1515
Annons

Chefsekonomen: Pessimisterna är vilse – arbetslösheten har bottnat

Även när det gäller arbetsmarknaden ligger det värsta bakom oss. Det säger Annika Winsth i Makrorådet. Hon tror att många mer negativa bedömare hakat upp sig på hur det har sett ut historiskt.

Foto:Jack Mikrut

 

Arbetslösheten har inte stigit så mycket som många befarat. De flesta prognosmakare räknar dock med att den ska upp lite till från dagens nivå strax över 9 procent. Nordeas chefsekonom Annika Winsth håller inte med.

”Det finns en risk att man går vilse och jämför med finanskrisen. Men det var en utdragen kris som påverkade arbetsmarknaden under lång tid. Den här gången ser det bättre ut. Mycket talar för att vi hade botten redan i juni.” 

I Di-podden Makrorådet säger hon att arbetsmarknaden den här gången ser ut att ha reagerat snabbare än vanligt på ekonomins svängningar.

”Ska man peka ut ett kvartal så skulle jag säga att det tredje blir det sämsta på arbetsmarknaden. Det är ovanligt eftersom det är nästan samtidigt som tillväxten bottnade. Normalt släpar arbetsmarknaden efter mer, minst ett halvår.”

Annika Winsth tycker att många av hennes ekonomkolleger är för pessimistiska.

”När jag hör folk prata om att det ska komma nya vågor av uppsägningar under hösten så undrar jag lite vilka de här personerna är som ska sägas upp. Industrin producerar för fullt. Att det sedan sker uppsägningar handar mer om den strukturomvandling som alltid pågår. I tjänstesektorn är utmaningarna större men jag tror att många arbetsgivare har gjort det de ska. Även där har jag därför svårt att se vilka stora grupper det är som nu ska bli arbetslösa.”

Med reservation för månadsbrus är Annika Winsths bedömning att arbetslösheten nu ska börja leta sig nedåt.

”Jag tror att det finns en chans att många ekonomer pratar i lite för negativa ordalag om arbetsmarknaden, att man har lite för mycket historiska mönster i bakhuvudet. Jag är inte alls övertygad om att arbetslösheten kommer att stiga framöver.”


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?