Annons

Di:s expert om fiaskot: ”Verkar finnas ett systemfel i bolaget”

Medan centralbankerna fått fart på världens börser under veckan har några bolag kraschat helt. I ett havererat bolag konstaterar Di:s Ulf Petersson att det som ofta fungerar som en skyddsmur för bolagen nu tycks ha rämnat helt.

”Då stor bolaget helt naket”, säger han i Analyspodden.

Electrolux kraschlandade rejält efter rapportfiaskot.
Electrolux kraschlandade rejält efter rapportfiaskot.Foto:Richard Drew; Henrik Montgomery/TT

 

Stockholmsbörsen rusade under torsdagen med över 4 procent. Uppgången kom i spåren på att den amerikanska centralbanken Federal Reserve på onsdagskvällen uppfattats som mer avvaktande till flera fortsatta räntehöjningar i samband med räntemötet då styrräntan höjdes med 0,25 procentenheter. 

Kursrallyt tilltog efter ECB:s räntebesked på torsdag eftermiddag, vilket utlöste en ränteoptimism med fallande marknadsräntor och stigande börskurser. 

Flera tidigare mycket pressade börsaktier rusade tvåsiffrigt under torsdagen. 

”Ja, det var ett fantastiskt börsrally vi fick se. Aktieägarna i vårdbolaget Humana HUM +7,54% Dagens utveckling och vitvarutillverkaren Electrolux ELUX B +2,74% Dagens utveckling kunde däremot hålla sig för skratt i veckan efter stora kursfall för i synnerhet Humana som halverades i värde på Ivos (Inspektionen för vård och omsorg, Di:s anm.) beslut att dra in tillståndet kring bolagets personliga assistansverksamhet”, säger Di:s börsexpert Ulf Petersson i Di:s Analyspodden. 

Ulf Petersson spelar in Analyspodden.
Ulf Petersson spelar in Analyspodden.Foto:Jesper Frisk

”Det är spännande när myndigheter har så mycket att säga till om. Ibland är det en väldig styrka för bolagen, det blir en barriär i form av olika tillstånd som skyddar dig. Men om muren faller som det gjorde i Humana i veckan, då står bolaget naket”, fortsätter han. 

”Det är märkligt att sådant händer i ett börsbolag med en så namnkunnig och erfaren styrelse och ägarlista som Humanas. Både Fredrik Strömholm med bakgrund på Altor och Sören Mellstig har varit en garant för att oegentligheter inte får förekomma. Det är en mycket allvarlig situation som bolaget hamnat i. När det gäller Electrolux så vet både du och jag som har varit med sedan Michael Treschow var vd på Electrolux hur svårt Electrolux har haft att varaktigt nå en vettig lönsamhet. Det verkar finnas ett systemfel i bolaget”, säger kollegan Torbjörn Isacson.

”Jag vet inte om någon kan räta upp det här. Möjligen beror problemen på att Investor som storägare har för lite pengar investerat i företaget för att ge företaget fullt fokus”, säger Ulf Petersson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera