ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Makrorådet

Chefsstrategen varnar för recession: Kvoten talar för sämre tider

Varningslamporna blir fler och blinkar starkare. Johan Javeus utfärdar recessionsvarning i Di-podden Makrorådet.

I den brusande floden av ekonomisk statistik är det alltid något som oroar. Men nu är varningssignalerna obehagligt många. Det säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus i Makrorådet.

”De växer i styrka och de blir fler och fler.”

Han pekar främst på avkastningskurvan, det vill säga hur räntor med olika löptider förhåller sig till varandra. Korta räntor som är högre än långa, en så kallad inverterad räntekurva, är en historiskt sett träffsäker recessionssignal.

”I USA är vi inne på vårens tredje vända med högre tremånadersränta än tioårsränta. Och nu är skillnaden 0,1 procentenheter, det är mest hittills”, säger Johan Javeus. 

”En annan är inköpschefsindex som är på väg i många länder. Samtidigt är arbetsmarknaderna jättestarka på många håll. Det kan tyckas vara något som inte talar för recession, men vi ser tydliga tecken på att nedgången i arbetslöshet har börjat bottna ut. Det historiska mönstret är att när det väl vänder uppåt så brukar det gå rätt fort.”

Johan Javeus lyfter också fram prisrelationen mellan guld och silver.

”Guld är populärt i oroliga tider. När allt annat kraschar brukar guldpriset stiga. Silver är också en ädelmetall men med betydligt större industriell användning. När kvoten mellan dem stiger, vilket den gjort på sistone, är det det därför något som talar för sämre tider.”

I ekonomkåren är det trots allt detta få som tror på recession, ofta definierat som två kvartal på raken med krympande ekonomi, i närtid. Inte heller SEB.

”Vi på SEB har inte recession som prognos, men nu talar vi om risker”, säger Johan Javeus.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer