1515
Annons

Di:s expert: ”Det är ett stort experiment USA gör nu”

Inflationsoron i USA har fått världens börser att skaka. Skälet är den amerikanska regeringens enorma experiment, konstaterar Di:s Viktor Munkhammar i Analyspodden.

Kollegan Magnus Dagel anser för sin del att det är dags att börja se på de amerikanska tech-jättarna med helt nya ögon.

Foto:Michael Nagle

 

Med enorma penningpolitiska stimulanser parat med ett kommande finanspolitiskt stödpaket värt 1.900 miljarder dollar, cirka 10 procent av USA:s BNP, har farhågorna börjat ta fart om att USA är på väg mot hög inflation. Det har bidragit till att de långa marknadsräntorna stigit brant de senaste veckorna.

”Det är ett stort experiment USA gör nu, det blir väldigt intressant att följa”, säger Di:s makroexpert Viktor Munkhammar i Analyspodden. 

”Den amerikanska regeringen gör ett litet ”bet” på att vi haft helt fel om produktionsgapet, hur stor den potentiella förmågan i ekonomin är jämfört med var vi är nu. Med traditionella mått fyller man nu inte bara 'gropen' som krisen skapat i ekonomin utan bygger en lika stor hög ovanpå som gropen var djup.” 

Blir ekonomin för het lär inflationen ta fart – och hur mycket inflation centralbankerna kan leva med är delvis höljt i dunkel.

”Inga centralbankschefer signalerar någon oro. Federal Reserve har visserligen ändrat sitt mål till '2 procent i genomsnitt' och kan säkert leva med 3 procents inflation, men hur länge accepterar de 3,5 procents inflation?” frågar sig Viktor Munkammar.

Ränteuppgången har pressat högt värderade tillväxtbolag och tech-bolagen. De senare bör vi dessutom ändå börja fundera på att omvärdera – från tillväxt- till värdebolag, anser Di:s börsexpert Magnus Dagel.

”Tech-jättarna har gått enormt starkt och de är enorma. Men de är så stora och har så stora kassaflöden att de börjar likna värdebolag. Jag tror också att de kommer att växa betydligt mindre de kommande åren, delvis för att de redan är så stora.”

Innehåll från TorkAnnons

Att se till helheten - avgörande för hållbara produkter

Hållbarhet är ordet på allas läppar, men vad är egentligen en hållbar produkt? Reneé Remijnse, Sustainability Communications Director för Essitys Professional Hygiene förespråkar att det krävs mer än bara en ”grön märkning”.

– Hållbarhet är ett modeord som är lätt att använda. Men hållbarhet måste integreras i alla delar av ett företag, och alla delar av en produkt för att ha en positiv påverkan på planeten, människor och vinst. Vi kallar detta ”hållbar hygienhantering” med målet att designa produkter och tjänster som passar in i ett cirkulärt samhälle, uppfylla kundernas hygienbehov och stödja deras verksamhet, säger Reneé Remijnse, Sustainability Communication Director, Essity. 

Essity visar vägen

Hon säger att Essity har valt att ligga i framkant eftersom det är en viktig del av företagskulturen och strategin att bryta barriärer och driva hållbara innovationer.

– Redan 1992 började vi använda livscykelanalyser för att mäta miljöpåverkan. Sedan dess har Essity utvecklat hygienprodukter och tjänster från Tork för att minska miljöpåverkan i olika faser av livscykeln som: råmaterial, produktionsprocess, transport och avfallshantering. Essity arbetar också för ett nettonollutsläpp av koldioxid 2050.

Så bidrar produkter från Tork till att minska koldioxidpåverkan

Essity är först i världen med att producera mjukpapper utan fossila CO2-utsläpp för produkter från Tork vid produktionsanläggning i Lilla Edet. Men Tork jobbar även cirkulärt med produktinnovationer. Några exempel på det är: Tork Clarity skumtvål, som minskar vattenkonsumtionen vid användning och består till 99 procent av naturliga ingredienser. Tork PeakServe, handdukar som är komprimerade till 50 procent vilket minskar transportvolymerna. Tork Coreless toalettpapper utan hylsa, som reducerar både avfall och råvaruanvändning. 

Tork PaperCircle tjänsten minskar både avfall och CO2-utsläpp

Reneé Remijnse ger ytterligare ett exempel som hon säger är banbrytande: Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för använda pappershanddukar. Genom att pappershanddukarna slängs i särskilda återvinningskärl kan dessa samlas in och återanvändas till nya pappersprodukter. Vilket reducerar koldioxidutsläppen för pappershanddukarna med 40* procent och mängden avfall.

