1515

Di:s expert: Börsglädjen baseras på panikbeslut

De ekonomiska indikatorerna har så smått börjat vända uppåt från krisnivåerna och börserna har forsat fram. Men Di:s Richard Bråse är bekymrad över drivkrafterna till marknadens glädje.

”Det är panikbeslut som lägger grogrund för nästa bubbla”, säger han i Analyspodden.

Foto:TT

Flera viktiga makroindikatorer har vänt upp från bottennivåerna i april-maj även om de fortfarande indikerar inbromsning. En historiskt kraftig BNP-nedgång är fortfarande huvudscenariot, men ljuset har definitivt återvänt enligt Di:s Viktor Munkhammar. 

”Lite uppmuntrande är det ändå att saker försämras långsammare”, säger han i Analyspodden.

Den tyska regeringen har varit aggressiv med stora stimulanspaket och anslog häromdagen omkring 1.300 miljarder kronor för att få fart på ekonomin. 

”Det motsvarar en fjärdedel av Sveriges BNP och gav lite positiva avtryck. Och ECB följde upp med att utöka sina köpprogram, även de med mer än många trott. Det fick italienska räntor att störtdyka”, konstaterar Viktor Munkhammar.

Men Richard Bråse är orolig efter en vår där börsen först kollapsade och sedan vände tillbaka med extrem kraft.

”Det är obehagligt att priser kan röra sig så snabbt både upp och ned”, säger han. 

”Men ska centralbankerna fortsätta så här (med stora obligationsköp, Di:s anm.) så ska pengarna in någonstans. Steget som Federal Reserve tog när de började köpa skräpobligationer är stort. När du väl tagit det steget är steget till att köpa aktier inte så långt. Hela börsen är inställd på att det finns en option att de kan köpa ännu mer om det behövs”, säger Richard Bråse som tror att det slutar med att priserna tar fart.

”Jag tror ju att vi får inflation. Men det känns som om man blir instängd i ett madrasserat rum om man säger det.” 

Viktor Munkhammar är inte så bekymrad över att centralbankerna ska tappa greppet.  

”Men det de gör nu är ju i grunden rätt osunt”, säger han. 

”Det är en form av monetär finansiering, även om centralbankerna inte köper direkt av staterna. Det är ett löfte om att staterna bara kan traska på med höga budgetunderskott. Så vill vi egentligen inte ha det.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?