1515
Annons

Di:s expert: ”Förvånad om vi inte får ett lättnadsrally snart”

Stockholmsbörsen har ännu en tung vecka bakom sig och sedan årsskiftet har index backat nära 9 procent. Men nu anar Di:s experter en vändning.

”Jag blir nästan förvånad om vi inte får ett lättnadsrally snart”, säger Richard Bråse i Analyspodden.

Foto:Michael Probst

 

Den dystra trenden på börsen håller i sig. Samtidigt slog rapportperiodens första riktiga tungviktare till med riktigt fina siffror. Sandviks affärsområde SMMS – skären – noterade en orderingångsökning på 11 procent vilket var klart över vad de flesta hade väntat sig. Däribland Di:s Richard Bråse.

”Det är ett av börsens mest konjunkturkänsliga affärsområden. Där får man säga att det var bästa tänkbara besked från Sandvik”, säger han.

”Ledande indikatorer har tappat fart, makroindikatorerna har toppat ur, men Sandvik visar fortsatt tvåsiffrig tillväxt och den positiva trenden har fortsatt in i januari.”  

”Så långt finns inget att oroa sig över. Jag hade 100 procent fel här”, fortsätter Richard Bråse i Analyspodden.

Sandviks siffror i kombination med att omikronvarianten tycks kunna blåsa igenom befolkningen snabbt och relativt smärtfritt mätt i döds- och vårdfall talar för ljusare tider på börsen.

”Då kommer det här att vara slutet på pandemin. Och har du det efter två år borde det bli fredskänsla på börsen. Jag blir nästan förvånad om vi inte får ett lättnadsrally”, säger Richard Bråse.

Di:s Ulf Petersson ser också möjligheter till vändning men varnar samtidigt för att det stora inflödet av nytt kapital från ovana investerare kan öka svängningarna både uppåt och nedåt framöver.

”Stockholmsbörsen har stuckit ut, det är mycket nya pengar som inte är så erfarna och som kan försvinna ut om vi får en sättning på 10-15 procent. Alla dessa nya investerare kommer att göra att rörelserna ökar”, säger han.


Ännu fler aktieråd i nya Analyspodden

Är det köpläge? Hur ska veckans nyhetshändelser tolkas ur ett börsperspektiv?

Analyspodden – Di:s expertpodd om börs och marknad – blir nu ännu mer marknadsnära. Konkreta aktietips varje vecka utlovas.

Analyspodden – nu med ännu fler köp- och säljråd.
Analyspodden – nu med ännu fler köp- och säljråd.Foto:Richard Drew

Under våren har Di vässat Analyspodden och jobbat med att hitta ett format som är tänkt att passa våra börsintresserade lyssnare ännu bättre. Mer fokus på börs och konkreta aktietips är en tydlig förändring i det nya formatet. 

”Vi går igenom minst två intressanta aktiecase varje vecka, plus att vi som vanligt pratar om det viktigaste som hänt på marknaden den senaste veckan”, säger Agnetha Jönsson, analytiker på Dagens industri. 

Hon kommer att tillsammans med sina analytikerkolleger Johan Wedel och Ulf Pettersson bland annat följa upp tidigare aktierekommendationer och ge sin syn på om det är köpläge eller dags att ta hem vinsten. 

Inte minst är det viktigt att som nu i rapporttider hålla koll på vad som händer i bolagen. 

”Varje vecka gör Di en större aktieanalys med köp- eller säljrekommendation på ett års sikt, i podden kommer vi också att lyfta fram nyheter om bolaget i fråga och följa upp vad som händer under resans gång”, säger Johan Wendel. 

Precis som tidigare lyfter vi fram och kommenterar viktiga börspåverkande händelser kommande vecka. Nya avsnitt av Analyspodden släpps på eftermiddagen varje fredag och finns både på di.se och på de vanligaste poddplattformarna tillsammans med Di:s andra populära poddar. 

För lyssnare och läsare som är särskilt intresserade av vad som händer med ekonomin i stort finns systerpodden Makrorådet, som släpps varannan onsdag. Där analyserar ledande ekonomer de viktigaste trenderna i världsekonomin under ledning av Di:s makroexpert Viktor Munkhammar. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?