1515
Annons

Di:s expert om H&M:s glädjebesked: ”Marknaden låg helt snett”

Veckans historiska omvända vinstvarning från modejätten H&M har följts av styrkebesked även från andra klädbolag. Trots försäljningsras har priserna hållits uppe, konstaterar Di:s börsexpert Ulf Petersson – och det förbryllar.

”Det är ju inte så det brukar vara när efterfrågan går ned”, säger han i Analyspodden.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

H&M:s försäljning rasade med 16 procent under det brutna räkenskapsårets tredje kvartal jämfört med motsvarande period ett år tidigare, meddelade bolaget i veckan. Det var i linje med vad analytikerkåren räknat med. 

Men dessutom levererade preliminära resultatsiffror för kvartalet – en så kallad omvänd vinstvarning då vinsten före skatt landar på 2 miljarder kronor mot väntade cirka 300 Mkr.

”De kände att marknaden låg helt snett här”, säger Di:s Ulf Petersson i Analyspodden apropå det historiska beskedet – den första omvända vinstvarningen från H&M någonsin.

Även spanska konkurrenten Inditex och brittiska Next har överraskat positivt på sista raden i veckan, trots kraftigt krympande försäljning. Förutom kostnadsbesparingar pekar bolagen också på att de haft ovanligt lite prisnedsättningar under det senaste kvartalet.

”Prisnivån har hållits uppe ganska väl. Det är intressant, det går mot de ekonomiska principer man fått lära sig att minskad efterfrågan ska hålla uppe priserna. Någonting har hänt som gjort att H&M tjänar 2 miljarder”, säger Ulf Petersson. 

”Det känns icke-intuitivt”, fyller Di:s makroexpert Viktor Munkhammar i. 

Men även från andra fronter har det rapporterats om ljusning efter vårens mörker.

”Det är fortsatt så att coronakrisen inte slår fullt så illa som man kunde befara. Det kom jobbstatistisk från SCB som visade att arbetslösheten är hög men den har inte dragit iväg på det sätt man varit orolig för. Sysselsättningsgraden återhämtar sig och och folk lämnar inte arbetsmarknaden på det sätt man kunde befara”, säger Viktor Munkhammar.

Hårdast drabbade är de som har en lite lösare ankknytning till arbetsmarknaden och där är det fortfarande dystert.

”Det syns också i statistiken. För de som är födda i Sverige har arbetslösheten fallit tillbaka ganska markant, medan den fortsatt att öka för utrikes födda. Den klyftan var stor redan före krisen och nu växer den ytterligare”, konstaterar Viktor Munkhammar.

 

Mer från podden:

Lundbergs seger över sfären.

Sektorn som fått fart på börsen.

Budgeten med extra allt.


Analyspodden: ”Tecken på fyndköpsläge”

Börsen visar tecken på att ha bottnat – åtminstone tillfälligt. Det konstaterar Di:s börsexpert Ulf Petersson där han och kollegan Johan Wendel diskuterar några intressanta aktiecase.

Foto:Lefteris Pitarakis

 

Börsveckan började nervöst och föll med över 2 procent under måndagen. Mot slutet av veckan skedde en ganska kraftig kursåterhämtning trots att inflationen under april blev högre än väntat både i USA och i Sverige samtidigt som räntorna efter en tids kraftig uppgång sjönk rejält. 

Förra årets börsnykomlingar har det däremot fortfarande tufft på börsen med stora fall för de bolag som i veckan släppte delårsrapporter. Ctek tappade 14 procent på sin delårsrapport och ännu värre blev det för Cary Group som föll med 21 procent. 

”Jag tycker att börsrörelserna i samband med inflationsstatistiken som presenterades var mycket intressant. Efter en kort nedgång vände börserna uppåt och från torsdag lunch till fredag förmiddag steg Stockholmsbörsen med runt 4 procent. Det kan indikera att placerare nu räknar med att ränteuppgången är avklarad och att fyndköparna vågar sig in och köpa de aktier som har gått svagast under nedgångsfasen. På kort sikt betyder det att jag är mer börsoptimist i dag än för en vecka sedan”, säger Ulf Petersson.

”Jag ser däremot inget fyndköpsläge i Sweco trots kursnedgången. Den senaste rapporten från teknikkonsulten hade några positiva inslag som förbättrad rörelsemarginal trots höga sjukskrivningar under kvartalet. Men en organisk tillväxt på låga 3 procent och en värdering som fortfarande ligger på 23 gånger årets vinst är för högt för den typen av bolag”, säger Johan Wendel. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?