1515

Di:s expert om börsnykomlingarna: ”Gratispengarna har försvunnit”

Nyintroduktionerna på börsen och de mindre listorna står som spön i backen. Men det roligaste kanske redan är över eftersom aktierna allt oftare faller under teckningskursen, konstaterar Di:s Ulf Petersson i Analyspodden.

”Lite av gratispengarna har försvunnit den här veckan”, säger han.

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

 

Hett utomhus, hett på börsen. Sommaren är vädermässigt redan här men det är knappast lov än för rådgivare och banker som tar bolag till börsen eller andra marknadsplatser. Alla ska med.

”Nyintroduktionerna står som spön i backen. Det är så många att det knappt går att reda ut”, säger Di:s Ulf Petersson i Analyspodden.

På börsens huvudlista var klädbolaget Revolution Race veckans begivenhet. Och där blev det också en fin start, med en tydlig kursuppgång från teckningspriset 75 kronor trots en väl tilltagen prislapp. Men mönstret på senare tid är att strategin teckna-sälj direkt inte längre är någon självklar vinnare. 

”De stora bolagen blir fortfarande vinstaffärer första dagen. Men de mindre har i flera fall fallit under teckningskursen. Nu får man titta närmare på vad man köper och inte bara köpa allt”, säger Ulf Petersson.

En osäkerhetsfaktor är förstås att centralbankerna så sakteliga börjar lätta på gaspedalen anförda av Federal Reserve som i veckan kom med räntebesked.

”Det har varit full gas med tillgångsköp och räntan på nästan noll under överskådlig tid tidigare. Men tonen försköts mot ett snäpp mindre extrem penningpolitik och att inflationen ändå gör ett visst avtryck, även om de hävdar att det är tillfälligt”, säger Di:s makroexpert Nils Åkesson.

Avgörande för Fed-chefen Jerome Powells nästa steg blir utvecklingen på arbetsmarknaden.

”Han hävdar väldigt bestämt att höga inflationsutfall just nu är brus under återhämtningen. Det är utvecklingen på arbetsmarknaden som är avgörande för Fed, de vill se betydande framsteg, rejält många fler ska komma i jobb innan de trappar ned. Månadssiffrorna kommer att vara explosiva”, säger Nils Åkesson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?