1515

Chefsstrateg: Överdriven oro för skuldberget – ”dags att ifrågasätta”

Hushållens växande skuldsättning har länge hängt som ett damoklessvärd över den svenska ekonomin. 

Men oron är rejält överdriven, säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus i Makrorådet.

Hushållens skulder har länge stigit, mycket som en konsekvens av stigande bostadspriser, och ligger nu närmare 190 procent av den disponibla inkomsten. Riksbanken har larmat sig blå om detta och Finansinspektionen har i flera omgångar stramat åt reglerna, bland annat i form av amorteringskrav.

Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, tycker att myndigheternas bild av riskerna är felaktig.

”Det är dags att ifrågasätta det här. Ju mer man tittar på hushållens situation, desto mindre orolig blir man”, säger han i Di-podden Makrorådet.

Makrorådet live på Kungliga Myntkabinettet på Historiska museet, på onsdagskvällen. Annika Winsth, Nordea, Johan Javeus, SEB och Viktor Munkhammar, Di.
Makrorådet live på Kungliga Myntkabinettet på Historiska museet, på onsdagskvällen. Annika Winsth, Nordea, Johan Javeus, SEB och Viktor Munkhammar, Di.Foto:Jonas Eng.

Hans första observation är att de svenska hushållen som kollektiv har belåningsnivåer som ligger långt under myndigheternas gränser.

”Aggregerat ligger belåningsgraden på våra bostäder på runt 35 procent. Finansinspektionens gräns för enskilda hushåll ligger på 85 procent. Tittar vi på lån i relation till bruttoinkomster är den aggregerade siffran ungefär 150 procent. Här är Finansinspektionens gräns 450 procent.”

Men även om kollektivet är lågt belånat kan vissa grupper vara desto högre belånade. Men det är helt rätt grupper, enligt Johan Javeus.

”Lite drygt 4 procent hade 2017 lån som var över 3 miljoner kronor. Och vilka är det som har lånat mest pengar? De som har störst inkomster. Tiondelen med högst inkomster står för 20 procent av alla bolån. Det är en lika stor andel som de 40 procenten med lägst inkomst har tillsammans.”

”Utifrån ett kreditperspektiv är det med andra ord rätt hushåll som har lånat mycket pengar. På den punkten finns väldigt liten anledning till oro.”

En annan risk är att hushåll som är hårt belånade kraftigt drar ned på sin konsumtion om räntorna stiger, vilket skulle kunna bli kännbart för ekonomin i stort. Även på den punkten är Johan Javeus rätt lugn.

”De riskerna känns också överdrivna.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?