1515

Di:s expert om coronavaccin: ”Det är enda fördelen med smittspridningen”

Den gångna veckan har Pfizer och Biontech presenterat lovande vaccindata, vilket resulterade i en ordentlig sektorrotation på börsen.

”Den enda fördelen med tilltagande smittspridningen är att det skyndar på vaccinstudierna”, säger Di:s analytiker Johan Wendel i veckans avsnitt av Analyspodden.

Foto:Jesper Frisk

I måndags meddelade läkemedelsbolagen Pfizer och Biontech att dess vaccinkandidat visar lovande tecken då den första interimsanalysen indikerade en skyddsnivå på 90 procent.

Det satte igång ett rejält börsrally men aktierna som tidigare gynnats av pandemin straffades dock.

På onsdagen meddelade också Moderna, som också utvecklar ett covid-vaccin, att den tilltagande smittspridningen gjort att fas 3-studiens första interimsanalys väntas genomföras inom kort.

I dessa analyser tittar forskarna på hur många personer i studien som insjuknat i covid-19. Studien består nämligen av två grupper: de som får den riktiga vaccinkandidaten och de som får placebo. Skillnaden i hur många i de två respektive grupperna som insjuknat ger en indikation om vaccinets effektivitet.

”Den enda fördelen med tilltagande smittspridningen är att det skyndar på vaccinstudierna”, säger Di:s analytiker Johan Wendel i veckans avsnitt av Analyspodden.

Dessutom diskuteras veckans händelser i Nordea och Sampo. Den finska finanskoncernen Sampo har nämligen sålt av en del av sina aktier i Nordea, samtidigt som aktivistfonden Elliott gjort entré som i Sampo.

Elliott har släppt ett pressmeddelande där aktivistfonden argumenterar för att Sampo borde sälja samtliga sina aktier i Nordea och att det skulle innebära en uppsida på över 35 procent i Sampo-aktien.

”Om det är Elliotts enda stöd för att Sampo-aktien ska upp så mycket tror jag att de är något för optimistiska”, säger Agnetha Jönsson, analytiker på Dagens industri.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?