Rapportperioden på Stockholmsbörsen är igång och under den gångna veckan levererade Avanza AZA -0,15% Dagens utveckling en stark rapport, även om nätbanken redan hade gett en fingervisning om detta då bolaget publicerade en omvänd vinstvarning inför rapporten.
Noterbart är att Avanzas intäktsben ”övriga intäkter”, som främst utgörs av valutaintäkter, växte med 156 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol och utgjorde drygt 30 procent av totala intäkterna.
”Det är många som har börjat handla med utländska aktier och det gynnar Avanza eftersom de tar ut en valutaväxlingsavgift då”, säger Di:s analytiker Agnetha Jönsson.
Avanza har varit skickligt på att att möjliggöra handel med utländska aktier för sina kunder, konstaterar Di:s Johan Wendel. Samtidigt blir det allt svårare att få ihop exempelvis de lönsamma valutaväxlingsavgifterna med Avanzas traditionella image som prispressande uppstickare.
”Man skulle kunna hårdra det och säga att de har blivit en storbank”, säger Johan Wendel.
Samtidigt behöver inte Avanza vara prisledande när det gäller exempelvis courtage eftersom storbankernas aktietjänster ofta är mycket sämre. Det är Handelsbankens SHB A +0,81% Dagens utveckling rapport från den gångna veckan ett exempel på då bankens courtageintäkter föll med 7 procent under årets första tre månader, trots ett stekhett börsklimat.
”Men Handelsbankens låga kreditförluster imponerar återigen”, konstaterar Agnetha Jönsson och pekar på att de netto landade på plus 8 miljoner kronor under första kvartalet jämfört med minus 97 Mkr motsvarande kvartal i fjol.
Nästa vecka kommer kvartalsrapporter från resten av storbankerna och Agnetha Jönsson påpekar att aktiemässigt har SEB samt Nordea gått starkt i år medan Swedbank inte riktigt hängt med.