Efter förra helgens kraftigt upptrappade konfliktnivå i Mellanöstern skakade marknaderna. Men när lugnet, möjligen tillfälligt, nu åter tycks ha lagt sig har marknaden tagit tillbaka förlorad mark och i USA noteras nya rekordnivåer.
”Det som sticker ut är att vi är inne i en fas där index verkar vara missilsäkert. Börsen går upp oavsett vad som händer”, säger Di:s börsexpert Richard Bråse i Analyspodden.
Samtidigt finns en undervegetation av bolag som länge gått trögt på börsen och där ägarna eller andra aktörer nu tycks vara sugna på att lägga bud.
”Vi har ett tema – som vi får se om det fortsätter 2020 – med det jag kallar för 'skabb-bud'. Där du har bolag som helt enkelt har det förtvivlat kämpigt på börsen och där man väljer att slå till och köpa ut dem. Förra året såg vi Kapp-Ahl och Oriflame. Det senaste dramat är Opus”, säger Richard Bråse
Han räknar med att pengastinna riskkapitalister kan se möjligheter bland små- och medelstora bolag som kan köpas ut från börsen till pressade värderingsmultiplar - och pekar ut en möjlig kandidat.
”En som jag funderat lite på är Byggmax. De har väldigt mycket skuld, så det är finansiellt svajigt – men det är ändå ett koncept som fungerar med prisvärt byggmaterial. Den avfärdas för hårt på börsen i förhållande till hur det går.”
På makrofronten har det varit relativt lugnt, men Riksbanken levererade ett protokoll från räntemötet i december där reporäntan höjdes till noll. Många hade hoppats få tydligare vägledning till hur direktionen funderar, men de fick tji, enligt Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.
”Vi fick inga jättetydliga svar ändå. Men inget talar för att de höjer de närmaste åren”, säger han.
”Jag tror att det blir låga räntor tio år till.”
Men Richard Bråse pekar på möjligheten att de kommande tio åren bjuder på finanspolitiska trick och en avglobalisering som sammantaget ökar utbudet av statspapper och sätter fart på inflationen. Det skulle i så fall leda till en helt annan typ av ränteläge.
”Svenska boräntor kommer att vara på tvåsiffrig nivå någon gång under de närmaste tio åren”, är hans djärva gissning.