Annons

Di:s expert: ”Hagströmer får leva med låga räntor”

Det senaste protokollet från Riksbanken visar att räntorna kommer att förbli låga under överskådlig tid – trots att inflytelserika finansmän som Sven Hagströmer påtalat de negativa effekterna.

”Han får leva med låga räntor”, säger Viktor Munkhammar, makroanalytiker på Di, i veckans avsnitt av Analyspodden.

Finansmannen Sven Hagströmer
Finansmannen Sven HagströmerFoto:Di

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

I samband med det senaste räntebeskedet skrev Riksbanken i den penningpolitiska rapporten att inflationen kan få ”skjuta över” inflationsmålet på 2 procent om inflationen understigit målet en lång tid.

Protokollet från det mötet – som publicerades i veckan – bekräftar att Riksbanken i viss mån tagit rygg på amerikanska Federal Reserve om att titta mer på den genomsnittliga inflationen i stället för att försöka pricka målet exakt.

I mötesprotokollet uppgav ledamoten Per Jansson att en inflation på exempelvis 3 procent inte skulle vara skäl att omedelbart höja räntan.

”Allt annat lika innebär detta att vi kommer att få leva med låga räntor under överskådlig tid”, säger Viktor Munkhammar som också påpekar att de senaste inflationssiffrorna från euroområdet indikerar en inflation på endast 0,2 procent.

I veckan publicerade Di en intervju med finansmannen Sven Hagströmer där han varnade för stimulanserna från centralbankerna och att de låga räntorna gör att företagsledare inte vågar investera.

”Han kommer att få leva med låga räntor”, konstaterar dock Viktor Munkhammar.

I podden diskuteras dessutom bland annat H&M:s rapport som publicerades i veckan, även om resultat var känt på förhand då klädjätten bjudit på en omvänd vinstvarning.

Dock aviserade H&M att ytterligare 250 butiker försvinner nästa år.

”Positivt för H&M är också att försäljningen i september endast sjönk 5 procent jämfört med fjolåret. Operativt trendar de åt rätt håll men aktien är inget solklart köpcase”, säger Johan Wendel, analytiker på Di.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera