Di:s expert: ”Det är ett stort experiment USA gör nu”

Inflationsoron i USA har fått världens börser att skaka. Skälet är den amerikanska regeringens enorma experiment, konstaterar Di:s Viktor Munkhammar i Analyspodden.

Kollegan Magnus Dagel anser för sin del att det är dags att börja se på de amerikanska tech-jättarna med helt nya ögon.

Foto:Michael Nagle

 

Med enorma penningpolitiska stimulanser parat med ett kommande finanspolitiskt stödpaket värt 1.900 miljarder dollar, cirka 10 procent av USA:s BNP, har farhågorna börjat ta fart om att USA är på väg mot hög inflation. Det har bidragit till att de långa marknadsräntorna stigit brant de senaste veckorna.

”Det är ett stort experiment USA gör nu, det blir väldigt intressant att följa”, säger Di:s makroexpert Viktor Munkhammar i Analyspodden. 

”Den amerikanska regeringen gör ett litet ”bet” på att vi haft helt fel om produktionsgapet, hur stor den potentiella förmågan i ekonomin är jämfört med var vi är nu. Med traditionella mått fyller man nu inte bara 'gropen' som krisen skapat i ekonomin utan bygger en lika stor hög ovanpå som gropen var djup.” 

Blir ekonomin för het lär inflationen ta fart – och hur mycket inflation centralbankerna kan leva med är delvis höljt i dunkel.

”Inga centralbankschefer signalerar någon oro. Federal Reserve har visserligen ändrat sitt mål till '2 procent i genomsnitt' och kan säkert leva med 3 procents inflation, men hur länge accepterar de 3,5 procents inflation?” frågar sig Viktor Munkammar.

Ränteuppgången har pressat högt värderade tillväxtbolag och tech-bolagen. De senare bör vi dessutom ändå börja fundera på att omvärdera – från tillväxt- till värdebolag, anser Di:s börsexpert Magnus Dagel.

”Tech-jättarna har gått enormt starkt och de är enorma. Men de är så stora och har så stora kassaflöden att de börjar likna värdebolag. Jag tror också att de kommer att växa betydligt mindre de kommande åren, delvis för att de redan är så stora.”


Innehåll från BjelinAnnons

Golvet för en hållbar framtid – Snyggt, stryktåligt & klimatsmart

”Härdat trägolv är tre gånger så stryktåligt jämfört med parkett”, säger Johan Larsson, sälj- och marknadschef på̊ Bjelin.
”Härdat trägolv är tre gånger så stryktåligt jämfört med parkett”, säger Johan Larsson, sälj- och marknadschef på̊ Bjelin.

Allt fler konsumenter gör medvetna val för att minska sin miljöpåverkan, det kan handla om vad vi äter, hur vi tar oss till jobbet och vart vi handlar. Även när det kommer till val av golv finns det ett hållbart val att ta. Det härdade trägolvet, en tredje generations golv för en hållbar framtid. 

Länge har parkettgolvet varit, och är än, det självklara valet när vi köper golv. Några som producerar och introducerar ett framtidens nya golv, är Bjelin. De producerar sitt härdade trägolv med den patenterade Woodura tekniken som gör det möjligt att göra trä starkare och använder hela trädet som råvara. Hållbart både för dig i ditt hem och för vår miljö. 

– Parkettgolvet fortlever på den gamla sanningen om att det finns oändligt mycket skog, men det stämmer inte. Vi måste ändra våra vanor och även börja göra medvetna val när det gäller golv, säger Johan Larsson, försäljnings- och marknadschef på̊ Bjelin.

En ek istället för tio

I tillverkningen av det härdade trägolvet går det åt tio gånger färre träd jämfört med tillverkningen av ett parkettgolv. 

– Vi nyttjar 100 procent av eken under tillverkningen. En traditionell tillverkning av 400 kvadratmeter parkettgolv kräver tio ekar, och då går två tredjedelar av materialet till spillo. För oss räcker det med en ek för 400 kvadratmeter, berättar Johan Larsson. 

Det härdade trägolvet är även tre gånger så stryktåligt jämfört med vanlig parkett, och är därmed hållbart i dubbel bemärkelse. Dessutom kostar det mindre än ett parkettgolv.  Det härdade trägolvet menar Bjelin kommer revolutionera golvbranschen på nytt, men de har respekt för att de kan ta sin tid. 

– Som med alla nya innovationer tar det ett tag för konsumenter att ändra på sina köpvanor. Detsamma gällde när vårt systerbolag Välinge Innovation lanserade klickgolvet, det fick till en början motstånd men i dag är det ett självklart val. Varför limma sina golv när man smidigt kan klicka dit dem? 

Investerar 2 miljarder kronor i ny golvfabrik 

För Bjelin är det viktigt att ligga i framkant och driva förändringen framåt. Deras ägarbolag Pervanovo Invest investerade nyligen drygt två miljarder kronor i en ny trägolvsfabrik, som blir världens största när den står klar 2027. Med detta blir Bjelin en av Europas största golvtillverkare. 

– Vi tror att det härdade trägolvet är framtiden och satsar helhjärtat nu.

Den nya fabriken kommer vara belägen i Kroatien där de redan i dag har tre fabriker. Det är i Kroatiens FSC-certifierade skogar de hämtar sin ek, och det faller sig därför naturligt att tillverka golvet där, och minska antalet tunga transporter till Sverige. 

– Morgondagens konsument kommer ställa betydligt högra miljökrav, och vi är redo att möta dessa, avslutar Johan Larsson. 

Fakta: Bjelin

Bjelin utvecklar och tillverkar en bred produktportfölj av både traditionella trägolv och nya innovativa golv i nya material. Utvecklingen görs i samarbete med systerbolaget Välinge Innovation AB. Grundarna av företagen uppfann klickgolvet 1993 och utvecklade världens första laminatgolv 1977. 

Läs mer på bjelin.se 

 

Mer från Bjelin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bjelin och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?