Chefsekonomen: ”Räntebotten är passerad”

Även i Sverige och Europa har marknadsräntorna nu börjat klättra. Låga räntor för alltid kan vi glömma säger Annika Winsth i Makrorådet. Johan Javeus frågar sig när det kommer att börja bli jobbigt för börserna.

Foto:Jack Mikrut

 

Ränteuppgången i USA har varit ett hett tema sedan i höstas. Den senaste tiden har räntorna klättrat också på vår sida Atlanten. Den svenska tioårsräntan, exempelvis, är nu på de högsta nivåerna sedan 2019 efter att ha stigit med 0,3 procentenheter till 0,2 procent sedan årsskiftet.

”Det är absolut en snabb uppgång och den blir kännbar eftersom vi kommer från så låga nivåer. Jag tror att man ska tänka att finansmarknaden mer eller mindre har lagt pandemin bakom sig. Nu är fokus på vaccin och massiva stimulanser, både i ryggen och framför oss. Låga räntor för evigt, det är passerat. Nu är det mer fokus på inflation”, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth, i Di-podden Makrorådet.

Hon poängterar vikten av att titta på varför räntorna stiger, där starka tillväxtförutsättningar i USA sticker ut.

”Går räntorna upp för att återhämtningen är starkare, då är det inte lika problematiskt. I Europa kan det vara mer bekymmersamt, bland annat eftersom många stater är väldigt skuldsatta. Sverige ligger någonstans mittemellan.”

SEB:s chefsstrateg Johan Javeus säger att det inte går att bortse från att det delvis handlar om att den amerikanska ränteuppgången smittar av sig, men att grundorsakerna är liknande över hela världen.

”Det är en kombination av massiva ekonomiska stimulanser och ekonomiska indikatorer som pekar på en stark återhämtning. Vi är nära rekordnivåer när det gäller industriförtroende som enligt mig är den bästa mätaren på vart tillväxten är på väg på några kvartals sikt.”

Båda två räknar med fortsatt ränteuppgång.

”Räntebotten är passerad. Frågan är hur mycket centralbankerna tillåter att de går upp. Jag tror att det kommer att bli olika mellan olika länder och regioner. ECB-chefen Christine Lagarde var ju faktiskt ute och markerade häromdagen”, säger Annika Winsth.

Johan Javeus anar att aktörerna på finansmarknaden börjar skruva på sig lite.

”Det finns en oro i dag för att den här ränteuppgången ska få fortsatt bränsle, i och med att stimulanserna och penningtryckandet ångar på och vi samtidigt har bra ekonomisk statistik.” 

”Tittar vi på tidigare återhämtningar efter recessioner så brukar vi få en skillnad mellan korta och långa räntor i USA på upp till 3,5 procentenheter. I så fall blir Tina-argumentet (There Is No Alternative till aktier, Di:s anm.) svårare att räkna hem. Och det har varit det kanske största stödet för börserna i världen.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?