1515
Annons

Di:s expert: Nobba tekniksektorn – ”risken större än uppsidan”

Oron har letat sig in på börserna sedan techrallyt tog ett abrupt slut i slutet av förra veckan. För den som inte redan är inne i den uppdrivna tekniksektorn är det läge att hålla sig borta enligt Di:s Agnetha Jönsson.

”Jag skulle inte gå in och handla i de här aktierna nu, risken är större än uppsidan”, säger hon i Di:s Analyspodden.

Stockholmsbörsens mest omsatta-index OMXS30 har återigen varit uppe och vänt kring den känsliga nivån 1.800 och verkar ha svårt att klättra vidare, särskilt som den amerikanska tekniktunga Nasdaqbörsen tappat rejält med höjd den senaste veckan. 

”När index väl orkar över en sådan nivå kan det ta ett ganska stort kliv upp. Men det som talar mot är att det är ganska stökigt i USA, där man börjat ta hem vinster i techbolagen som gått så bra i år”, konstaterar Di:s börsexpert Agnetha Jönsson i Analyspodden.

”Det är väldigt stora slag och volatil handel, framför allt i Apple och Tesla där det är riktig cirkus. Det är svårhandlat”, fortsätter hon. 

Di:s makroexpert Felicia Åkerman frågar sig om bakslaget verkligen är så tillfälligt som man trodde inledningsvis och Agnetha Jönsson anser att det i vart fall är för tidigt att försöka sig på att försöka fyndköpa. 

”Jag skulle inte gå in och handla i de här aktierna nu, risken är större än uppsidan. Har du inte varit inne där innan är det inte läge att gå in nu”, säger hon.

På finansmarknaderna i övrigt blev det fortsatt eurouppgång efter att ECB-chefen Christine Lagarde i samband med veckans räntebesked tvärtemot förväntan valde att inte markera tydligt mot valutaförstärkningen.

”Det fanns förväntningar om verbala interventioner, att de skulle säga att de inte vill ha en starkare euro. Valutan spelar ju roll för tillväxt och inflation. Men Lagarde sa å ena sidan att den starka euron är ett problem och att frågan diskuterats, men hon tyckte å andra sidan inte att man ska överreagera i nuläget”, säger Felicia Åkerman.

Men den försiktiga hållningen nu kan leda till att det krävs mer ammunition för att stoppa valutaförstärkningen på sikt, befarar hon.

”Att man inte snackade ned euron nu talar för att man kan tvingas agera före årsskiftet på ett sätt man inte trodde före veckans besked.”


Innehåll från Veriscan SecurityAnnons

Verktygslådan för ett lyckat säkerhetsarbete

Den växande hotbilden har gjort it- och cybersäkerhet till en allt viktigare ledningsfråga. Ett standardiserat säkerhetsarbete enligt ISO/IEC 27000-serien ger transparens, struktur och överblick. Med mjukvaruplattformen vSUITE har alla organisationer nu möjlighet att driva ett systematiskt säkerhetsarbete som skapar tillit hos organisation och ledning. 

– Standarderna i ISO 27000-serien är en förutsättning för ett strukturerat och systematiskt arbete med organisationens it- och cybersäkerhet. Jag brukar också rekommendera våra kunder att utse en CISO, chief information security officer, som är expert på informationssäkerhet och länken mellan organisationen och ledningen, säger Jan Branzell, expert på informationssäkerhet och VD på Veriscan. 

I mer än 20 år har Jan Branzell och hans kollegor på Veriscan hjälpt organisationer i alla storlekar och branscher att utveckla ett systematiskt arbetssätt kring riskbedömning, tillgångar och klassificering av skyddsvärd information enligt den internationella säkerhetsstandarden ISO/IEC 27001.

 Viktigt för tillit och trygghet

Jan Branzell var med och tog fram standarderna och har unik erfarenhet av att arbeta med dem. Nu lanserar Veriscan, via sitt moderbolag vSRC, sitt egenutvecklade mjukvaruverktyg vSUITE som erbjuder nya möjligheter för ett strukturerat säkerhetsarbete enligt standarderna. 

– Det är viktigt för tilliten och tryggheten internt att det finns en klar bild av var man står säkerhetsmässigt, vad man saknar och vart man är på väg. vSuite är en lättanvänd verktygslåda som gör det möjligt för säkerhetsfunktionen att stödja ledning och verksamhet på ett effektivt och transparent sätt. vSUITE kan appliceras av alla organisationer på egen hand. 

I takt med att omvärlden blir mer orolig ökar också cyberhoten mot Sverige. Under vintern och våren har antalet anmälda it-incidenter mot svenska myndigheter och samhällsviktiga verksamheter ökat från 200 till 400-500 i veckan, enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Mer och mer en ledningsfråga

Den negativa utvecklingen omfattar i hög grad också näringslivet. Cybersäkerhet har kanske mer än någonsin tidigare blivit en ledningsfråga.

– Idag har alla verksamheter interna och externa krav på informations- och cybersäkerhet. Det gäller såväl regulatoriska krav, till exempel GDPR och NIS-direktivet, som krav från ägarna. Cybersäkerhet handlar lika mycket om att skydda känslig information och samhällsviktiga funktioner, som att förvalta marknadens och ägarnas förtroende, säger Jan Branzell.

Läs mer om Veriscan här 

Om Veriscan

Veriscan har 20 år erfarenhet av informationssäkerhet/cybersäkert i organisationer från 10 till 100 000 anställda och ledningssystemet ISO/IEC 27001. Erfarenheterna har byggts i verktygsplattformen vSUITE där man med enkelhet och transparens kan jobba integrerat med riskhantering, tillgångar och klassning och mäta effekten av säkerhetsarbetet i organisationen. 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Veriscan Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?