli problem på börserna.

”Marknaden blev nervös när den amerikanska tioåringen steg till över 1,70 procent, nu är den under 1,60 igen. Det som kan få börsen att falla är om långräntorna stiger eller när vinstökningstakten avtar eller till och med börjar falla. Det kan ju bli om ett år när jämförelsetalen blir svårare”. 

Samtidigt trycker staterna på med fortsatta stimulanser. Efter 18 extrabudgetar och en ordinarie höstbudget var det i veckan dags för vårbudget. Finansminister Magdalena Andersson talade med stolthet om de bländade starka statsfinanserna, men Di:s makroexpert Nils Åkesson konstaterar att oppositionen har en poäng när den lyfter fram den höga arbetslösheten.

”Den väntas envist hänga kvar över 8 procent i år och en bra bit in i nästa år, det är ju allt annat än imponerande i ett europeiskt perspektiv”, säger han. 

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

“Jag tycker att det är fortsatt köpläge”

Chans till fortsatt bra börsutveckling, starka rapporter från eftersläntrare och veckans storaffärer, är några punkter i veckan avsnitt av Analyspodden. Plus djupdykning i Loomis och Uber. 

Foto:Jesper Frisk

 

Den positiva börsutvecklingen i juli har fortsatt in i augusti. Senaste veckan är OMXS30 på fredag förmiddag, när veckans avsnitt av Analyspodden, spelas in upp 1,2 procent. Men det saknas inte orosmoment. I samband med torsdagens räntebesked spådde Bank of England att inflationen stiger till 13 procent och att landet går in i recession. 

”Den typen av besked gör inte att man blir super-haussad. Det kanske låter konstigt, men en sak som gör mig lite haussad är att alla är baissade. Jag hör inga bull-case någonstans”, säger Di:s analytiker Johan Wendel, i veckans avsnitt av Analyspodden. 

Det är inte så konstigt som det låter, börsen ligger i framkant och handlar på förväntningar om vad som ska hända längre fram i tiden. Nu är det många som tror att det blir recession. På bolagssidan finns det trots allt en del optimism, vilket veckas storaffärer på Stockholmsbörsen vittnar om. Bygghissbolaget Alimak köpte onoterade Tractel för 5,3 miljarder kronor, ungefär lika mycket som det egna börsvärdet. Orrön Energy fortsatte transformeringen till förnybart med att lägga ett bud värt 900 miljoner på Slitevind. 

Spelbolaget Paradox kom med en rapport som var bättre än väntat och aktiekursen fortsatte upp. 

”Det var en bra rapport, vinstökningen var fantastisk, men det behövs för att leva upp till värderingen som är rätt hög. Aktien handlas till runt 30 gånger nästa års förväntade vinst”, säger Johan Wendel. 

Tyska e-handlaren Zalando bjöd på en positiv överraskning, efter att tidigare har vinstvarnat. Budskapet var att lönsamheten ska bli bättre under andra halvåret. Aktien steg 13 procent på beskedet. Det finns en del frågetecken om hur konsumtionen utvecklas i höst, men överlag är det vanligt att aktiekursen fortsätter utvecklas i samma riktning som på rapportdagen Ett fenomen som kallas PEAD, vilket står för Post Earnings Announcement Drift. Effekten kan förklaras med att det tar tid innan investerare med olika lång placeringshorisont agerar efter rapporterna. Ett fenomen som också passar in på kontanthanteringsbolaget Loomis, vars vinsttrend nu pekat åt rätt håll. Omsättningen är nu högre än före pandemin och värderingen är något lägre än femårssnittet. 

”Jag tycker att det är fortsatt köpläge efter den starka rapporten, aktien kan gå bra i höst”, säger Di:s analytiker Agnetha Jönsson. 

Däremot är Johan Wendel inte imponerad av taxibolaget Uber, som rapporterade i veckan. Här är det tveksamt om den starka kursutvecklingen är motiverad. Bland annat ska bolagets sätt att beräkna kassaflödet tas med en nypa salt, bland annat exkluderas aktierelaterad ersättning till medarbetare.  

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera