1515

Di:s analytiker om Volvo Cars intåg på börsen: ”Det är inte motorväg in”

Trots en blandad skörd och en del oroande signaler i rapportfloden har Stockholmsbörsen klättrat alla veckans dagar. Nu väntar en hett emotsedd – men även omdiskuterad – notering av Volvo Cars.

”Det är inte motorväg in på börsen för dem”, konstaterar Di:s Ulf Petersson i Analyspodden.

Foto:TT

 

Veckans rapportskörd har bjudit på en mix av stark orderingång i industrin och fina bankresultat parat med växande bekymmer kring störningar i leveranskedjorna som bromsar försäljningen i många bolag.

Handelsbankens uttåg ur Danmark och Finland vart den stora nyheten i bankvärlden. Totalbilden är annars att bankrapporterna varit starka konstaterar Di:s analytiker Agnetha Jönsson. En bank som sticker ut på dagens transaktionsintensiva marknad är SEB. 

”SEB ligger väldigt bra till, det är deras typ av marknad nu”, säger hon.

För industribolagen har orderingången överraskat. Men det finns faror kring det just nu, när långa leveranstider spökar, enligt Di:s börsexpert Ulf Petersson.

”Frågan är vad som är på riktigt och hur mycket som är förhandsköp. Det kan bli kvartal där många bolag visar minskad orderingång när det nu kanske läggs order på saker man behöver om två år”, säger han.

”Det är oroväckande att man inte ser någon bortre gräns för leveransstörningarna just nu.” 

Utöver rapporterna har Volvo Cars VOLCAR B -3,02% Dagens utveckling förestående notering dominerat nyhetsflödet.

”Jag skulle tro att den kommer in på börsen, men det är inte motorväg in”, säger Ulf Petersson efter skriverierna kring den ganska snåriga noteringen.

Han upprörs av det stora teckningsintervallet vid börsintroduktionen, nära 30 procent skiljer högsta och lägsta kursen. 

”Det är vansinnigt när det ska bli en folkaktie. Småspararna vet inte vad de får betala, medan institutionerna får bestämma och är med i en auktion”, säger han. 

”30 procents avkastning, det är sex årsavkastningar. Jag trodde att vi hade slutat med sådan intervall, men det har vi uppenbarligen inte.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?