1515
Annons

Di:s expert: Kinas hot ett spel med höga risker

Nasdaqbörsens plötsliga ras och Kinas hot om att sälja amerikanska statsobligationer visar att vi är på väg in i oroligare tider på marknaderna enligt Di:s Felicia Åkerman.

”Det blir större volatilitet framöver”, säger hon i Analyspodden.

Foto:TT/Most Photos

 

 

Nasdaq backade 5 procent på torsdagen efter en mycket stark utveckling hittills i år. Men Di:s experter tror inte att det innebär inledningen på något stort ras.

”Zoomar man ut lite är det bara ett blipp i den starka uppgång vi haft. Inför nedgången hade börsen stigit 11 av de senaste 13 handelsdagarna”, säger Di:s börsexpert Johan Wendel i Analyspodden.

”Det är nästan ett positivt tecken om småspararna drar öronen åt sig en smula och tänker efter lite”, säger Di:s makroexpert Felicia Åkerman. 

Samtidigt rapporteras om att Kina planerar att sälja en del av sitt stora innehav i amerikanska statsobligationer. En minskning från 1.100 miljarder dollar till 850 miljarder ligger i korten och skulle kunna ses som ett sätt att markera misstroende mot USA. 

”Det är uppenbarligen någon typ av hot de försöker få till. Men det ska sättas i perspektiv – USA:s statsskuld är drygt 26.000 miljarder dollar”, säger Felicia Åkerman.

”Men skulle de vikta ner så blir det stora internationella kapitalflöden. Det har inte jättestor effekt när det finns andra stora köpare som Federal Reserve. Det är teoretiskt möjligt att sätta press, men det är ett spel med ganska höga risker”, fortsätter hon men konstaterar att svängningarna kan bli större på marknaden framöver. 

Samtidigt ligger de stora centralbankerna kvar med sina enorma stödköpsprogram av obligationer och pressar ned räntorna, vilket gör att aktiemarknaden ändå är den mest attraktiva platsen att vara på just nu.

”Jag ser inte torsdagens nedgång som ett skäl till att inte äga aktier”, säger Johan Wendel.

 


Analyspodden: ”Tecken på fyndköpsläge”

Börsen visar tecken på att ha bottnat – åtminstone tillfälligt. Det konstaterar Di:s börsexpert Ulf Petersson där han och kollegan Johan Wendel diskuterar några intressanta aktiecase.

Foto:Lefteris Pitarakis

 

Börsveckan började nervöst och föll med över 2 procent under måndagen. Mot slutet av veckan skedde en ganska kraftig kursåterhämtning trots att inflationen under april blev högre än väntat både i USA och i Sverige samtidigt som räntorna efter en tids kraftig uppgång sjönk rejält. 

Förra årets börsnykomlingar har det däremot fortfarande tufft på börsen med stora fall för de bolag som i veckan släppte delårsrapporter. Ctek tappade 14 procent på sin delårsrapport och ännu värre blev det för Cary Group som föll med 21 procent. 

”Jag tycker att börsrörelserna i samband med inflationsstatistiken som presenterades var mycket intressant. Efter en kort nedgång vände börserna uppåt och från torsdag lunch till fredag förmiddag steg Stockholmsbörsen med runt 4 procent. Det kan indikera att placerare nu räknar med att ränteuppgången är avklarad och att fyndköparna vågar sig in och köpa de aktier som har gått svagast under nedgångsfasen. På kort sikt betyder det att jag är mer börsoptimist i dag än för en vecka sedan”, säger Ulf Petersson.

”Jag ser däremot inget fyndköpsläge i Sweco trots kursnedgången. Den senaste rapporten från teknikkonsulten hade några positiva inslag som förbättrad rörelsemarginal trots höga sjukskrivningar under kvartalet. Men en organisk tillväxt på låga 3 procent och en värdering som fortfarande ligger på 23 gånger årets vinst är för högt för den typen av bolag”, säger Johan Wendel. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?