Annons

Di:s analytiker om Volvo Cars intåg på börsen: ”Det är inte motorväg in”

Trots en blandad skörd och en del oroande signaler i rapportfloden har Stockholmsbörsen klättrat alla veckans dagar. Nu väntar en hett emotsedd – men även omdiskuterad – notering av Volvo Cars.

”Det är inte motorväg in på börsen för dem”, konstaterar Di:s Ulf Petersson i Analyspodden.

Foto:TT

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Veckans rapportskörd har bjudit på en mix av stark orderingång i industrin och fina bankresultat parat med växande bekymmer kring störningar i leveranskedjorna som bromsar försäljningen i många bolag.

Handelsbankens uttåg ur Danmark och Finland vart den stora nyheten i bankvärlden. Totalbilden är annars att bankrapporterna varit starka konstaterar Di:s analytiker Agnetha Jönsson. En bank som sticker ut på dagens transaktionsintensiva marknad är SEB. 

”SEB ligger väldigt bra till, det är deras typ av marknad nu”, säger hon.

För industribolagen har orderingången överraskat. Men det finns faror kring det just nu, när långa leveranstider spökar, enligt Di:s börsexpert Ulf Petersson.

”Frågan är vad som är på riktigt och hur mycket som är förhandsköp. Det kan bli kvartal där många bolag visar minskad orderingång när det nu kanske läggs order på saker man behöver om två år”, säger han.

”Det är oroväckande att man inte ser någon bortre gräns för leveransstörningarna just nu.” 

Utöver rapporterna har Volvo Cars VOLCAR B -0,94% Dagens utveckling förestående notering dominerat nyhetsflödet.

”Jag skulle tro att den kommer in på börsen, men det är inte motorväg in”, säger Ulf Petersson efter skriverierna kring den ganska snåriga noteringen.

Han upprörs av det stora teckningsintervallet vid börsintroduktionen, nära 30 procent skiljer högsta och lägsta kursen. 

”Det är vansinnigt när det ska bli en folkaktie. Småspararna vet inte vad de får betala, medan institutionerna får bestämma och är med i en auktion”, säger han. 

”30 procents avkastning, det är sex årsavkastningar. Jag trodde att vi hade slutat med sådan intervall, men det har vi uppenbarligen inte.”

Innehåll från Blue PrismAnnons

Så skapar automatisering bättre och mer attraktiva företag

Roland Adolfsson, Sales Director Nordics på SS&C Blue Prism.
Roland Adolfsson, Sales Director Nordics på SS&C Blue Prism.

Genom att automatisera processer skapas mer agila företag som lättare kan möta nya och föränderliga krav från kunder och omvärlden.

Dessutom blir de mer attraktiva som arbetsgivare – och lockar talang.

– Ska ett företag vara modernt och effektivt måste det optimera sina resurser. Det kan vi hjälpa dem med, säger Roland Adolfsson, Sales Director Nordics på SS&C Blue Prism.

Företag och organisationer utsätts i dag för väldigt starka krafter – i hela sin försörjningskedja. Nya regulatoriska krav ska mötas, höjda räntor gör tillgången på kapital mer begränsad, elpriserna skjuter i höjden och en orolig omvärld påverkar leverantörskedjorna.

Samtidigt har ung och nyutexminerad arbetskraft stora förväntningar och höga krav på sina kommande arbetsgivare att få intressanta och omväxlande arbetsuppgifter. 

En stor del av dessa utmaningar kan mötas med intelligent automatisering, eller hyperautomatisering som det ibland kallas.

– Digital transformation understödd av intelligent automationsteknologi är en bra strategi som många organisationer kan använda sig av för att bli mer flexibla, höja den operationell prestandan och sänka kostnaderna, säger Roland Adolfsson.

Automatisering kan i grunden förändra ett företag

Intelligent automatisering kan både skapa nya kundresor och nya arbetsflöden för medarbetarna. Men det kan också underlätta vid administrativt monotont och repetitivt arbete. Det här leder också till att andelen misstag minskar i de olika processerna samtidigt som man höjer hastigheten. Detta frigör tid.

– Då kan man i en högre grad låta medarbetarna fokusera på värdeskapande arbetsuppgifter och det som inte kan automatiseras, säger han. 

Arbetsuppgifter där mänskliga medarbetare ännu är överlägsna är områden som kräver engagemang, omtanke och empati, till exempel gällande en kund, men också kreativitet i skapandeprocesser.

– Medarbetarna ska använda sina färdigheter som de är bäst på och överlåta resten till olika typer av digitala lösningar, säger han.

SS&C Blue Prism har en bred palett av automatiseringslösningar

SS&C Blue Prism är en världsledande leverantör inom området intelligent automation och arbetar med svenska organisationer inom alla industrier, inklusive offentlig förvaltning och sjukvård. I dag kan man erbjuda en bred portfölj av lösningar inom intelligent och strategisk automation för ett mer optimerat arbetsflöde.

– Även om varje industri och verksamhet är unik och har sina egna processer, så kan våra automationslösningar hjälpa organisationer transformera och öka hastigheten av dessa processer, avslutar Roland Adolfsson.

Om SS&C Blue Prism

SS&C Blue Prism hjälpte till att skapa begreppet RPA, Robot Process Automation, och är sedan dess ledande inom området.

Företagets lösningar finns hos fler än 2000 kunder i över 170 länder. 

Läs mer här om hur vi hjälpt våra kunder.

 

Mer från Blue Prism

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blue Prism och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera