Annons

Di:s expert: ”Det var dömt att bli en besvikelse”

Nervositeten har återvänt på marknaderna i veckan när smittspridningen tagit ny fart och den amerikanska centralbanken inte tog i från tårna med nya stimulanser.

”Det var dömt att bli en besvikelse”, säger Di:s Felicia Åkerman i Analyspodden.

Fed-chefen Jerome Powell.
Fed-chefen Jerome Powell.Foto:Jacquelyn Martin, Jacquelyn Martin

 

Efter en makalös återhämtning från raset i februari-mars har denna vecka bjudit på något av ett bakslag på världens börser. Fyra av fem dagar har börsen backat och på torsdagen var nedgången hela 4,6 procent. Även efter fredagens lilla revansch är det den klart dystraste veckan sedan det akuta läget i coronakrisen.

Och just den starka återhämtningen kan ha bidragit till veckans kursfall enligt Di:s börsexpert Ulf Petersson.

”Marknaderna steg så mycket, vi hade ju all-time-high på Nasdaq, det är helt fantastiskt. Okej att pandemin kanske tar slut nästa år och att vi får en bra tillväxt då, men likväl, att det ska vara kursrekord med så enormt många arbetslösa som det blir nu, det är klart att det kommer att sätta saker i obalans”, säger han i Di:s Analyspodden. 

Bidragande till kursfallet var också räntebeskedet från Federal Reserve i onsdags kväll, bedömer Di:s makroexpert Felicia Åkerman. Det räckte inte att bara peka mot en lång tid med mycket låga räntor, placerarnas förväntningar hade dragit iväg.

”Lutade beskedet åt något håll så var det åt det duvaktiga, att vi skulle få en ännu mjukare penningpolitik framöver. Men allt annat än ett helt nytt sätt att se på obligationsköp, det har talats om räntetak och liknande, var dömt att bli en besvikelse”, säger hon.

”Marknaden är omättlig, det spelar ingen roll vad centralbanker gör längre, det är inte nivån utan rörelsen marknaden tittar på. De såg kanske att det fanns ett tak här när de hoppats på ännu mer”, säger Ulf Petersson, som även ger en känga till hela fenomenet med Tina - There is no alternative, att det inte finns något alternativ till att köpa aktier i dagsläget.

”Har man inget bättre argument att köpa aktier än att det inte finnas något annat att köpa, då har man ju gett upp all analys.”


Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?