Di:s expert: Därför oroar sig inte Riksbanken för en starkare krona

Riksbankens fixering vid en svag svensk krona har minskat.

”Det ser ut som att vi åter har en flytande växelkurs på riktigt”, konstaterar Di:s analytiker Felicia Åkerman i veckans avsnitt av Analyspodden.

Foto:Di

 

I torsdags meddelade Riksbanken att tillgångsköpen utökas med 200 miljarder kronor till totalt 700 miljarder kronor, men att reporäntan förblir oförändrad. Riksbanken verkar inte överväga en återgång till en minusränta.

Dessutom tycks direktionsledamöterna inte vara lika oroliga över en starkare krona som förr.

”Tidigare har direktionen implicit satt ett tak för hur stark kronan fått bli, vilket innebär att vi i praktiken haft något som liknar en fast växelkurs”, säger Felicia Åkerman i veckans avsnitt av Analyspodden där hon resonerar kring hur Riksbanken tänker kring den svenska kronan.

Den riksbanksdrivna försvagningen av kronan har fått kritik, av både politiker och företag. Dessutom är frågan hur pass mycket inflation som egentligen går att importera.

”Världen är så sammankopplad numera. Sveriges exportbolag importerar i sin tur en mängd insatsvaror. Och frågan är hur pass starkt förhållandet mellan växelkurs och inflation är numera”, säger Felicia Åkerman.

Dessutom diskuteras veckans vaccinbesked från Astra Zeneca. Pressmeddelandet från bolaget vittnade om att vaccinet gav ett skydd på 70 procent i genomsnitt men efterhand har en rad frågetecken uppstått.

Till exempel har det framgått att vaccindoseringen som gav ett starkare skydd var ett misstag från början. Dessutom har det framkommit att Astra Zeneca bjudit utvalda investerare på mer detaljerad information under stängda telefonkonferenser.

”Det duger inte. Gör om, gör rätt”, säger Di:s analytiker Johan Wendel som efterlyser bättre transparens i framtiden.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?