Annons

Di:s expert: ”Då ska börsen upp 10-15 procent”

Opinionsmätningarna pekar mot en seger för utmanaren Joe Biden i tisdagens amerikanska presidentval. 

Men i veckans Analyspodden spår Di:s Ulf Petersson att börsen tar ett glädjeskutt om Donald Trump överraskar med en comeback. 

Foto:AP

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

På tisdag nästa vecka – den 3 november – är det dags för val i USA. Opinionsmätningarna indikerar att demokraten Joe Biden går mot en seger, men det finns fortfarande en chans för den sittande presidenten Donald Trump att kamma hem segern.

Efter valet 2016 föll indexterminerna efter att det stod klart att Trump tagit hem segern, men de återhämtade sig kvickt och därefter inleddes ett börsrally som varade ända till coronapandemins utbrott tidigare i år.

Di:s analytiker Ulf Petersson spår att börsen tar ett glädjeskutt om Donald Trump vinner.

”Då tror jag att börsen ska upp 10-15 procent”, säger han i veckans avsnitt av Di:s Analyspodden.

Ulf Petersson pekar på att marknaden prisat in en Biden-seger vilket bland annat kommer att medföra något högre skatter för företag – vilket aktiemarknaden inte gillar.

”Trumps skattesänkningar har hjälpt till att driva börsen under den gångna mandatperioden”, säger Ulf Petersson.

Di:s analytiker och reporter Johan Wendel är dock något mer skeptisk till att presidentvalet ger någon större börspåverkan.

”Jag tror att vi generellt överskattar presidentens betydelse för börsutvecklingen. Den avgörs mer av konjunkturen och den styr inte presidenten över”, säger han.

Dessutom diskuterar Di:s duo den pågående rapportperioden där många bolag lyckats överträffa förväntningarna, till exempel SKF och Hexagon.

”Det är alltid lätt att kolla i efterhand men kan det vara så att staten har varit för generös med de statliga stöden under den här pandemin?” frågar sig Johan Wendel.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera