1515
Annons

Di:s expert: Därför oroar sig inte Riksbanken för en starkare krona

Riksbankens fixering vid en svag svensk krona har minskat.

”Det ser ut som att vi åter har en flytande växelkurs på riktigt”, konstaterar Di:s analytiker Felicia Åkerman i veckans avsnitt av Analyspodden.

Foto:Di

 

I torsdags meddelade Riksbanken att tillgångsköpen utökas med 200 miljarder kronor till totalt 700 miljarder kronor, men att reporäntan förblir oförändrad. Riksbanken verkar inte överväga en återgång till en minusränta.

Dessutom tycks direktionsledamöterna inte vara lika oroliga över en starkare krona som förr.

”Tidigare har direktionen implicit satt ett tak för hur stark kronan fått bli, vilket innebär att vi i praktiken haft något som liknar en fast växelkurs”, säger Felicia Åkerman i veckans avsnitt av Analyspodden där hon resonerar kring hur Riksbanken tänker kring den svenska kronan.

Den riksbanksdrivna försvagningen av kronan har fått kritik, av både politiker och företag. Dessutom är frågan hur pass mycket inflation som egentligen går att importera.

”Världen är så sammankopplad numera. Sveriges exportbolag importerar i sin tur en mängd insatsvaror. Och frågan är hur pass starkt förhållandet mellan växelkurs och inflation är numera”, säger Felicia Åkerman.

Dessutom diskuteras veckans vaccinbesked från Astra Zeneca. Pressmeddelandet från bolaget vittnade om att vaccinet gav ett skydd på 70 procent i genomsnitt men efterhand har en rad frågetecken uppstått.

Till exempel har det framgått att vaccindoseringen som gav ett starkare skydd var ett misstag från början. Dessutom har det framkommit att Astra Zeneca bjudit utvalda investerare på mer detaljerad information under stängda telefonkonferenser.

”Det duger inte. Gör om, gör rätt”, säger Di:s analytiker Johan Wendel som efterlyser bättre transparens i framtiden.


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit.

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?