1515
Annons

Chefekonomen: Våga subventionera fram fler jobb

Den svenska arbetslösheten har utvecklats sämst i EU sedan 2016. Men sysselsättningen har ökat kraftigt. Gapet beror på snabb tillväxt i arbetskraften och kan slutas med utbildning och subventioner. Det säger Andreas Wallström.

Andreas Wallström
Andreas WallströmFoto:Jack Mikrut

 

Av målet om EU:s lägsta arbetslöshet till 2020 blev intet. Tvärtom är Sverige i det närmaste ensamt om att ha stigande arbetslöshet. Det säger Swedbanks tillförordnade chefsekonom i Di-podden Makrorådet.

”Sedan början av 2016 har Sverige haft den absolut sämsta utvecklingen när det gäller arbetslösheten av de 28 EU-länderna. Men tittar man på sysselsättningen eller BNP per capita så har Sverige utvecklats ungefär som genomsnittet i EU. Det talar för att Sverige inte har drabbats av något slags asymmetrisk chock när det gäller efterfrågan. I stället handlar det om en utbudschock som är specifik för arbetsmarknaden.”

Den enskilt viktigaste orsaken är den stora invandringen.

”Till skillnad från i många EU-länder har vi i Sverige haft ett stort inflöde till arbetskraften. Mycket handlar det om utrikes födda, inte minst de många flyktinginvandrare som kom 2015.”

Växande arbetskraft och högt arbetskraftsdeltagande är i grunden mycket positivt. Men det gäller att deltagandet också leder till jobb.

”På sikt utgör detta en potential men den stigande arbetslösheten visar att den svenska ekonomin inte har kunnat absorbera det här stora inflödet. Det kan bero på att efterfrågan har varit för låg men jag tror att det ligger mycket i det vi har pratat om i många år nu: att vi har matchningsproblem på arbetsmarknaden. Även om efterfrågan skulle stiga väldigt mycket så finns en grupp människor som inte är anställningsbar.”

Om inte ingångslönerna ska sänkas kraftigt finns två vägar att gå, enligt Andreas Wallström.

”Utbildning men också riktade anställningssubventioner. Subventioner har prövats ganska mycket men ofta har de varit tidsbegränsade till ett år. Jag tror att vi borde våga förlänga den tidsperioden för att få in dem som står längst från arbetsmarknaden.”


Innehåll från BAE SystemsAnnons

BAE Systems Bofors bidrar till Sverige som attraktiv försvarspartner

BAE Systems Bofors är ett av de äldsta företagen inom svenskt försvar med gedigen erfarenhet av att utveckla och producera försvarssystem. I ett internationellt oroligt säkerhetsläge menar Stefan Löfström, Marknads- & försäljningschef, att det blivit allt viktigare att säkerställa försörjningstryggheten för Sverige och att kunna hålla verksamheten i rörelse även i händelse av kris eller krig.

– Det viktiga är att fortsätta hålla god och nära dialog med leverantörer, myndigheter, politiker och övrig industri, säger han.

BAE Systems är en av världens största försvarskoncerner med 90 000 anställda i fler än 40 länder. I koncernen utvecklar man allt från sensorer till hangarfartyg och är den uppdelad i tolv affärssektorer. BAE Systems Bofors utvecklar försvarssystem inom artilleri, marina pjäser och ammunition. I verksamheten i Karlskoga har man kunnande och spetskompetens för att utveckla och producera internationellt konkurrenskraftiga system.

– Vi är stolta över vår historia och att vara en så viktig del av svensk försvarsförmåga med våra system och produkter. Vi ägs av brittisk-amerikanska BAE Systems-koncernen men är erkända som ett svenskt försvarsföretag som lyder under svensk lagstiftning. Det är en fördel att vara ett mindre och flexibelt företag med lång erfarenhet av att arbeta på en internationell marknad, och samtidigt ha musklerna och den kompletterande kompetens som finns i koncernen, säger Stefan Löfström.

Försörjningskapacitet och utveckling i fokus

Trots att exporten står för 80 procent av omsättningen, vilket gör Sverige till en attraktiv försvarspartner internationellt, understryker Stefan att samarbetet och dialogen med den svenska kunden är enormt viktigt. På samma sätt är det politiska stödet från Sverige viktigt och nödvändigt i internationella samarbetsprojekt och exportaffärer. Dialogen med andra parter är viktigare än någonsin i dessa orostider. Ett stort fokus läggs nu på att trygga försvarets försörjningskedjor och detta bidrar BAE Systems Bofors till genom sitt samarbete med den svenska kunden och med sina leverantörer.

– Vi är en utvecklingsintensiv verksamhet som skapar förstklassiga försvarssystem och försvarsförmågor i nära samverkan med Försvarsmakten, andra myndigheter och företag inom försvarssektorn. Vi måste hela tiden se till att ligga i framkant med teknologi och lösningar som möter kundernas behov och nya hotbilder. En tredjedel av våra drygt 500 anställda arbetar med koncept-, teknik- och produktutveckling. 

Läs mer om BAE Systems Bofors 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BAE Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?