1515

Chefstrategen: ”Orolig för ketchupeffekt i inflationssiffrorna”

Komponentbrist och leveransförseningar plågar stora delar av näringslivet. Lägg till det stigande råvarupriser och bordet är dukat för inflation. Annika Winsth och Johan Javeus varnar i Makrorådet för en ketchupeffekt.

Annika Winsth och Johan Javeus i Makrorådet.
Annika Winsth och Johan Javeus i Makrorådet.Foto:Jesper Frisk

 

AB Volvo VOLV B 0% Dagens utveckling meddelade i veckan att produktionen stoppas tillfälligt på grund av brist på halvledare. Nordeas chefsekonom Annika Winsth blev inte förvånad över beskedet. 

”Jag samtalar med företag varje dag, från norr till söder och i olika branscher. För ungefär en månad sedan lyfte i stort sett alla problemen med stigande fraktpriser. Nu är fokus i stället brist på komponenter. Det intressanta är att det är väldigt brett. Inom elektronik är det väldigt tydligt men det gäller också många andra branscher”, säger hon i Di-podden Makrorådet.

Hon berättar om kunder som fått sina leveranstider både dubblade och mångdubblade.

”Leverantörer ringer upp och säger att nu måste ni beställa för ett år framåt annars får ni inga grejer. Komponenter som vid beställning i dag normalt skulle levereras i maj väntas nu först i november. Det här leder till osäkerhet och, som i fallet Volvo, produktionsproblem. Men risken är såklart också att det får priseffekter.”

SEB:s chefsstrateg Johan Javeus noterar att det ännu inte syns några tecken på stigande inflation i den officiella statistiken men har svårt att se att det består med tanke på komponentbrist, rusande fraktpriser och dyrare råvaror.

”Det måste förr eller senare leda till att företag höjer priset. Inte bara för att kompensera sig för stigande fraktkostnader och liknande utan också därför att det är det man gör när efterfrågan på ens produkter överstiger tillgången.”

Johan Javeus räknar med att det snart dyker upp också i konsumentprisledet.

”Jag blir mer och mer orolig varje vecka för att vi ska få en ketchupeffekt i inflationssiffrorna, framför allt på varusidan. Det i sin tur tror jag kommer att bli väldigt jobbigt för marknaderna.”

Annika Winsth tror att centralbankerna kan bli tagna på sängen.

”Jag tror att många centralbanker har underskattat tempot i återhämtningen. Och om man också får det här pristrycket med inflationstal över målet redan under innevarande år finns en risk att centralbankerna blir överraskade. Men man ska också påminna om att de är långsiktiga. Det räcker inte med tillfälliga toppar utan de vill verkligen se att gapen i ekonomin sluts”, säger hon.

När kommer då ketchupen?

Johan Javeus: ”Det kan inte dröja så himla länge. Varubristen har vi redan nu. Definitivt under det här året.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?