– Den största utmaningen när vi skapade den här tjänsten var att involvera alla intressenter i kedjan. Från vår egen produktion till logistik, lokalvårdare och avfallshanterare. Men resultatet har blivit fantastiskt! Idag finns tjänsten i 14 länder och hjälper 35 miljoner människor att återvinna använda pappershanddukar.

– Det är ett bra exempel på tankeledarskap. Vi behöver vara smarta med våra produkter och hjälpa våra kunder att kommunicera vad återvinning kan bidra med, vilket skapar beteendeförändringar. Hållbarhet är inte längre ”Nice to have” utan ett måste. Människor vill ha hållbara produkter och jobba på hållbara företag, säger Reneé Remijnse. 

Hållbarhet ett måste

Ett påstående som styrks av marknadsundersökningen ”Tork Eco Office Research” som Essity genomförde i juni i år. Den visade att 42 procent av Sveriges kontorsanställda anser att deras kontor är för miljöovänliga och att 7 av 10 väljer arbetsplats utifrån företagets hållbarhetsarbete. Dessutom ville 92 procent av respondenterna återvinna mer på kontoret. 

– Med produkter och tjänster från Tork finns möjligheten att visa både anställda och kunder att du bryr dig om miljön, avslutar Reneé Remijnse.

 

* Resultatet från en livscykelanalys (Life Cycle Assessment, LCA) som utfördes av Essity Tork och verifierades av IVL, Svenska Miljöinstitutet, 2017, där estimat baserats på genomsnittsförhållanden inom EU och processerna som undvikits har tagits med i beräkningen.

 

Om Tork: 

Varumärket Tork, en del av det globala hygien- och hälsobolaget Essity, startades 1968 och är verksam på 110 marknader.

• Först i världen med storskalig produktion av mjukpapper utan fossila CO2-utsläpp.

• Först i världen med återvinningstjänst av pappershanddukar, Tork PaperCircle ®. Sluter cirkeln, minskar avfallet och koldioxidavtrycket från pappershanddukar.

Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för pappershanddukar. | Tork SE 

Ett hållbart liv utanför hemmet med Tork | Tork SE 

 

Mer från Tork

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tork och ej en artikel av Dagens industri

Analyspodden: Bäddat för bud

Börsen nådde nytt årslägsta efter en vecka med räntor i fokus. Men det pressade läget ger också chans till fler uppköpsbud.

”Det är klart att det kommer att hända något på den fronten”, säger Di:s Torbjörn Isacson i Analyspodden.

 

OMXS30-indexet nådde under fredagen nytt årslägsta efter att i veckan ha passerat en tidigare botten på 1.850. Framförallt var det den amerikanska centralbanken Federal Reserves prognos om att räntan ska fortsätta höjas till 4,6 procent nästa år, mot tidigare 3,8 procent, som fick aktiemarknaderna på fall. Efter onsdagens räntehöjning på 0,75 procentenheter är det nya intervallet 3-3,25 procent. 

Flera andra centralbanker har också varit aktiva i veckan, bland annat Riksbanken som höjde räntan 1 procentenhet till 1,75 procent och flaggar för fortsatta höjningar upp till 2,5 procent i början av nästa år. 

”Men räntefrossan behöver inte betyda att vi får ytterligare kraftiga ras på börsen. Jag tror att vi kan plana ut på denna nivå, åtminstone fram till rapporterna börjar trilla in”, säger Di:s analytiker Agnetha Jönsson i veckans avsnitt av Analyspodden. 

Några bolag är på väg att lämna börsen. I veckan talades om att budet på tobaksbolaget Swedish Match kan höjas, vilket nyligen skedde för bilglasbolaget Cary Group, då budgivaren Nordic Capital höjde sitt erbjudande från 65 till 70 kronor per aktie. 

”Det kan komma fler bud nu när det är ner så kraftigt på börsen”, säger Di:s analytiker Torbjörn Isacson. 

Han har också tittat närmare på veckans tyska energiaffär när tyska staten tar över finska Fortums aktier i tyska Uniper för motsvarande 5 miljarder kronor. Även om det är en stor förlust för aktieägarna kan det blir bättre på sikt när Fortum nu återgår till att prioritera kärnverksamheten i Norden.

I podden tipsas också om finska Sampo samt lågt värderade omsorgsbolagen Ambea, Attendo och Humana

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera