1515

Di:s expert: ”Hagströmer får leva med låga räntor”

Det senaste protokollet från Riksbanken visar att räntorna kommer att förbli låga under överskådlig tid – trots att inflytelserika finansmän som Sven Hagströmer påtalat de negativa effekterna.

”Han får leva med låga räntor”, säger Viktor Munkhammar, makroanalytiker på Di, i veckans avsnitt av Analyspodden.

Finansmannen Sven Hagströmer
Finansmannen Sven HagströmerFoto:Di

 

I samband med det senaste räntebeskedet skrev Riksbanken i den penningpolitiska rapporten att inflationen kan få ”skjuta över” inflationsmålet på 2 procent om inflationen understigit målet en lång tid.

Protokollet från det mötet – som publicerades i veckan – bekräftar att Riksbanken i viss mån tagit rygg på amerikanska Federal Reserve om att titta mer på den genomsnittliga inflationen i stället för att försöka pricka målet exakt.

I mötesprotokollet uppgav ledamoten Per Jansson att en inflation på exempelvis 3 procent inte skulle vara skäl att omedelbart höja räntan.

”Allt annat lika innebär detta att vi kommer att få leva med låga räntor under överskådlig tid”, säger Viktor Munkhammar som också påpekar att de senaste inflationssiffrorna från euroområdet indikerar en inflation på endast 0,2 procent.

I veckan publicerade Di en intervju med finansmannen Sven Hagströmer där han varnade för stimulanserna från centralbankerna och att de låga räntorna gör att företagsledare inte vågar investera.

”Han kommer att få leva med låga räntor”, konstaterar dock Viktor Munkhammar.

I podden diskuteras dessutom bland annat H&M:s rapport som publicerades i veckan, även om resultat var känt på förhand då klädjätten bjudit på en omvänd vinstvarning.

Dock aviserade H&M att ytterligare 250 butiker försvinner nästa år.

”Positivt för H&M är också att försäljningen i september endast sjönk 5 procent jämfört med fjolåret. Operativt trendar de åt rätt håll men aktien är inget solklart köpcase”, säger Johan Wendel, analytiker på Di.


Innehåll från CadcraftAnnons

Hur digitalisering kan bidra till en mer hållbar utveckling

Med smarta verktyg som digitaliserar manuella processer kan idag mindre företag konkurrera med större företag. Digital teknik ökar ett företags tillgänglighet, snabbar på processer och minimerar både tid och materialspill. Detta bidrar till en effektivare produktion samtidigt som miljöpåverkan minskar.

– Vi är ledande på den svenska marknaden inom implementering av digitala processer, men vi skiljer oss från andra aktörer. För oss handlar det om att gå igenom kundens processer med utgångspunkt att uppnå långsiktig hållbar lönsamhet genom digitalisering, säger Martin Viding, Marketing Manager.

Effektivisering genom digitalisering

Cadcraft har funnits sedan 1985 och har historiskt sätt främst arbetat mot tillverkande industri, men satsar även stort på att hjälpa företag inom byggindustrin att digitalisera sin verksamhet med fokus på hållbarhet. Oavsett bransch är det huvudsakliga syftet att hjälpa företag inom och bygg- och tillverkningsindustrin att optimera och effektivisera sina processer genom att digitalisera och automatisera manuella steg.

– Oavsett vilken bransch vår kund är verksam inom bidrar vi med ökad hållbarhet genom integration av system, standardisering av metoder och produktkonfiguration. Med digitala lösningar kan företag exempelvis proaktivt optimera materialåtgången, minska produktionsfel och generera ett bättre och enklare samarbete, säger Emad Zohrevand, AEC Account Manager.

Hållbart och kostnadseffektivt med processoptimering 

Idag står byggindustrin för 21 procent av de totala utsläppen i Sverige. Här ser vi på Cadcraft att det krävs en förändring snarast. Tidigare har fokus legat på inomhusklimat och energisnåla byggkomponenter och den stora boven har försummats – nämligen materialet.

Med relativt enkla medel kan vi lyckas göra en positiv inverkan på miljön. Ett första steg är att se över processerna som berör design, konstruktion och produktion. Cadcraft erbjuder olika digitala hjälpmedel som kan upptäcka fel redan i projekteringsfasen. I stället kan ritningarna korrigeras och optimeras direkt i datorn för att undvika upptäckten av fel först vid färdigproducerade produkter eller prototyper. Denna processoptimering sparar både tid och pengar samt minskar materialspill.

Levererar digitala lösningar som gör stor nytta

Ett vanligt förekommande problem i byggindustrin är att det fortfarande finns mycket manuellt arbete som egentligen kan automatiseras. Exempel på detta kan vara data som omarbetas gång på gång av olika personer samt system och processer som skapar problem och dålig kommunikation. 

– Vi hjälper företag att se värdet i att digitalisera och dra nytta av data som redan finns. Det primära för oss är att se helheten hos ett företag och identifiera de områden där våra digitala lösningar kan göra störst nytta, säger Emad Zohrevand.

– Vi ser att det finns stor potential att göra en insats för miljön med hjälp av digitala verktyg som optimerar bygg- och tillverkningsindustrin och dess processer. Alla har en skyldighet att minska sin miljöpåverkan för en hållbar framtid och där spelar industrin en oerhört viktig roll, avslutar Martin Viding.

Om Cadcraft

Med över 35 år i branschen och som Autodesk-guldpartner lyckas vi med våra egenutvecklade mjukvaror och vår gedigna expertis effektivisera och digitalisera er verksamhet med utgångspunkt i CAD, BIM, PDM och PLM.

https://www.cadcraft.com/sv/byggnadsindustri/

 

Mer från Cadcraft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cadcraft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?