I den bombmatta av åtgärder som Riksbanken lanserade i våras ingick köp av bostads- och företagsobligationer. Bopapper har den svenska centralbanken redan köpt ett tag och i nästa vecka inleds köpen av företagsobligationer. Nordeas chefsekonom Annika Winsth tycker det var rätt av Riksbanken att under krisens akuta fas markera att den fanns där, men tycker att köpen nu är onödiga.
”När de här uttalandena kom var läget spänt och stressat på de här marknaderna. Men nu har det gått en tid och de fungerar alldeles utmärkt. Det betyder att Riksbanken går in och köper i marknader där det inte finns så mycket att köpa. Därmed påverkas prisbilden ganska ordentligt.”
Köpen av bostads- och bolagspapper är fel på flera sätt, enligt Annika Winsth.
”Det här är dumt, som jag ser det. Dels för att man förstör hur marknaden fungerar, dels för att det skapar klyftor. Om Riksbanken köper företagsobligationer gynnas de bolag som ställer ut de obligationerna, många av dem fastighetsbolag som redan innan har gynnats av låga räntor. Man gynnar också de hushåll som har investerat i de här obligationerna genom att ta bort risken när det blir jobbigt. De har ju tagit den risken för att få bättre avkastning.”
I bankvärlden, som normalt inte förknippas med Robin Hood-värderingar, råder förundran.
”Mina kolleger i finansmarknaden säger att Riksbanken tar från dem som behöver och ger till dem som har med den politik man för. Det är rätt anmärkningsvärt att det kan pågå utan någon större debatt.”
På frågan om inte Riksbankens löften är det som gör att marknaderna nu fungerar säger Annika Winsth att verbala interventioner hade varit tillräckliga.
”Det hade räckt att säga att om det behövs så går vi in.”