1515

Di:s expert om Evergrande-krisen: ”Tack och godnatt för tillväxtprognoserna”

Stockholmsbörsen har gått in en betydligt oroligare fas i spåren på krisen för den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande. En rejäl inbromsning för Kina – och därmed svenska exportbolag – lär blir nästa stora börstema enligt Di:s Richard Bråse i Analyspodden.

”Jag är helt övertygad om att det är tack och godnatt för de tillväxtprognoser som ligger för stora industribolag.” 

Foto:Andy Wong

 

Svårigheterna för den kinesiska fastighetsbjässen Evergrande att fullgöra sina åtaganden ledde till ett rejält börsfall i början av veckan. Regimens inledde redan för ett år sedan en åtstramning av kreditvillkoren med vad de kallade ”de tre röda linjerna”. Nu börjar försöken att trycka luften ur bubblan få effekt. 

”Villkoren är inte drakoniska, alla börsnoterade fastighetsbolag i Sverige hade nog klarat dem. Men fastighetsutvecklarna i Kina sitter i kassaflödeskläm”, konstaterar Di:s Richard Bråse.

”Jag är inte säker på att det räddas på ett sätt som man går vidare ifrån utan problem. Jag tror att vi får en kraftig sättning i det som varit tillväxtmotorn i Kinas ekonomi”, fortsätter han.

En kris i Kinas fastighetssektor lär ge högst påtagliga effekter även för svenska bolag. Richard Bråse spår att diskussionen kring komponentbrist och inflationstendenser förbyts i helt andra problem mot slutet av året.

”Nu tror jag att man skruvar på kalejdoskopet och bilden hamnar på ett inbromsande Kina. Så får vi se hur hår det slår. Men jag är helt övertygad om att de tillväxtprognoser som ligger för stora industribolag – till dem kan vi säga tack och godnatt. Du har sett peaken i de positiva vinstrevideringarna för den här gången”, säger han.

Di:s Viktor Munkhammar är inte helt övertygad om att det behöver bli så. Kinas regim har för mycket att förlora på en kris.

”De försöker sedan tio år komma bort från tillväxtmodellen som byggt på investeringar i typ broar till ingenstans eller att man bygger kåkar ingen vill bo i. Varje gång det blivit problem har regimen sett sig tvungen att skruva på den där kreditkranen igen eftersom yttersta målet är att sitta kvar vid makten och det bygger på att arbetslösheten är låg och att folk får det bättre materiellt”, säger han.

”Tillväxten lär bli långsammare. Men att bara släppa Evergrande helt och hållet skulle ge sådana återverkningar på folks besparingar – det är för stora politiska risker med det.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?