1515
Annons

Di:s expert: Nya ”skabb-bud” på gång

Stockholmsbörsen har återhämtat sig efter det geopolitiska tumultet i inledningen av veckan. Di:s Richard Bråse räknar med att nya ”skabb-bud” kan vara på gång bland bolag som hamnat i onåd på en i övrigt yster marknad.

”Riskkapitalbolagen är fullproppade med pengar”, konstaterar han i Analyspodden, och pekar ut en möjlig uppköpskandidat.

Klädkedjan Kapp-Ahl köptes ut från börsen förra året, och just nu befinner sig bilbesiktningsbolaget Opus under uppköp.
Klädkedjan Kapp-Ahl köptes ut från börsen förra året, och just nu befinner sig bilbesiktningsbolaget Opus under uppköp.Foto:TT/Di

 

Efter förra helgens kraftigt upptrappade konfliktnivå i Mellanöstern skakade marknaderna. Men när lugnet, möjligen tillfälligt, nu åter tycks ha lagt sig har marknaden tagit tillbaka förlorad mark och i USA noteras nya rekordnivåer.  

”Det som sticker ut är att vi är inne i en fas där index verkar vara missilsäkert. Börsen går upp oavsett vad som händer”, säger Di:s börsexpert Richard Bråse i Analyspodden.

Samtidigt finns en undervegetation av bolag som länge gått trögt på börsen och där ägarna eller andra aktörer nu tycks vara sugna på att lägga bud.

”Vi har ett tema – som vi får se om det fortsätter 2020 – med det jag kallar för 'skabb-bud'. Där du har bolag som helt enkelt har det förtvivlat kämpigt på börsen och där man väljer att slå till och köpa ut dem. Förra året såg vi Kapp-Ahl och Oriflame. Det senaste dramat är Opus”, säger Richard Bråse

Han räknar med att pengastinna riskkapitalister kan se möjligheter bland små- och medelstora bolag som kan köpas ut från börsen till pressade värderingsmultiplar - och pekar ut en möjlig kandidat. 

”En som jag funderat lite på är Byggmax. De har väldigt mycket skuld, så det är finansiellt svajigt – men det är ändå ett koncept som fungerar med prisvärt byggmaterial. Den avfärdas för hårt på börsen i förhållande till hur det går.” 

På makrofronten har det varit relativt lugnt, men Riksbanken levererade ett protokoll från räntemötet i december där reporäntan höjdes till noll. Många hade hoppats få tydligare vägledning till hur direktionen funderar, men de fick tji, enligt Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

”Vi fick inga jättetydliga svar ändå. Men inget talar för att de höjer de närmaste åren”, säger han.

”Jag tror att det blir låga räntor tio år till.”

Men Richard Bråse pekar på möjligheten att de kommande tio åren bjuder på finanspolitiska trick och en avglobalisering som sammantaget ökar utbudet av statspapper och sätter fart på inflationen. Det skulle i så fall leda till en helt annan typ av ränteläge.

”Svenska boräntor kommer att vara på tvåsiffrig nivå någon gång under de närmaste tio åren”, är hans djärva gissning.


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?