Annons

Di:s analytiker: Här är banken som städar bäst

Den pressade banksektorn har bytt ut vd:arna och nu börjar de nya kaptenerna ta krafttag för att få ordning på lönsamheten. I Di:s Analyspodden pekar Agnetha Jönsson ut greppen hon gillar mest.

Nordeas vd Frank Vang-Jensen, Handelsbankens vd Carina Åkerström och Swedbanks ordförande Göran Persson.
Nordeas vd Frank Vang-Jensen, Handelsbankens vd Carina Åkerström och Swedbanks ordförande Göran Persson.Foto:Petter Cohen/Jesper Frisk/Joey Abrait

En högintensiv rapportvecka toppade på fredagen med två tunga vd-besked: Tidigare Tele2-vd:n Allison Kirkby tar över konkurrenten Telia och Assas vice vd Stefan Widing tar över verkstadsjätten Sandvik.

I banksektorn har tre av fyra direktörer bytts ut i år och nu börjar det hända saker, kan Di:s analytiker Agnetha Jönsson konstatera efter veckans kvartalsrapporter.

”Bankerna har haft det jättemotigt, framför allt på grund av minusräntorna. Det som har varit speciellt är att det händer väldigt mycket nu”, säger hon i Di:s Analyspodden.

Carina Åkerström som tog över Handelsbanken SHB A -0,59% Dagens utveckling i mars har hunnit längst.

”De håller på med en omstrukturering, de har plågats av att kostnaderna växer mer än intäkterna”, säger Agnetha Jönsson.

”Och de kommer för första gången i modern tid minska antalet anställda”, fortsätter hon.

”Handelsbanken gör rätt saker, det tror jag marknaden kommer att gilla.”

Nordea NDA SE -1,25% Dagens utveckling var ensam bank om att minska intäkterna och färske vd:n Frank Vang-Jensen tar nu krafttag för att få ordning på lönsamheten. 

”Nordea är ett hopkok av fyra banker som man inte riktigt fått till”, säger Agnetha Jönsson.

För likaledes färska Swedbank SWED A -0,73% Dagens utveckling chefen Jens Henriksson gäller det att städa efter penningtvättskandalen. Han presenterade ett program på 130 punkter på hur banken ska förbättra arbetet mot penningtvätt. 

”Men som utomstående undrar man vad de i så fall gjort tidigare”, säger Agnetha Jönsson.

Medan börsen stigit 12 dagar i rad och verkstadsrapporterna kommit in över förväntan ser de så kallat mjuka indikatorerna – som företags- och hushållenkäter - fortfarande dystra ut enligt Di:s makroexpert Felicia Åkerman.

”Dagens KI-barometer var inte så glad som kvartalsrapporterna. Index för tjänstesektorn var på ovanligt låga nivåer. Företagen verkar känna av att det är nu det vänder ned. Sedan om det faktiskt gör det får vi se, överlag blir det ju sällan så bra eller så dåligt som det ser ut att bli, men det är ändå oroväckande. Det mesta pekar ändå nedåt nu”, konstaterar hon.


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?