1515
Annons

Di:s analytiker spår börsfall på 10-15 procent: ”Det minsta jag väntar mig”

Rapportfloden har överlag bjudit på positiva överraskningar men det har inte räckt för placerarna som handlat ned Stockholmsbörsen i veckan. Och mer är att vänta enligt Di:s Richard Bråse.

”Det är läge för den där 10-15-procentiga nedgången fram till midsommar, det är det minsta jag väntar mig”, säger han i Analyspodden.

Foto:AP

 

Stockholmsbörsen har backat i veckan trots att vinsterna nu stiger på bred front i framför allt industribolagen konstaterar Di:s Ulf Petersson i veckans avsnitt av Analyspodden.

”Det har överlag varit bättre än väntat, fortsatt låga kostnader har drivit upp vinsterna 20 procent från i fjol”, säger han.

Richard Bråse ser också styrka i flera bolag.

”När Sandviks rapport kom kändes det som om det inte skulle bli en klang- och jubelföreställning den här rapportperioden. De missade genomgående på både intäkter och orderingång. Men sedan har ju rapporterna från de stora industribolagen kommit in bra. Men de stora lyften har uteblivit eftersom placerarna har sprungit i förväg och handlat upp aktierna så mycket”, säger han.

”Det är svårt att inte bli imponerad av Atlas eller Hexagon. Men det är en sak att vara positiv till bolagen och en annan om aktien. Jag tror att det kommer bättre lägen att köpa”, fortsätter Richard Bråse.

Han ser de senaste dagarnas svaghet på börsen som ett tecken på vad som komma skall.

”Det är väldigt, väldigt hög tid för en andhämtning. Det är läge för den där 10-15-procentiga nedgången fram till midsommar, det är det minsta jag väntar mig. Sedan kan det säkert fortsätta upp ett tag till efter det. Men det är tunn luft nu”.

“Jag tycker att det är fortsatt köpläge”

Chans till fortsatt bra börsutveckling, starka rapporter från eftersläntrare och veckans storaffärer, är några punkter i veckan avsnitt av Analyspodden. Plus djupdykning i Loomis och Uber. 

Foto:Jesper Frisk

 

Den positiva börsutvecklingen i juli har fortsatt in i augusti. Senaste veckan är OMXS30 på fredag förmiddag, när veckans avsnitt av Analyspodden, spelas in upp 1,2 procent. Men det saknas inte orosmoment. I samband med torsdagens räntebesked spådde Bank of England att inflationen stiger till 13 procent och att landet går in i recession. 

”Den typen av besked gör inte att man blir super-haussad. Det kanske låter konstigt, men en sak som gör mig lite haussad är att alla är baissade. Jag hör inga bull-case någonstans”, säger Di:s analytiker Johan Wendel, i veckans avsnitt av Analyspodden. 

Det är inte så konstigt som det låter, börsen ligger i framkant och handlar på förväntningar om vad som ska hända längre fram i tiden. Nu är det många som tror att det blir recession. På bolagssidan finns det trots allt en del optimism, vilket veckas storaffärer på Stockholmsbörsen vittnar om. Bygghissbolaget Alimak köpte onoterade Tractel för 5,3 miljarder kronor, ungefär lika mycket som det egna börsvärdet. Orrön Energy fortsatte transformeringen till förnybart med att lägga ett bud värt 900 miljoner på Slitevind. 

Spelbolaget Paradox kom med en rapport som var bättre än väntat och aktiekursen fortsatte upp. 

”Det var en bra rapport, vinstökningen var fantastisk, men det behövs för att leva upp till värderingen som är rätt hög. Aktien handlas till runt 30 gånger nästa års förväntade vinst”, säger Johan Wendel. 

Tyska e-handlaren Zalando bjöd på en positiv överraskning, efter att tidigare har vinstvarnat. Budskapet var att lönsamheten ska bli bättre under andra halvåret. Aktien steg 13 procent på beskedet. Det finns en del frågetecken om hur konsumtionen utvecklas i höst, men överlag är det vanligt att aktiekursen fortsätter utvecklas i samma riktning som på rapportdagen Ett fenomen som kallas PEAD, vilket står för Post Earnings Announcement Drift. Effekten kan förklaras med att det tar tid innan investerare med olika lång placeringshorisont agerar efter rapporterna. Ett fenomen som också passar in på kontanthanteringsbolaget Loomis, vars vinsttrend nu pekat åt rätt håll. Omsättningen är nu högre än före pandemin och värderingen är något lägre än femårssnittet. 

”Jag tycker att det är fortsatt köpläge efter den starka rapporten, aktien kan gå bra i höst”, säger Di:s analytiker Agnetha Jönsson. 

Däremot är Johan Wendel inte imponerad av taxibolaget Uber, som rapporterade i veckan. Här är det tveksamt om den starka kursutvecklingen är motiverad. Bland annat ska bolagets sätt att beräkna kassaflödet tas med en nypa salt, bland annat exkluderas aktierelaterad ersättning till medarbetare.  

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera