1515
Annons

Di:s expert: ”Man skjuter med en stor bazooka”

Rapportperioden är igång och spänningen är på topp efter börsuppgången.

”Bågen är rejält spänd”, varnar Di:s börsexpert Ulf Petersson i Analyspodden.

Janet Yellen är inne på att stimulera rejält, det kan ge nytt stöd åt börsen.
Janet Yellen är inne på att stimulera rejält, det kan ge nytt stöd åt börsen.Foto:Andrew Harnik,

 

Sandviks rapport på torsdagen visade att återhämtningen fortsätter och att verkstadskoncernen klarat krisen väl.  

”Det är ingen superfart men klart mycket bättre än tredje kvartalet”, säger Ulf Petersson i Di: Analyspodden.

Ändå blev det bara en mager uppgång för aktien, vilket bland annat förklaras av att kursen gått mycket starkt de senaste månaderna.

”Som det känns nu med den uppgång vi har haft så måste det till riktigt positiva nyheter för att vi ska få stora rörelser. Det krävs rejäla förbättringar för att överträffa på denna haussade marknad”, säger Ulf Petersson.

Samtidigt har Joe Biden svurits in som president i USA utan några nya upplopp och hans finansminister, den tidigare centralbankschefen Janet Yellen, är inne på att stimulera rejält – vilket kan ge nytt stöd åt börsen. 

”Hon hävdar ju att det är en ny värld nu där låga räntor innebär att det inte är lika kostsamt att stimulera finanspolitiskt. Det märks ju att hon kommer från centralbanksvärlden”, säger Di:s makroexpert Felicia Åkerman. 

1.900 miljarder dollar är prislappen på det stimulanspaket hon nu vill få igenom. 

”Paketet följer samma mall som tidigare – att man skjuter med en stor bazooka, alla får pengar. Det går snabbt men det riskerar att du slösar med pengarna, det är ju inte riktat på något sätt”, säger Felicia Åkerman. 

Di:s analytiker: Risk för rekyl – köp defensivt på rea

Stockholmsbörsen fick ny fart i veckan sedan inflationen i både USA och Sverige blivit lägre än förväntat. Men Di:s experter befarar att det är tillfälligt och slår ett slag för några defensiva aktier.

Foto:Jesper Frisk

 

”Börsen har gått starkt under sommaren stödd av att marknadsräntorna har gått ned sedan i juni. Nu tycker jag det är läge att vara lite försiktigt med särskilt svenska aktier igen”, säger Di:s Agnetha Jönsson i Analyspodden. 

”Sverige ligger efter omvärlden både vad gäller räntehöjning och inflationstrend och därför kan de svenska räntorna komma att stiga mer än i omvärlden kommande månaderna, vilket kan sätta Stockholmsbörsen under extra press”, fortsätter hon.  

Di:s Ulf Petersson är inne på samma spår och befarar en börssättning framöver.

”Efter sommarrallyt är det inte lika lätt att hitta billiga bolag längre och dessutom går börsen just nu in i en börssäsong som brukar vara svag. Det gör att jag som veckans börscase i Analyspodden vill slå ett slag för ett par defensiva aktier som inte har stigit och därmed bör kunna gå bättre än börsen vid eventuellt sämre tider”, säger han.

Ulf Peterssons första aktietips är Ericsson.

”Aktien värderas till cirka 11 gånger vinsten. Företaget bör dessutom vara mindre påverkat av stundande lågkonjunktur än de flesta företag eftersom telekommarknaden följer sin egen konjunkturcykel”, säger han och tipsar även om Attendo. 

”Vårdbolaget är precis som Ericsson lågt värderat och är också mindre konjunkturberoende än Stockholmsbörsen generellt”, säger Ulf Petersson. 

Agnetha Jönsson ger i sin tur tips om den finska försäkringskoncernen Sampo.

”Det är en passande aktie för en stökig börshöst med en mycket stabil verksamhet och en aktieutdelning som motsvarar en direktavkastning på 4 procent”, säger Agnetha Jönsson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera