Annons

Di:s expert anar dopade siffror från USA: ”En varningssignal”

Medan en lång rad bolag överraskat positivt i rapportfloden och klättrat på börsen börjar en viss oro smyga sig in kring smittspridningen i USA. Återhämtningen riskerar att bli trög, varnar Di:s Felicia Åkerman i Analyspodden.

USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping.
USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping.Foto:Susan Walsh

 

Rejäla resultatfall jämfört med fjolårets andra kvartal, men ändå inte alls så illa som befarat. Så kan sommarens första stora rapportvecka summeras. Bland bankerna har de nordiska slagit överlag slagit förväntningarna, med Nordea som undantag.

”Där var det kreditförlusterna som stack ut. Det är dels förluster som man har haft, men det är nästan inget än, dels tar man höjd för möjliga förluster på grund av sämre makroutsikter och hur det ser ut i de sektorer man lånat ut i”, konstaterar Di:s Agnetha Jönsson i Analyspodden.

”Slår man ihop sektorn så är facit ändå att fem av sex storbanker överraskade mot prognoserna. Det är ju positivt”, fortsätter hon.

”Har vi lite tur kan nordiska banker stå inför revansch men då måste vi ha marknaden med oss och ingen total härdsmälta på makrofronten.” 

För verkstadsbolagen har det sett mer bekymmersamt ut, även om stjärnan Atlas Copco klarat sig hyfsat väl. Statliga stöd har samtidigt lindrat plågorna rejält.

”Atlas var ju ganska försiktigt inför tredje kvartalet. De säger att det blir ”något” bättre, det blir man inte så jättemycket klokare av”, säger Agnetha Jönsson.

Ett problem för verkstadsbolagen är att konjunkturåterhämtningen tycks bli ganska osynkroniserad, enligt Di:s makroexpert Felicia Åkerman.

”Bjässarna USA och Kina går åt olika håll. Det är sannolikt att vi går in i en återhämtning i otakt. Det vore ju bättre om de stora drog åt samma håll samtidigt. Nu ser det inte ut så och det talar för att återhämtningen blir segare och långsammare”, säger hon och pekar på att Kina visserligen har varvat upp rejält på senare tid.

”Men å andra sidan har vi USA, där smittspridningen tyvärr tagit fart igen. Veckosiffran över arbetslösa ser också jobbig ut, där hade vi den minsta nedgången sedan mars och återhämtningen ser ut att bromsa in. Vi har fortfarande strax över 17 miljoner som går på a-kassa. Det är ett tydligt orosmoment”, säger hon.

Att USA i veckan levererade väldigt starka detaljhandelssiffror beror sannolikt på en ketchupeffekt och väldigt stora statliga stöd är hennes analys. 

”Siffrorna är nog tillfälliga och dopade. Om inte försvagningen av arbetsmarknaden är tillbaka vet vi inte om det här håller i sig. Det är lite av en varningssignal.” 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?