Annons

Di:s expert: ”Det kan bli en game changer för börsen”

Stockholmsbörsen svajar när rapportfloden nu bjuder på alltfler sura karameller. 

”Det var lite chockartat”, säger Di:s börsexpert Ulf Petersson i Analyspodden om en riktig bokslutsrysare.

 

Efter en stark start på börsåret där OMXS30 är upp 8 procent, har index tappat runt procenten senaste veckan. Rapporterna bjuder på en blandad utveckling, där H&M sticker ut som största besvikelsen under fredagen. Rörelseresultatet för fjärde kvartal var 821 miljoner kronor, mot väntade 3,6 miljarder. 

”Det var lite chockartat. När det är så stora skillnader mot prognos brukar det alltid vara engångskostnader. Här är ordinarie resultat svagt, beroende på en mängd faktorer”, säger säger Di:s analytiker Ulf Petersson.  

Han lyfte fram att H&M behåller utdelningen på 6,5 kronor per aktie trots det svaga resultatet. Kredithanteringsbolaget Intrum väljer också att hålla utdelningen på oförändrade 13,5 kronor per aktie, trots stora nedskrivningar. I veckans avsnitt av Analyspodden pratar Di:s analytiker även om Atlas Copco, BHG, SEB, SSAB och Volvo. 

”Atlas vinstökning var lägre än väntat, men framför allt var det orderingången som var ned 7 procent, det är inte lika starkt som det var tidigare under 2022 och Atlas presterade sämre än Sandvik. Det är en lite blandad bild från industrin”, konstaterar Ulf Petersson. 

Mitt i rapportfloden har det också seglat upp buddiskussioner kring teleoperatören Millicom och ett oväntat inhopp av Bosch i trädgårdsutrustaren Husqvarnas ägarlista. Med 12 procent av aktierna kan tyskarna eventuellt ha en plan på att köpa hela bolaget.

”Som Husqvarnas aktie har utvecklats, och när bolaget står inför ett vd-byte och har presterat dåligt så är det kanske ett bra läge för ett bud”, säger Di:s analytiker Agnetha Jönsson.

”De kan ju se att problemen inte är eviga och då bör de ju köpa nu. Men ska man köpa av Investor lär de få betala bra”, säger Ulf Petersson.

Nästa vecka fortsätter rapportfloden med tungviktare som ABB, Alfa Laval, Electrolux, Nordea och Swedbank. Dessutom väntas amerikanska centralbanken Federal Reserve höja styrräntan 0,25 procentenheter på onsdagen, följt av ECB som spås höja 0,5 procentenheter på torsdagen. Samtidigt bjuder veckan på viktig makrodata som inköpschefsindex och amerikansk arbetsmarknadsstatistik.

”Nästa vecka är det både massor av viktiga rapporter från storbolagen och viktig makro – det kan bli en game changer för börsen”, säger Agnetha Jönsson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera