1515
Annons

Di:s expert: ”Kinnevik gör helt rätt”

Kinnevik gör helt rätt som delar ut sina aktier i nätmodehandlaren Zalando till sina ägare. Det säger Di:s analytiker Johan Wendel i Analyspodden.

”Det visar att vd:n Georgi Ganev har noll ambition att bygga ett imperium, han vill leverera aktieägarvärde”, säger han.

Georgi Ganev, vd för Kinnevik.
Georgi Ganev, vd för Kinnevik.Foto:Jesper Frisk

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

I onsdags meddelade Kinnevik KINV B -3,62% Dagens utveckling att investmentbolagets innehav i e-handelsjätten Zalando ska delas ut till aktieägarna. Marknadsvärdet på Zalando-aktierna uppgår nu till cirka 50 miljarder kronor och innehavet utgör strax under hälften av Kinneviks portfölj.

”Jag tror att Kinnevik gör helt rätt. Hade man gjort på andra sätt, till exempel genom små återkommande försäljningar, hade det riskerat att bli en våt filt över Zalandos aktie”, säger Di:s analytiker Agnetha Jönsson i veckans avsnitt av Analyspodden.

”Ja, kan vi inte passa på att ge Kinneviks vd Georgi Ganev en eloge? Han visar ju att han har noll ambition att bygga ett imperium, utan han prioriterar aktieägarvärde”, säger Di:s analytiker Johan Wendel.

Tidigare har Kinnevik exempelvis delat ut investmentbolagets aktier i telekomjätten Millicom TIGO SDB -3,49% Dagens utveckling till sina ägare.

Dessutom avhandlas de stigande långräntorna, till exempel har den svenska 10-åringen klättrat till omkring 0,3 procent. Kan inflationen vara på väg tillbaka?

”Fed-chefen Jerome Powell är inte orolig över det, även om han spår att inflationen tillfälligt tickar upp i spåren av de omfattande stimulanserna och att pandemirestriktionerna lär skruvas ned framöver vilket ger mer konsumtion”, påpekar Johan Wendel.

”Nej, jag tror inte heller på någon varaktig eller stor uppgång för inflationen. Men det är konsensus på marknaden och det är ju en risk när alla stirrar åt samma håll”, säger Agnetha Jönsson. 

Innehåll från InyettAnnons

Håll koll på EU:s sanktionslista i höst: ”Därför bör svenska företag bry sig”

Efter Rysslands invasion av Ukraina pratar alla om EU:s sanktioner, men samtidigt finns det inget stöd för det enskilda företaget att faktiskt följa sanktionslistan – och det är svårt att ens veta i vilken ände man ska börja.

– Därför har vi lanserat en sanktionskontroll som är en automatiserad kontroll mot EU:s sanktionslista. På bara några sekunder får man reda på om företaget man gör eller ska göra affärer med är med på listan, förklarar Magnus Månsson, vd på fintech-bolaget Inyett.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Sanktioner är ett verktyg för att sätta press på en stat eller en aktör – och om man bryter mot dem kan straffet bli böter eller fängelse. Utvecklingen i omvärlden har gjort det allt viktigare för svenska företag och organisationer att kontrollera vilka företag och personer man faktiskt gör eller ska göra affärer, men det är också en utmaning.

– Vad är det egentligen som behöver kontrolleras? Handlar det bara om leverantörer och kunder? Eller bör även associerade företag i en koncern eller associerade personer bakom ett bolag kollas upp? Hur ofta ska man titta igenom listan – och vad gör man med svaret man får? Många företag med verksamheter som normalt inte är förknippad med risk när det kommer till sanktioner, finner sig nu osäkra och frågande till hur man bör agera på bästa sätt, säger Magnus Månsson.

– Bara att hitta vilka listor man ska ha koll på är svårt och att sedan gå igenom alla namn på listorna varje gång man gör en betalning eller skriver på ett avtal är nästintill omöjligt.

”Det handlar om människoliv”

Om man gör affärer med en individ eller ett företag som finns med på en sanktionslista stöttar man allt från krig till terrorverksamhet och penningtvätt.

– I slutändan handlar det om människoliv, vilket gör själva incitamentet att bry sig om sanktioner enormt stort. De allra flesta företag vill göra rätt för sig, men då måste det också vara enkelt att göra det.

Gör en koll i realtid

Hela idén med Inyetts automatiserade lösning är att se till att användarna gör affärer med rätt aktörer och att deras pengar inte hamnar i fel händer. Tjänsten flaggar inte bara för aktörer som är med på EU:s sanktionslista utan varnar även för andra typer av risker, misstag och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar.

– Om man betalar in många fakturor per dag är det omöjligt, eller i alla fall extremt tidskrävande, att exempelvis kontrollera om leverantören har gått i konkurs, blivit av med sin F-skatt eller är ett aktivt bluffbolag. Men vår lösning kan göra det på ett ögonblick.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Analyspodden: Bäddat för bud

Börsen nådde nytt årslägsta efter en vecka med räntor i fokus. Men det pressade läget ger också chans till fler uppköpsbud.

”Det är klart att det kommer att hända något på den fronten”, säger Di:s Torbjörn Isacson i Analyspodden.

 

OMXS30-indexet nådde under fredagen nytt årslägsta efter att i veckan ha passerat en tidigare botten på 1.850. Framförallt var det den amerikanska centralbanken Federal Reserves prognos om att räntan ska fortsätta höjas till 4,6 procent nästa år, mot tidigare 3,8 procent, som fick aktiemarknaderna på fall. Efter onsdagens räntehöjning på 0,75 procentenheter är det nya intervallet 3-3,25 procent. 

Flera andra centralbanker har också varit aktiva i veckan, bland annat Riksbanken som höjde räntan 1 procentenhet till 1,75 procent och flaggar för fortsatta höjningar upp till 2,5 procent i början av nästa år. 

”Men räntefrossan behöver inte betyda att vi får ytterligare kraftiga ras på börsen. Jag tror att vi kan plana ut på denna nivå, åtminstone fram till rapporterna börjar trilla in”, säger Di:s analytiker Agnetha Jönsson i veckans avsnitt av Analyspodden. 

Några bolag är på väg att lämna börsen. I veckan talades om att budet på tobaksbolaget Swedish Match kan höjas, vilket nyligen skedde för bilglasbolaget Cary Group, då budgivaren Nordic Capital höjde sitt erbjudande från 65 till 70 kronor per aktie. 

”Det kan komma fler bud nu när det är ner så kraftigt på börsen”, säger Di:s analytiker Torbjörn Isacson. 

Han har också tittat närmare på veckans tyska energiaffär när tyska staten tar över finska Fortums aktier i tyska Uniper för motsvarande 5 miljarder kronor. Även om det är en stor förlust för aktieägarna kan det blir bättre på sikt när Fortum nu återgår till att prioritera kärnverksamheten i Norden.

I podden tipsas också om finska Sampo samt lågt värderade omsorgsbolagen Ambea, Attendo och Humana

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera