Hoppa till innehållet

Annons

Di:s expert: Nya ”skabb-bud” på gång

Stockholmsbörsen har återhämtat sig efter det geopolitiska tumultet i inledningen av veckan. Di:s Richard Bråse räknar med att nya ”skabb-bud” kan vara på gång bland bolag som hamnat i onåd på en i övrigt yster marknad.

”Riskkapitalbolagen är fullproppade med pengar”, konstaterar han i Analyspodden, och pekar ut en möjlig uppköpskandidat.

Klädkedjan Kapp-Ahl köptes ut från börsen förra året, och just nu befinner sig bilbesiktningsbolaget Opus under uppköp.
Klädkedjan Kapp-Ahl köptes ut från börsen förra året, och just nu befinner sig bilbesiktningsbolaget Opus under uppköp.Foto:TT/Di

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Efter förra helgens kraftigt upptrappade konfliktnivå i Mellanöstern skakade marknaderna. Men när lugnet, möjligen tillfälligt, nu åter tycks ha lagt sig har marknaden tagit tillbaka förlorad mark och i USA noteras nya rekordnivåer.  

”Det som sticker ut är att vi är inne i en fas där index verkar vara missilsäkert. Börsen går upp oavsett vad som händer”, säger Di:s börsexpert Richard Bråse i Analyspodden.

Samtidigt finns en undervegetation av bolag som länge gått trögt på börsen och där ägarna eller andra aktörer nu tycks vara sugna på att lägga bud.

”Vi har ett tema – som vi får se om det fortsätter 2020 – med det jag kallar för 'skabb-bud'. Där du har bolag som helt enkelt har det förtvivlat kämpigt på börsen och där man väljer att slå till och köpa ut dem. Förra året såg vi Kapp-Ahl och Oriflame. Det senaste dramat är Opus”, säger Richard Bråse

Han räknar med att pengastinna riskkapitalister kan se möjligheter bland små- och medelstora bolag som kan köpas ut från börsen till pressade värderingsmultiplar - och pekar ut en möjlig kandidat. 

”En som jag funderat lite på är Byggmax. De har väldigt mycket skuld, så det är finansiellt svajigt – men det är ändå ett koncept som fungerar med prisvärt byggmaterial. Den avfärdas för hårt på börsen i förhållande till hur det går.” 

På makrofronten har det varit relativt lugnt, men Riksbanken levererade ett protokoll från räntemötet i december där reporäntan höjdes till noll. Många hade hoppats få tydligare vägledning till hur direktionen funderar, men de fick tji, enligt Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

”Vi fick inga jättetydliga svar ändå. Men inget talar för att de höjer de närmaste åren”, säger han.

”Jag tror att det blir låga räntor tio år till.”

Men Richard Bråse pekar på möjligheten att de kommande tio åren bjuder på finanspolitiska trick och en avglobalisering som sammantaget ökar utbudet av statspapper och sätter fart på inflationen. Det skulle i så fall leda till en helt annan typ av ränteläge.

”Svenska boräntor kommer att vara på tvåsiffrig nivå någon gång under de närmaste tio åren”, är hans djärva gissning.

Innehåll från LexusAnnons

Traditionellt hantverk möter modern teknik

Ett transportmedel – men också resultatet av tusentals timmars arbete.

Med japansk teknik och stor hantverksskicklighet formar hängivna japanska hantverksmästare, även kallade Takumi, varje detalj – från motor till interiör.

Och inget lämnas åt slumpen.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ

Det tar 10 000 timmar att bli expert, men för att bli en Takumi – en mästare inom japanskt hantverk – krävs det 60 000 timmar.

För biltillverkaren Lexus har Takumi och ny avancerad teknologi blivit ryggraden i hela verksamheten.

Ett tydligt exempel är Lexus RZ, den senaste bilmodellen från biltillverkaren.

Japansk gästfrihet

Kupén är klädd i vegansk mocka och den genomtänkta designen kallas Tazuna. Ett lika estetiskt som intuitivt kupékoncept där alla knappar och reglage är placerade med precision i anslutning till förarens synfält.

Varje detalj har designats för att skapa en optimal upplevelse, från det skimrande ljusspelet ”IN-EI” till de strategiskt placerade instrumenten.

Men RZ är mer än bara en vacker produkt av hantverksmässig skicklighet. Den är också en bil som förstår och uppfyller sina passagerares behov. Detta är en del av Lexus filosofi om omotenashi, en form av japansk gästfrihet som går ut på att förutse gästens behov – innan behovet uppstår.

Fokus på ljudkomfort

Tekniskt sett är Lexus RZ en framstående bil. Den bygger på en ny plattform för elbilar, känd som e-TNGA, och är utrustad med Lexus intelligenta fyrhjulsdriftsystem. Denna teknik ger bilen en rad fördelar, allt från kraftfullt vridmoment till överlägsen väghållning och ett välkonstruerat chassi.

Lexus RZ tar inte bara hänsyn till de synliga och kännbara aspekterna av komfort, utan har även ett starkt fokus på ljudkomfort. För att uppnå största möjliga tystnad i kupén har Lexus valt att utrusta RZ med en vindruta tillverkad av glas med akustisk kvalitet.

Dessutom bidrar infällda dörrlister och ett system med dubbla lås för motorhuven till att skapa en oas av lugn och ro, vilket minimerar påträngande ljud och gör resan ännu mer behaglig.

Nytt styrsystem 2025

När det gäller körupplevelsen har Lexus tänkt innovativt med smart panoramatakdimmer – Dimoramatak – och en energieffektiv värmare. Vid utvecklingen av nya RZ har man även satsat på ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. One Motion Grip-systemet använder steer-by-wire-teknik, vilket innebär att det inte finns någon mekanisk koppling mellan ratten och hjulen. Istället skickas information elektroniskt från ratten till däcken.

Detta system, som kommer att fortsätta utvecklas och erbjudas som tillval från våren 2025, ger en säkrare och intuitiv körupplevelse, vilket ytterligare förstärker den totala känslan av komfort och kontroll.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera