Annons

Di:s expert: Kinas hot ett spel med höga risker

Nasdaqbörsens plötsliga ras och Kinas hot om att sälja amerikanska statsobligationer visar att vi är på väg in i oroligare tider på marknaderna enligt Di:s Felicia Åkerman.

”Det blir större volatilitet framöver”, säger hon i Analyspodden.

Foto:TT/Most Photos

 

 

Nasdaq backade 5 procent på torsdagen efter en mycket stark utveckling hittills i år. Men Di:s experter tror inte att det innebär inledningen på något stort ras.

”Zoomar man ut lite är det bara ett blipp i den starka uppgång vi haft. Inför nedgången hade börsen stigit 11 av de senaste 13 handelsdagarna”, säger Di:s börsexpert Johan Wendel i Analyspodden.

”Det är nästan ett positivt tecken om småspararna drar öronen åt sig en smula och tänker efter lite”, säger Di:s makroexpert Felicia Åkerman. 

Samtidigt rapporteras om att Kina planerar att sälja en del av sitt stora innehav i amerikanska statsobligationer. En minskning från 1.100 miljarder dollar till 850 miljarder ligger i korten och skulle kunna ses som ett sätt att markera misstroende mot USA. 

”Det är uppenbarligen någon typ av hot de försöker få till. Men det ska sättas i perspektiv – USA:s statsskuld är drygt 26.000 miljarder dollar”, säger Felicia Åkerman.

”Men skulle de vikta ner så blir det stora internationella kapitalflöden. Det har inte jättestor effekt när det finns andra stora köpare som Federal Reserve. Det är teoretiskt möjligt att sätta press, men det är ett spel med ganska höga risker”, fortsätter hon men konstaterar att svängningarna kan bli större på marknaden framöver. 

Samtidigt ligger de stora centralbankerna kvar med sina enorma stödköpsprogram av obligationer och pressar ned räntorna, vilket gör att aktiemarknaden ändå är den mest attraktiva platsen att vara på just nu.

”Jag ser inte torsdagens nedgång som ett skäl till att inte äga aktier”, säger Johan Wendel.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?